Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα φέρει η επένδυση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού!

Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα φέρει η επένδυση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού!
Τα βασικά στοιχεία & οφέλη
 
H αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού αφορά στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, η οποία έχει σχεδιαστεί, ώστε να προσθέσει σημαντικές νέες επενδύσεις και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, που αναμένεται να συνδράμουν θετικά όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Η σημασία και τα οφέλη της επένδυσης για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τη γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας συνοψίζονται στα κάτωθι στοιχεία, τα οποία παρατίθενται ανά άξονα εφαρμογής.
 
Οικονομία, απασχόληση & προοπτικές ανάπτυξης
 
Η αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού αναμένεται να έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην οικονομία. Το πρόγραμμα αξιοποίησης του Ελληνικού, πέραν του μεγέθους του και της μεγάλης χρονικής διάρκειας, έχει σαφείς αναπτυξιακούς στόχους, προσελκύει σημαντικά ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ αναμένεται να έχει σημαντική θετική συμβολή και στη δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας.
 
Συγκεκριμένα:
 
·      Η επένδυση είναι ύψους €8 δισ., μέρος των οποίων είναι τα €915 εκατ., που θα καταβληθούν ως τίμημα για την απόκτηση των μετοχών των της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, με το 51% αυτών (€467 εκατ.) να καταβάλλεται μέχρι το δεύτερο έτος από τη μεταβίβαση των εν λόγω μετοχών. Παράλληλα και πλέον του ως άνω τιμήματος, στο Ελληνικό Δημόσιο θα αποδίδεται για 99 χρόνια το 30% των καθαρών κερδών, πέραν μιας ελάχιστης απόδοσης.
·      H επένδυση αντιστοιχεί σε περίπου 2.000 τυπικές επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου με 5 έως 10 φορές μεγαλύτερη επίπτωση στην απασχόληση. Συγκεκριμένα αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 75.000 θέσεις εργασίας (*) κατά την περίοδο λειτουργίας της επένδυσης, χωρίς να υπολογίζονται και οι θέσεις εργασίας στις δευτερογενείς δραστηριότητες της οικονομίας που θα προκύψουν από τη λειτουργία της.
·      Η αξιοποίηση δεν προσομοιάζει σε μια τυπική αγοραπωλησία καθώς οι συμβατικές επενδυτικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε €4,6 δισ. σε βάθος 15ετίας, εξασφαλιζόμενες με ποινικές ρήτρες, που φτάνουν μέχρι και την αναστροφή της πώλησης. Στις επενδυτικές υποχρεώσεις περιλαμβάνονται και έργα υποδομών με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξης του €1,5 δισ., έργα που θα υλοποιηθούν στα πρώτα στάδια της επένδυσης και θα αποδοθούν προς χρήση στο κοινό.
·      Επιπροσθέτως η αξιοποίηση αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην επανατοποθέτηση της Αθήνας ως ενός εκ των σημαντικών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως καθώς θα προσφέρει σημαντικό αριθμό νέων καταλυμάτων, αρχιτεκτονικών «τοποσήμων» καθώς και θεματικού τουρισμού, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν 1 εκατ. Νέους τουρίστες μειώνοντας σημαντικά την εποχικότητα και αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τη μέση διάρκεια παραμονής και τη δαπάνη των τουριστών στην Αθήνα, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης (Βαρκελώνη, Κάννες, Κωνσταντινούπολη) στις οποίες αυξήθηκε σημαντικά ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια. Εν κατακλείδι, η επένδυση του Ελληνικού, ύψους €8 δισ., αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ (*) της χώρας στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα εισφέρει συνολικά πάνω από €14 δισ. έσοδα σε φόρους στο κράτος στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Σημειώνεται ότι το σύνολο όλων των λοιπών αναπτυξιακών έργων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση με ορίζοντα το 2021 προσεγγίζει τα €9 δισ. συμπεριλαμβάνοντας την επέκταση του Μετρό της Αθήνας, τα ενεργειακά, τους οδικούς άξονες, την ΠΑΘΕ, το Αεροδρόμιο Καστελίου κ.α.
Περιβάλλον
Ο σχεδιασμός του έργου έχει επιτελεστεί με σεβασμό στο περιβάλλον, στο φυσικό τοπίο, στις αρχές μιας ισόρροπης ανάπτυξης, στα σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται ήδη στην περιοχή και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
·      Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου εκτάσεως 2.000.000 τ.μ. (2.000 στρέμματα) και επιπλέον δημιουργία 600.000 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και ανοιχτών χώρων, συνολικής έκτασης που αντιστοιχεί σε 20 φορές τον Εθνικό Κήπο.
·      Αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με δημιουργία νέας παραλίας με ελεύθερη πρόσβαση, μήκους μεγαλύτερου του 1 χιλιομέτρου, δηλαδή μεγαλύτερου του μήκους της παραλίας της Βάρκιζας.
·      Βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής με φύτευση πλήθους νέων δέντρων και δημιουργία στοιχείων νερού με παράλληλη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου διαδρομών πεζών και ποδηλάτων μήκους 50 χιλιομέτρων σε άμεση συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα μέσα σταθερής τροχιάς.
·      Συνολική δομήσιμη επιφάνεια μικρότερη των 2,7 εκατ. τ.μ. έναντι της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος για δόμηση μέχρι 3 εκατ. τ.μ. Η πρότυπη αυτή αστική πρόταση πολεοδόμησης οδηγεί σε δόμηση με:
1.       πολύ χαμηλό μέσο συντελεστή δόμησης, μικρότερο του 0,5, ενώ οι γειτονικές περιοχές έχουν μέσο συντελεστή από 0,9 έως 1,0
2.       συντελεστή κάλυψης μικρότερο του 30%, έναντι του από το νόμο ορίου του 35%.
·      Δημιουργία πρότυπων αστικών υποδομών, με κόστος του επενδυτή, οι οποίες παράλληλα με το σχεδιασμό πρότυπων περιβαλλοντικών εφαρμογών διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
 
 
 
(*) μελέτη ΙΟΒΕ, «Οικονομικές Επιδράσεις από την ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού», Ιούλιος 2016
Κοινωνία
Η αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού αναμένεται να έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην κοινωνία, τόσο στην τοπική όσο και γενικότερα στους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Ενδεικτικά:
·      Ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια περισσότερο ως εμπόδιο πρόσβασης των κατοίκων προς τη θάλασσα και ως εστία ρύπανσης παρά ως ακίνητο που συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία, με την εξαίρεση της στέγασης κάποιων δημόσιων και κοινωνικών φορέων. Η αξιοποίησή του, πέραν του προφανούς, δηλαδή της εξυγίανσης του χώρου, αποτελεί και το έναυσμα σε μια προσπάθεια ανάδειξης και αναβάθμισης του συνόλου του παραλιακού μετώπου.
·      Ο σχεδιασμός του έργου εκφράζει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης καθώς αποδίδονται προς ελεύθερη χρήση στους κατοίκους, πέραν του Μητροπολιτικού Πάρκου, σημαντικές εκτάσεις κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και ανοιχτών χώρων, αλλά και κοινωφελείς λειτουργίες (π.χ. παιδικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολιτισμικοί χώροι, εγκαταστάσεις πρόνοιας/υγείας) που προβλέπονται από τον Νόμο και αναμένονται από την τοπική κοινωνία.
·      Η επιλογή της μείξης των χρήσεων, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, εξυπηρετεί την ανάδειξη του ακινήτου ως τόπου προορισμού, με σημαντικά οφέλη που όχι μόνο δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις τοπικές αγορές αλλά θα τις αναδείξουν, ενώ παράλληλα τα ανταποδοτικά οφέλη που θα αποδοθούν στους όμορους δήμους αναμένεται να τονώσουν σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
·      Παράλληλα ο εκσυγχρονισμός των έργων υποδομών, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου με ανάληψη του κόστους συντήρησης από τον επενδυτή και των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα αναπληρώσουν τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ, καθώς και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου αποτελούν τα εχέγγυα για την εξασφάλιση επιτυχίας στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Οι επενδυτές
Global Investment Group
Η Global Investment Group είναι μια διεθνής κοινοπραξία επενδυτών, η οποία αποτελείται από την Κινεζική Fosun, την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi και τον Όμιλο Λάτση, που συνεργάζονται για την αξιοποίηση του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης στην Ευρώπη.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ:
Κυρίαρχη παράμετρος του σχεδιασμού του Έργου είναι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.
Η επιλογή του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου FOSTER + PARTNERS, καθώς και των ARUP, Charles Anderson Landscape Architecture (USA) και πλήθους Ελληνικών εξειδικευμένων μελετητικών εταιρειών, προστατεύει το στρατηγικό όραμα του φορέα της ανάπτυξης, που έχει στόχο την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των χρηστών της.
Συγκεκριμένα οι βασικές αρχές σχεδιασμού περιλαμβάνουν:
·      Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, 2.000.000 τ.μ., το οποίο εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό με τη θάλασσα παρέχοντας στους κάτοικους των γειτονικών Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης - Ελληνικού και Γλυφάδας εύκολη πρόσβαση στο πάρκο. Ο σχεδιασμός του πάρκου έχει επικεντρωθεί στην ανάδειξη της ιστορίας του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μετατρέποντας κτίρια ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας (κτίριο Σάαρινεν/πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, hangars) σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος (εκθεσιακό κέντρο, μουσεία).
Επιπλέον, ο σχεδιασμός του Πάρκου προβλέπει:
Τη δημιουργία ενός ανεκτίμητου πνεύμονα πρασίνου, που θα χαρακτηρίζεται από τη χλωρίδα της Αττικής και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής, εκτιμάται δε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της περιοχής και στην ενδυνάμωση του τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος.
Την ανάπτυξη πρότυπων αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων ως υπενθύμιση της Ολυμπιακής κληρονομίας του 2004.
Την αξιοποίηση των τμημάτων των διαδρόμων τροχοδρόμησης/απογείωσης/προσγείωσης του Αεροδρομίου για τη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής.
·      Την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη συνολική εικόνα του έργου. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου μέσω της πραγματοποίησης σημαντικών λιμενικών έργων για τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερης του 1 χλμ., που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας τοπόσημο, ένα ενυδρείο. Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου περιλαμβάνει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (ξενοδοχειακών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εμπορικών δραστηριοτήτων), καθώς επίσης και πρότυπων οικιστικών αναπτύξεων. Έμφαση θα δοθεί, στην ανέγερση ενός πύργου κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, που θα αποτελέσει σημείο προορισμού (landmark destination) και τοπόσημο του παράκτιου μετώπου.
·      Την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με ποικίλες νέες χρήσεις, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνούς εμβέλειας ιδρύματα υγείας και έρευνας, καθώς και ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο, στοχεύοντας στην ανάδειξη του έργου ως προορισμού εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Επιπροσθέτως, θα συμπεριληφθούν χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο γκολφ, αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Κανό - Καγιάκ), καθώς και οικιστικές αναπτύξεις.
Ας σημειωθεί ότι, σε σύνολο επιφανείας 6.200.000 τ.μ. το Πάρκο, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοικτοί χώροι στο Ακίνητο θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τ.μ., ενώ θα υλοποιηθεί και ένα διευρυμένο δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων εκτιμώμενου μήκους 50 χ.λ.μ. που θα συνδέεται με τα μέσα σταθερής τροχιάς για τη διασφάλιση της πρόσβασης στο ακίνητο χωρίς τη χρήση Ι.Χ., διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία απευθείας προσβάσεων στο Πάρκο και την Παραλία από και προς τους όμορους δήμους. Η ανάπτυξη δεν αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας περίκλειστης προνομιούχου περιοχής, αλλά μιας ευρείας και προσπελάσιμης ζώνης της μητροπολιτικής περιοχής, όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν μερίδιο στην αναβάθμιση της συλλογικής ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής, την οποία θα επιφέρει το έργο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...