Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέος πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών o Καθηγητής Ροϊλός από τη Στεμνίτσα!

Νέος πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών o Καθηγητής Ροϊλός από τη Στεμνίτσα!
Ο Παναγιώτης Ροϊλός από τη Στεμνίτσα νέος πρόεδρος του Δ.Σ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στην θέση που κατείχε η κυρία Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ.
Είναι Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, κάτοχος της Έδρας "Γιώργος Σεφέρης" και Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Στεμνίτσα (Υψούντα) χρόνια τώρα τιμά την πατρίδα, την αγαπημένη μας Στεμνίτσα και όλους εμάς που είμαστε συμπολίτες και φίλοι του. Είναι βέβαιο πως αξίζει κάθε υψηλή και τιμητική θέση στην οποία βρέθηκε ή θα βρεθεί στο μέλλον.
 
Όλγα Παντελοπούλου
 
----------------------------

 

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με στόχο τη δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου.

Οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις ξεκινούν τη δεκαετία του ’50. Το 1957 υποβάλλεται από ομάδα Ελλήνων βουλευτών πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για ίδρυση Πνευματικού Κέντρου στους Δελφούς, η οποία γίνεται αποδεκτή.

Το 1966, σε γήπεδο που παραχωρείται για τον σκοπό αυτό από τον Ε.Ο.Τ., αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή συνεδριακού συγκροτήματος και ξενώνα σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κώστα Κιτσίκη και του συνεργάτη του αρχιτέκτονα Αντώνη Λαμπάκι και ολοκληρώνονται το 1970. Το κόστος καλύπτεται από κρατικούς πόρους και με εφάπαξ οικονομική συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 1977, με το Νόμο 645 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, σκοπός του Ε.Π.Κε.Δ. είναι η «εξυπηρέτησις διεθνούς πολιτιστικού συμφέροντος» και «η ανάπτυξις των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης» με «σύνταξιν μελετών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την διοργάνωσιν συναντήσεων και πάσης φύσεως δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου…».

Κατά τη συνάντηση που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Franz Karasek στις 15 Απριλίου 1980 είχε αναφέρει: Η Ελλάς μπορεί να γίνει, κατά τη γνώμη μου, διεθνές πολιτιστικό κέντρο με την αναβίωση ορισμένων θεσμών της αρχαιότητος, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Δελφικό Κέντρο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Αρχείο, Γεγονότα και Κείμενα, τομ. 12).

 

3 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 17:31 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο PHD MSS MSC λύτρας τι κάνει που είναι ποια θεση πηρε;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 17:03 Σύνδεσμος σχολίου

    ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟ ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΒΥΤΙΝΑΙΕ. ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

  • BYTINAIOS
    BYTINAIOS Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 12:54 Σύνδεσμος σχολίου

    Πανάξιος καθηγητής που τιμά τον τόπο του και τη χώρα του. Μεγαλωμένος στο φτωχό περιβάλλον της Στεμνίτσας έφτασε καθηγητής στο Χάρβαντ. Τρομερή ανέλιξη που δείχνει τις δυνατότητες των παιδιών που έχουν θέληση στην πατρίδα μας!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...