Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καλλιάνι - Αποκριάτικα παιχνίδια του χωριού ... από τα παλιά (μέρος 1ο)

Καλλιάνι - Αποκριάτικα παιχνίδια του χωριού ... από τα παλιά (μέρος 1ο)
(από τις σημειώσεις της Μηλιάς Γούτσου)
Παιχνίδια, τα οποία τα έπαιζαν οι συγχωριανοί μας το τριήμερο των Απόκρεω και ξεχνιόντουσαν από την καθημερινότητα και τα προβλήματα. Γίνονταν, μικροί και μεγάλοι, όλοι παιδιά. Παιδιά της πλάκας, της ξεγνοιασιάς και της χαράς.
Τυφλοπάνι
Συγκεντρώνονταν μια ομάδα, τουλάχιστον δέκα ατόμων, για να είναι πιο πλήρες και πλακαδόρικο το παιχνίδι (όσο, πιο πολλά άτομα, τόσο πιο καλά). Έπαιρναν ένα κομμάτι τροχιάς και ένωναν τα δυο της άκρα σε έναν δυνατό κόμπο. Η ομάδα αποφάσιζε με τον δικό της τρόπο ποιός θα τα φυλάξει. Σ'αυτόν που θα τα φύλαγε, του έδεναν ένα μαντήλι στα μάτια, ώστε να μην μπορεί να βλέπει (το μαντήλι -- τυφλοπάνι). Κατόπιν οι υπόλοιποι έπαιρνα την τριχιά (σχοινί), έμπαιναν μέσα από αυτή, την έφερναν στο ύψος της μέσης τους και την κρατούσαν δεξιά κι αριστερά με τα χέρια τους τεντωμένη ώστε να δημιουργούν έναν κύκλο. Μέσα στον κύκλο αυτό έμπαινε αυτό που τα φυλούσε και με απλωμένα τα χέρια προσπαθούσε να πιάσει κάποιον από την ομάδα. Όταν έπιανε κάποιον, είχε δικαίωμα να τον ψάξει όπου ήθελε. Εκεί ήταν το μεγάλο καλαμπούρι. Αν του έβρισκε τα φύλαγε αυτός, που βρήκε, αν όχι τα ξαναφύλαγε.
Η ομάδα που κρατούσε το σχοινί, δημιουργώντας τον κύκλο, είχε το δικαίωμα, να έρχεται γύρω - γύρω, αλλά πάντα φρόντιζε, αυτός που τα φύλαγε, να βρίσκεται πάντα μέσα στον κύκλο και να μην διπλωθεί και πέσει.
Βαλμά - βαλμά
Συγκεντρώνονταν μια ικανοποιητική ομάδα αντρών και νέων, που να μπορούν ν' αντέξουν το ξύλο και να ελίσσονται. Αρχηγός της ομάδας ήταν ένας δυνατός άντρας, ο οποίος είχε επιλεγεί από τους υπόλοιπους και έπαιζε τον Τούρκο Αγά. Πίσω από αυτόν οι υπόλοιποι κρατώντας ο ένας τον άλλον από την μέση, δημιουργούσαν μια ουρά. Στη συνέχεια ο αγάς έκανε ορισμένες ερωτήσεις κι αυτοί απαντούσαν, όλοι μαζί.
Αγάς
-Βαλμά, βαλμά
Η ουρά των αντρών
-Ορίστε Αγά
Αγάς
-Τ'άλογα τί τα κάνατε;
Η ουρά των αντρών
-Τα δέσαμε στην παλιουριά (μπορούσαν να λένε όποιο χωράφι ήθελα)
Αγάς
- Και τί τρώνε ορέ:
Η ουρά των αντρών
- Πέτρες και ακόνια
Αγάς
- Την ψαριά την φοράδα τι την έκαμες;
Η ουρά των αντρών
-Έβγαλα λουριά και σκότωσα την γριά
Αγάς (θυμωμένος)
-Την μάνα μου ρε κερατά!
Ο Αγάς κρατά στα χέρια του μια λουρίδα μακριά κι αρχίζει να τους κτυπά. Αυτοί για να μην τις φάνε χοντρά κάνουν ελιγμούς πίσω του σαν το φίδι. Σ όλο αυτό το μπάχαλο πέφτει πολύ ξύλο και πολλοί από αυτούς σωριάζονται κάτω από το πέρα δώθε. Αλίμονο, σ' όποιον τον φτάσει η λωρίδα. Όταν έχουν εγκαταλείψει όλοι την ορά, πίσω από τον Αγά, τελειώνει και το παιχνίδι.
Κονάκι
Το παιχνίδι αυτό καλύτερα παίζεται με τουλάχιστον ένδεκα ζευγάρια (μπορεί να παιχτεί και με λιγότερα, αλλά δεν έχει γούστο).
Τα δέκα ζευγάρια κάνουν έναν κύκλο με κανονικές αποστάσεις μεταξύ τος ώστε ο κύκλος να είναι μεγάλος. Το ενδέκατο ζευγάρι κάνει το εξής: ο ένας πηγαίνει μπροστά τρέχοντας γύρω από τον κύκλο κι ο άλλος κρατώντας στα χέρια του μια λωρίδα, προσπαθεί, να τον φτάσει τρέχοντας και αυτός και να τον χτυπήσει. Απαγορεύεται αυτοί που τρέχουν να αγγίζουν τα ζευγάρια.
Αυτός που τρέχει μπροστά έχει το δικαίωμα, αφού κάνει πρώτα έναν κύκλο, την θέση του να την παραχωρήσει σ' οποιονδήποτε από τα μέλη των ζευγαριών. Πολλές φορές δεν τρέχει γρήγορα, ώστε όταν αλλάξει την θέση του με άλλον, αυτός να φάει πολύ ξύλο, γιατί και αυτός θα πρέπει να κάνει έναν κύκλο υποχρεωτικά.
Ο δεύτερος όμως, αυτός που κρατάει την λωρίδα και κυνηγάει τον μπροστινό για να τον κτυπήσει, μπορεί να κάνει το εξής; ενώ τρέχει μαζεύει την λωρίδα κουβάρι, χωρίς να τον πάρει είδηση κανείς και τρέχει πιο γρήγορα, δήθεν ότι θα προλάβει τον μπροστινό. Όμως αυτός έχει αφήσει την λωρίδα ενώ τρέχει, στα χέρια ενός από τα μέλη των ζευγαριών που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά κι είναι υποχρεωμένα να κρατάνε τα χέρια τους πίσω πάντα. Για αυτό πολλές φορές, αν το ξεχνούν, τους χτυπάνε. Αυτός που τρέχει μπροστά δεν έχει καταλάβει τίποτα και συνεχίζει να τρέχει, έλα όμως, που όταν φτάσει σε αυτόν που του έχει δοθεί η λωρίδα, τι γίνεται!
Τρώει το ξύλο της χρονιάς του μέχρι ν' αλλάξει με άλλον.
Αυτός που έδωσε την λωρίδα, έρχεται και παίρνει την θέση αυτουνού, που του την έδωσε.
 Γενικά, είναι ένα παιχνίδι με πάρα πολύ ξύλο.
Συνεχίζεται.....
{στο 2ο μέρος τα παιχνίδια Μόλος, Πλακάκια, Γουρουνίτσα}
pskalliani.blogspot.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...