Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη μονάδα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην Τρίπολη

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη μονάδα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην Τρίπολη

Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου α ληφθεί τελικά η απόφαση για τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο: «Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας (i) προσωρινής αποθήκευσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) και επεξεργασίας επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ) και (ii) συλλογής, ταξινόμησης, απορρύπανσης και επεξεργασίας αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) της εταιρείας «Συστήματα Αντιρύπανσης Α.Ε. -  ANSY ΑΕ» στη ΒΙΠΕ Τρίπολης».

>Το θέμα είχε αναβληθεί την προηγούμενη φορά και επανήλθε στο συμβούλιο, στο οποίο έγινε πολύωρη συζήτηση και ακούστηκαν οι απόψεις όλων των πλευρών.

Στη αρχική του εισήγηση, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαφωτίου είπε ότι η εταιρεία έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου για την προηγούμενη μελέτη, πριν αυτή τροποποιηθεί και ότι το νομαρχιακό συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει θετικά από το 2010.

Η τροποποίηση που έγινε, εξήγησε ότι αφορά το μέγεθος γηπέδου που θα γίνει το έργο. Πιο συγκεκριμένα, από 3890 τμ που ήταν, αγοράστηκε ένα όμορο οικόπεδο και πλέον η έκταση είναι 6825 τμ.

Επίσης, άλλαξε η δυναμικότητα παραγωγής, από 25 σε 40 τόνους. Ενώ προβλέφθηκαν και φωτοβολταϊκά, για ηλιακή ενέργεια, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η μονάδα.

Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη ήταν να ληφθεί απόφαση για θετική γνωμοδότηση, με τους όρους που προβλέπονταν.

Στη συνέχεια, μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης (ΣΕΒΙΠΕΤ) Ανδρέας Σύριος ο οποίος είπε ότι πρόκειται για σοβαρό θέμα και παραπονέθηκε για την μη ενημέρωση των επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ για την υπόθεση αυτή.

Κατόπιν, είπε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα … «Τι μέλλει γενέσθαι αν όλα δεν πάνε όλα καλά; Μπορεί ο βιολογικός ο δικός μας να τα σηκώσει; Οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι δύσκολο.

Δεν είμαι περιβαλλοντολόγοι, νομικοί. Δεν όφειλαν οι υπηρεσίες από μόνες τους όταν έκαναν τη θετική εισήγηση, να ξέρουν ότι άλλαξε ο περιβαλλοντικός νόμος;

Οι αλλαγές είναι τεράστιες, αίτημα μας είναι να αναβληθεί και να έρθουν τα νέα στοιχεία που είναι καθοριστικά, πρέπει να δούμε τους νέους όρους, αν είναι σωστοί και να προχωρήσουμε στην έγκριση, ενδεχομένως. Το δίλημμα που βάζω είναι ότι εκεί δουλεύουν κάποιοι άνθρωποι. Η ΒΙΠΕ είναι χαμηλής όχλησης, η εταιρεία λέει ότι είναι χαμηλής όχλησης. Εγώ τρομάζω, όταν ακούω ότι θα αποθηκεύει τοξικά, τι είναι αυτό; Θα έχει βαρέα μέταλλα, που θα πάνε αυτά;».

Σε γενικές γραμμές πάντως οι εκπρόσωποι του ΣΕΙΒΙΠΕΤ δεν ήταν αρνητικοί στην επένδυση, αρκεί να έχει τηρηθεί κατά γράμμα η νομοθεσία.

Η Αναστασία Ζευκιλή, μηχανικός περιβαλλοντικός και επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας που θα κάνει την επένδυση, τοποθετήθηκε και είπε ότι: «Η αρχική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποβλήθηκε σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία και κρίθηκε.

Η τροποποίηση υποβλήθηκε σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία.

Με τη νέα νομοθεσία δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας του έργου, δεν έχει αλλάξει η όχληση του έργου, θα υποβάλλουμε και μελέτη διαχείρισης υγρών αποβλήτων.

Σε κάθε βήμα προσκομίζονται τα απαιτούμενα έγγραφα, αν δεν είχαν προσκομιστεί δεν θα είχε πληρότητα ο φάκελος.

Η μονάδα αποτελείται από δύο τμήματα, επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα και απόβλητα ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Τα ιατρικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα, τα επικίνδυνα με μολυσματικό και τοξικό χαρακτήρα και τα απόβλητα αμιγώς τοξικού χαρακτήρα, ληγμένα φάρμακα κλπ.

Δεν θα παραλαμβάνουμε και δεν θα επεξεργαζόμαστε ραδιενεργά απόβλητα.

Από τις 20 Μαρτίου έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση και έχει καθυστερήσει, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος».

Υπέρ της αναβολής τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της παράταξης της μείζονας αντιπολίτευσης, Β. Σωτηρόπουλος, ο οποίος ήταν θετικός για τη μονάδα, αλλά αφού γίνει σχολιαστικός έλεγχος.

«Να συμπληρωθεί η μελέτη και να έρθει προς ψήφιση. Δεν μπορεί να εγκριθεί σήμερα» είπε ο Θανάσης Πετράκος.

Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Μπούκλης είπε: «Εφόσον η τεχνολογία είναι σύγχρονη, εφόσον η νομοθεσία καλύπτεται, στις μέρες που ζούμε πρέπει να δείχνουμε συγκατάθεση σε κάθε επιχειρηματική πρόταση που λύνει πολλά και τεράστια προβλήματα.

Αν ενσωματωθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι, είμαστε σε επαφή με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, η εταιρεία λέει ότι δέχεται ελέγχους, επομένως δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει η επένδυση».

Ο Κώστας Μπεντεβής είπε ότι «στη μελέτη κάποια στοιχεία λείπουν, όπως κατηγορίες αποβλήτων, δεν αναφέρονται υπεύθυνοι, δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Προτείνω να επιστραφεί η μελέτη να διορθωθεί και αν έρθει σε εμάς μία μελέτη απαλλαγμένη από τεχνικά προβλήματα, να την κρίνουμε πολιτικά. Είναι απαραίτητη μία τέτοια μονάδα, αλλά αμ δεν πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προκύψουν».

Ο Κώστας Μανδρώνης είπε: «Υπάρχουν κάποιοι όροι ακόμα που δεν έχουν απαντηθεί, είμαστε υπέρ της διαχείρισης αυτών των αποβλήτων, θα πρέπει όμως να είμαστε σύννομοι με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Οι μελετητές σε συνεργασία με τον τεχνικό σύμβολο ΣΕΒΙΠΕΤ να βάλουν ασφαλιστικές δικλείδες, για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε».

Ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος είπε ότι «θέλουμε επενδύσεις, αλλά με ξεκάθαρους όρους και τήρηση των κανονισμών. Όχι επειδή έχουμε κρίση, να τα ισοπεδώνουμε όλα.

Να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις που έκανε ο σύνδεσμος και εμείς θα είμαστε θετικοί, σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα 15 ημερών».

Ο επιστημονικός σύμβουλος εταιρείας Νίκος Γιαννούλης είπε: «Στους κάδους όλης τα Πελοποννήσου είναι ιατρικά απόβλητα, μία σύριγγα παράγει μικρόβια και μολύνεται όλος ο κάδος, η γειτονιά και η περιοχή.

Τα απόβλητα θα τα διαχειριστούμε με τη μέθοδο της αποστείρωσης, θα τα αποθηκεύουμε για συγκεκριμένες ημέρες, που προβλέπει η νομοθεσία και θα μεταφέρονται για αποτέφρωση στα Λιόσια.

Θα παραλαμβάνουμε κυτία σφραγισμένα, απαγορεύεται να διαχειριστούμε ραδιενεργά, το νοσοκομείο τα ραδιενεργά είναι υποχρεωμένο να τα δώσει στον Δημόκριτο.

Ίδιες μονάδες λειτουργούν στις ΒΙΠΕ Βόλου και Ηρακλείου.

Η μονάδα είναι μεσαίας όχλησης.

Η νέα νομοθεσία δεν έχει επίπτωση στην περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Δεν αγνοήσαμε τον ΣΕΙΒΠΕΤ, τους στείλαμε έγγραφο και είχαμε όλη την καλή διάθεση να τους ενημερώσουμε».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κλείνοντας τη συζήτηση, παρακάλεσε τον ΣΕΒΙΠΕΤ να ταξινόμησει αυτούς που θεωρεί ως επιπρόσθετους όρους ,για να ενσωματωθούν στην απόφαση που θα ληφθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Και υπογράμμισε ότι θα είναι On line ο έλεγχος των δεομένων της επιχείρησης και στην επιτροπή ελέγχου θα υπάρχει και εκπρόσωπος της ΣΕΒΙΠΕΤ.

Με την τελική απόφαση διαφώνησαν μόνο οι Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...