Menu
RSS
Παρασκευή, 10/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Είμαι έγκυος και νιώθω ζάλη και λιποθυμία.Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Είμαι έγκυος και νιώθω ζάλη και λιποθυμία.Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Η ζάλη και η τάση για λιποθυμία είναι αρκετά συνηθισμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Συνήθως στα αρχικά στάδια, οφείλονται στην πίεση του αίματος, που προσπαθεί να ανταποκριθεί στην

αυξημένη κυκλοφορία.

 
Είμαι έγκυος και νιώθω ζάλη και λιποθυμία.Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;
 
 
Αργότερα στην εγκυμοσύνη η ζάλη οφείλεται στην πίεση που ασκεί η μήτρα σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία μέσα στην κοιλιά, που επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά και συμβαίνει συχνά όταν η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα. Αλλά και τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) και η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όπως επίσης και το απότομο σήκωμα στην όρθια στάση ή το πολύ ζεστό περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα.

Μέτρα για να βοηθηθείτε:

  • Προσπαθήστε να ξαπλώνετε πάντοτε στο πλάι (συχνότερα στην αριστερή πλευρά) και αποφύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα.
  • Αποφύγετε να στέκεστε όρθια για πολλή ώρα.
  • Αποφύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια ή ντους.
  • Προσπαθήστε να σηκώνεστε από το κρεβάτι ή την καρέκλα, πάντοτε σιγά-σιγά, ώστε το αίμα σας να προλαβαίνει να αιματώνει τον εγκέφαλο.
  • Πίνετε πολλά υγρά, καθώς η ζάλη μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλής αρτηριακής πίεσης, αφυδάτωσης και να μην αποφεύγετε τα αλμυρά.
  • Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, γι’ αυτό προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα, προκειμένου να διατηρήσετε σε ικανοποιητικά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα σας.
  • Όποτε βγαίνετε να έχετε κάποια καραμέλα ή σταφίδες ή κάποιο φρούτο στην τσάντα σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ανεβάσετε γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα σας, αν έχετε κάποιο υπογλυκαιμικό επεισόδιο.
  • Αν αισθάνεστε πως θα λιποθυμήσετε, προσπαθήστε να καθίσετε με το κεφάλι σας ανάμεσα στα πόδια σας ή ξαπλώστε, φροντίζοντας τα πόδια σας να βρίσκονται ψηλά.
  • Αν έχετε συχνά τέτοια συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειαστείτε καρδιολογική εκτίμηση.

Ευχαριστούμε τον Γυναικολόγο Α.Κόμη. Πληροφορίες στο www.andreaskomis.gr και στα τηλ.επικοινωνίας 210 7251112 & 6945 587170

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...