Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πέθανε η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου

Πέθανε η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, Γκέλυ Μαυροπούλου.

Την είδηση έκανε γνωστή μέσα από τον λογαριασμό του στο faceook, ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος αναφέρθηκε με μεγάλη θλίψη στον θάνατο της ηθοποιού, του Τόλη Βοσκόπουλου, αλλά και του ηθοποιού Τάσου Παπαδάκη.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα:

Βαρύ πένθος σήμερα για το καλλιτεχνικό μας χώρο τρεις πολύ αγαπημένοι άνθρωποι του χώρου μας δεν είναι πια κοντά μας ο σπουδαίος τραγουδιστής και ηθοποιός Τόλης Βοσκόπουλος Που άφησε εποχή η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και γόνος σπουδαίας οικογένειας ηθοποιών η Γκέλυ Μαυροπούλου και ο παλαίμαχος ηθοποιός και αγωνιστής της αριστεράς και των εταιρικών θιάσων Τάσος Παπαδάκης. Ποτέ δεν θα τους ξεχάσουμε για το έργο και τα μηνύματα που άφησαν στις καρδιές μας.

Ποια ήταν η Γκέλυ Μαυροπούλου

Η Γκέλυ Μαυροπούλου γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1932 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν κόρη του ηθοποιού Άγγελου Μαυρόπουλου (1901-1979) και της πρώτης συζύγου του, της ηθοποιού Μαρίκας Κρεββατά (1910 - 1994). Ακολούθησε τα χνάρια της οικογένειάς της και μετά τη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Το 1953 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με την κωμωδία του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο Μπαμπάς εκπαιδεύεται» και ακολούθησε η συμμετοχή της στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου «Η Ωραία των Αθηνών» (1954), δίπλα στον Νίκο Σταυρίδη, τον Μίμη Φωτόπουλο, τη Σπεράντζα Βρανά και τη Γεωργία Βασιλειάδου. Το 1955 έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο, στο θέατρο Κοτοπούλη, με τον θίασο Δημήτρη Μυράτ - Μελίνας Μερκούρη στο έργο του Τζορτζ Άξελροντ «Επτά χρόνια φαγούρα».

Στο θέατρο έγινε γρήγορα πρωταγωνίστρια, είτε ως θιασάρχης είτε συμπράττοντας με άλλους θιάσους, παίζοντας από νεοελληνική κωμωδία έως κλασικό ρεπερτόριο - από την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» με τον θίασο των Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη Φωτόπουλου έως τους «Βρικόλακες» του Ερίκου Ίψεν στο Εθνικό Θέατρο, δίπλα στην Κατίνα Παξινού, στην «Ορέστεια» του Αισχύλου, στον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, αλλά και στον «Δον Ζουάν» του ίδιου συγγραφέα, δίπλα στον Δημήτρη Χορν.

Παράλληλα, η καριέρα της στο σινεμά συνεχιζόταν ακάθεκτη, με έργα όπως «Η θεία από το Σικάγο», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Εταιρεία θαυμάτων» κ.ά. Έπαιξε σε κωμωδίες και σε δράματα, αλλά τα χρόνια του ‘60 «ειδικεύτηκε» στις μελό ταινίες που τότε ήταν πολύ της μόδας.

Και όταν άρχισε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, η δύση του εμπορικού κινηματογράφου, ένας νέος δρόμος άνοιξε για την Γκέλυ Μαυροπούλου. Με πρόσκληση του Νίκου Φώσκολου μεταπήδησε στην τηλεόραση, όπου έκανε τεράστια επιτυχία με τον θρυλικό «Άγνωστο Πόλεμο», στο ρόλο της Χριστίνας Ψάχου, κάνοντας όλη την Ελλάδα να αγωνιά για το μέλλον της.

Η επιτυχία του «Άγνωστου Πολέμου» οδήγησε τον Φίνο να γυρίσει την ταινία «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές» με τους πρωταγωνιστές του «Άγνωστου Πολέμου», δηλαδή την ίδια και τον Άγγελο Αντωνόπουλο, σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη.

Στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές ακόμη σειρές, όπως το «Εν τούτω νίκα» του Νίκου Φώσκολου, «Τα Αρραβωνιάσματα» του Κώστα Καραγιάννη, «Ποιος Σκότωσε τον Άβελ» του Δημήτρη Ποντίκα κ.ά. Το 1977 πήρε το α' βραβείο στο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης για την ερμηνεία της στο έργο της Μαργκερίτ Ντιράς «Χιροσίμα, αγάπη μου».

Έντονα πολιτικοποιημένη και συνδικαλίστρια του χώρου, ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1989. Το 1955 παντρεύτηκε τον μεγάλο της έρωτα, τον ηθοποιό Στέφανο Στρατηγό, με τον οποίο χώρισε το 1967.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...