Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης τιμά τον Ιωάννη Μαλλιαρόπουλο

Το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης τιμά τον Ιωάννη Μαλλιαρόπουλο
Η 30η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών. Στην Τρίπολη, Μέγας Ευεργέτης έχει ανακηρυχθεί ο Ιωάννης Μαλλιαρόπουλος(1847-1919). Γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας και έζησε στην Τρίπολη, όπου εγκαταστάθηκε το 1879.Υπήρξε ιατρός-χειρουργός και υπηρέτησε ως βουλευτής Αρκαδίας με το κόμμα των Φιλελευθέρων στην Β΄ Αναθεωρητική Βουλή (1910-1911) και από το 1915 ως το 1917. 
Το 1905 με τα χρήματα που δώρισε στον δήμο Τρίπολης ξεκίνησε η κατασκευή του θεάτρου, το οποίο ονομάστηκε προς τιμήν του << Μαλλιαροπούλειο Θέατρο>> και εγκαινιάστηκε το 1910. Επίσης, με την διαθήκη του όρισε ότι μετά τον θάνατο της συζύγου του ,η οικία του (αρχοντικό Μαλλιαρόπουλου) θα στέγαζε το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου Τρίπολης.
Το αρχοντικό Μαλλιαρόπουλου είναι διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής 1861, το οποίο ο Ι. Μαλλιαρόπουλος το αγόρασε το 1891 . Σήμερα στον 1ο όροφο του αρχοντικού στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Τρίπολης . 
Προκειμένου να τιμήσουμε τον Μεγάλο Ευεργέτη θα προσθέσουμε τη φράση<< Αρχοντικό Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου>> σε ενδεικτική πινακίδα στην είσοδο του Μουσείου καθώς και στην αλληλογραφία μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...