Menu
RSS
Σάββατο, 11/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημοτικό Συμβούλιο | "Ναι" για τις νέες πανεπιστημιακές σχολές στην Τρίπολη

Δημοτικό Συμβούλιο | "Ναι" για τις νέες πανεπιστημιακές σχολές στην Τρίπολη

Την ομόφωνη απόφαση της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που προβλέπει την ίδρυση και νέων σχολών στην Τρίπολη στηρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση για το θέμα αυτό (όλοι ψήφισαν θετικά, πλην του Δημήτρη Νικολάου του ΚΚΕ). Επίσης, χαιρέτησε την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής με δύο τμήματα αλλά και τις σχολές υγείας. Επιπλέον το συμβούλιο υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις.

Το θέμα συζητήθηκε για αρκετή ώρα στο συμβούλιο, με την παρουσία εκπροσώπων τοπικών επιστημονικών φορέων.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής εξήγησε αρχικά ότι ζήτησε και το πανεπιστήμιο ένα ψήφισμα ια να υποστηριχθεί η δημιουργία σχολών στην πόλη μας, μετά από τη διαδικασία να γίνει ενοποίηση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Πελοποννήσου.

«Έχουμε φτάσει στο τελευταίο στάδιο όπου κάποιοι ελάχιστοι ασθενείς θα μεταφερθούν σε άλλα ιδρύματα και έχει βρεθεί ο τρόπος μεταφοράς. Επιπλέον, έχουν γίνει δύο συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Έπρεπε να δείξει η Τρίπολη ότι μπορεί να υποστηρίξει νέες σχολές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.

Η απόφαση της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας ήταν ομόφωνη.

Μέσα στην επόμενη χρονιά, θα μεταφερθεί η νοσηλευτική σχολή από τη Σπάρτη στην Τρίπολη. Έχουμε προτείνει χώρους και τους εξετάζουν. Επιπλέον, με αυτή την εξέλιξη υποστηρίζεται και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Μέσα στον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Παιδείας θα καταλήξει στη δομή των νέων σχολών και τον Φεβρουάριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Το Πανεπιστήμιο ζητά τη βοήθειά μας, για αν πιεστεί το υπουργείο για να κάνει αποδεκτή την πρόταση αυτή.»

Επιπλέον, ο Δήμαρχος είπε ότι το Μετσόβιο έχει ενστάσεις για την λειτουργία νέας πολυτεχνικής σχολής σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Στη δευτερολογία του, ο Δήμαρχος –μετά και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τη μη ενημέρωση- είπε ότι η συνάντηση με τον Πρύτανη έγινε χθες το μεσημέρι και αυτός είναι ο λόγος που έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Για τη Νοσηλευτική σχολή, είπε ότι θα ξεκινήσει το 2019 και τα εργαστήρια θα λειτουργούν εκεί που είναι η αποκεντρωμένη ενώ για τη σχολή έχει βρεθεί ο χώρος και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γιώργος Θεοδωρακόπουλος είπε ότι χαίρομαι για την εξίσωση των πτυχίων και επιπλέον η ίδρυση νέων σχολών στην πόλη θα ωφελήσει όλο το νομό. Για να συμπληρώσει ότι δεν θα πρέπει αν πάψουμε να διεκδικούμε.

Ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Παπαχρόνης είπε ότι ο δήμος είναι παρών και εφεξής χρειάζεται συνοχή φορέων με μπροστά το δήμο για να φέρει όποιο κέρδος για την περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «το Υπουργείο καλά έκανε και όρισε την επιτροπή, το θέμα είναι ότι η Τρίπολη ακολουθεί τις εξελίξεις, αναβαθμίζεται η Καλαμάτα. Ελπίζω να μην πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι». Στη δευτερολογία του, τόνισε ότι εδώ ιδρύονται πολλά τμήματα που δεν ξέρουμε πότε θα λειτουργήσουν, ίσως γίνεται για να χρυσωθεί το χάπι. Θα ξεκινήσουν ή απλώς το βάλαμε κι αύριο θα πούμε ότι δεν έχουμε τις υποδομές; Αν δεν δεσμευτεί κάποιος ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εμείς θα ψηφίσουμε παρών. Διότι θα είναι προεκλογικό πυροτέχνημα για πολιτικές σκοπιμότητα.

Ο Κώστας Τζιούμης τόνισε ότι «το θέμα του πανεπιστημίου και της συγχώνευση με το ΤΕΙ είναι ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό διότι αφορά και τα παιδιά αμς και την παιδεία. Αλλά αφορά και την ανάπτυξη της περιοχής. Για άλλη μία φορά, η δημοτική αρχή επιλέγει να ακολουθήσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα μία διαδικασία που στερείται σοβαρότητας. Εδώ έχουμε εισήγηση κύριε Πρόεδρε και είναι ευθύνη σας, έχουν κληθεί οι φορείς και οι παρατάξεις δεν ξέρουν τίποτα. Είναι ντροπή για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Δεν προσφέρεται το σοβαρότατο θέμα για σόου και για πρόσκαιρες εντυπώσεις. Αν αυτό το θέμα που είναι σοβαρό και θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πολύ νωρίτερα, πριν καν γίνει αυτή η επιτροπή, για να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, ερχόμαστε να χαιρετήσουμε μία απόφαση που πήρε μια επιτροπή. Έχει αναρωτηθεί κανένας αν η απόφαση της επιτροπής θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τον δήμο Τρίπολης; Θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλές συσκέψεις του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό, όμως δεν κάναμε τίποτα για όλα αυτά. Δεν έχω αντίρρηση να χαιρετήσω την απόφασης λαλά πάντα θα βασανίζει το μυαλό μου αν η απόφαση θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Δεν έπρεπε να ενημερωθούν οι φορείς μέρες πριν; Οι δημοτικές παρατάξεις δεν έπρεπε να ξέρουν τι θα συζητήσουμε σήμερα; Για τα σοβαρά θέμα δεν δείχνεται αυτό το μέγεθος που θα έπρεπε να δείχνει η δημοτική αρχή του δήμου Τρίπολης. Για το ψήφισμα δεν έχουμε καμία αντίρρηση, πάντα όμως θα έχουμε μία αμφιβολία αν αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να επιτύχουμε. Ήταν μία ευκαιρία να διεκδικήσουμε για την πόλη μας κάτι παραπάνω, χωρίς να λέω ότι αυτά που αποφάσισε η επιτροπή δεν είναι καλά.»

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να εκνευρίσουμε και να αντιδράσουμε διότι είναι η πολλοστή φορά που μας δείχνει ο Δήμαρχος πως αντιλαμβάνεται ζωτικής σημασία θέματα για την πόλη. Έχουμε μία εισήγηση και είναι ποσοτική, και στην οποία εμείς δεν συμμετείχαμε. Ο Δήμαρχος προσπαθεί να μας πείσει ότι έκανε τα μέγιστα, ενώ μπορεί να έκανε τα ελάχιστα. Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε αυτό το ψήφισμα. Εγώ καταγγέλλω τη διαδικασία, όπως την κάνατε. Έχω αρχίσω να ενοχλούμαι κι εγώ, αλλά έχω πάψει να εκνευρίζομαι. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Κωφεύετε στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα.»

Ο Δημήτρης Νικολάου τόνισε ότι «αντιδρούν πολλοί σε αυτές τις ενοποιήσεις που δεν έχουν στόχο την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί νωρίτερα. Γιατί θέλουμε αυτές τις σχολές εδώ; Δεν είναι ντροπή που έχουμε πανεπιστήμιο χωρίς εστίες, χωρίς δρόμους, με τους φοιτητές να καταξοδεύονται για να σπουδάζουν και αντί να ζητάμε να αναβαθμίσει αυτές τις υποδομές, ζητάμε κι άλλες σχολές. Η παράταξή μας είναι ότι το Πανεπιστήμιο έπρεπε να έχει γίνει μόνο σε μία πόλη και όχι έτσι όπως είναι σήμερα. Το Ψυχιατρείο για να γίνει κτήριο για πανεπιστήμιο χρειάζεται τα δεκαπλάσια λεφτά από το να γκρεμίσεις και να το ξαναχτίσεις. Δυσκολεύομαι να πω κατά για να μην κατηγορηθώ ότι δεν θέλω την ανάπτυξη της πόλης. Το καταψηφίζω και γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί διότι αποκοπεί όχι στην αναβάθμιση της παιδείας, αλλά θέλουμε επισκέπτες και ενοικιαστές για τα σπίτια μας και καταναλωτές.»

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασίλης Ψυχογυιός είπε ότι κανένας φορέας θα ήταν αρνητικός σε μία τέτοια εισήγηση. Άλλο η ίδρυση και άλλο η λειτουργία, όπως η Κτηνιατρική προϋποθέτει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και από πολλούς φορείς.

Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βασιλική Φράγκου είπε ότι στηρίζουμε οποιαδήποτε πρόταση για το καλό της πόλης και σίγουρα χαιρετίζουμε την απόφαση του να αναβαθμιστεί το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η πόλη μας, η δημοτική μας αρχή είναι σε θέση να στηρίξει τη διεύρυνση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου; Το ζητούμενο είναι η ποιότητα και οι συνθήκες διαβίωσης για τους φοιτητές.

Ο Πρόεδρος ΟΕΒΑ Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος είπε ότι εμείς από την ίδρυση του πανεπιστημίου είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις για τον τρόπο που γίνεται, εδώ πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, οι περισσότεροι στην πόλη εν ήθελαν το πανεπιστήμιο για την έρευνα, αλλά ήθελε να έχει γκαρσονιέρες και καφετέριες. Αυτό είναι το επίπεδό μας. Θέλουμε να κάνει έρευνα, του κάνουμε προτάσεις για ερευνητικά του εργαστήρια, για το πώς θα μεταφέρει την έρευνα στην παραγωγή. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη και δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Πολύ αμφιβάλλω αν το λόμπι της κτηνιατρικής σχολή Θεσσαλονίκης να γίνει κτηνιατρική στην Τρίπολη, Θα ήταν προτιμότερο να γίνει σχολή τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Αγγελάκος τόνισε ότι δεν είναι να μείνουμε μόνο στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας, αλλά να καταφέρουμε να εδραιωθεί το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε μία υψηλή θέση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...