Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κόμβος θα κατασκευαστεί στην επικίνδυνη διασταύρωση προς το Παράλιο Άστρος

Κόμβος θα κατασκευαστεί στην επικίνδυνη διασταύρωση προς το Παράλιο Άστρος

Κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας, ενέκρινε την προτεινόµενη µελέτη των κυκλοφοριακών ρυθµίσεων του υπό κατασκευή κόµβου της Επαρχιακής οδού «Άστρους – Λεωνιδίου» στη θέση «Ραχούλα» της ∆ηµοτικής Κοινότητας Άστρους (η διαστάυρωση που οδηγεί προς το Παράλιο Άστρος), όπως αυτή θεωρήθηκε από την ∆ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ∆ήµου Βόρειας Κυνουρίας.

Η απόφαση λήφθηκε, μειοψηφούντων των ∆ηµοτικών Συµβούλων Γιοβά Ιωάννη, Καµπύλη Άγγελου και Αδάµη Παναγιώτη.

«Το έργο περιλαµβάνει ασφαλτικά, δηλαδή θα γίνει καθαίρεση του υφιστάµενου ασφαλτοτάπητα και θα γίνει διάστρωση καινούργιου, καθώς επίσης το έργο περιλαµβάνει ασφαλτικό οδόστρωµα, ασφαλτική οδοστρωσία, διαµόρφωση των νησίδων που υπάρχουν πάνω στο σχέδιο του κόµβου, τον φωτισµό, τη διαγράµµιση, τα µάτια γάτας και µπαριέρες οι οποίες θέλω να επισηµάνω ότι είναι κατόπιν απαιτήσεως της ∆ιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κούσουλας ∆ηµήτριος – ∆ιευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου που ήταν παρών στη συνεδρίαση και απάντησε σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τον κόμβο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Παναγιώτης Μαντάς, τόνισε: «Τί σηµαίνει η κατασκευή ενός ισόπεδου κόµβου; Σηµαίνει η προσπάθεια για την εξασφάλιση της σταθερής λωρίδας κατεύθυνσης κατά την κίνηση όλων των οχηµάτων σε όλες τις πιθανές πορείες. Όπως θα βλέπετε λοιπόν, ανά κλάδο και µε δεδοµένο το φόρτο της κυκλοφορίας, που έχει υπολογιστεί κατά τη µελέτη ανά κλάδο, έχει επιτευχθεί αυτό το αντικείµενο µε βάση τα όρια απαλλοτρίωσης που υπάρχουν. Ερχόµενος λοιπόν από τον Άγιο Ανδρέα και κατευθυνόµενος προς Αθήνα, σε ένα δρόµο που είναι δρόµος προτεραιότητας, έχει τη δυνατότητα ο οδηγός, µε την κατασκευή αυτού του κόµβου που βλέπετε, να κινείται σε διαφορετική λωρίδα κυκλοφορίας όταν πρόκειται να κατευθυνθεί προς το Παράλιο Άστρος, διαφορετική λωρίδα κυκλοφορίας όταν πρόκειται να κατευθυνθεί προς Αθήνα και διαφορετική λωρίδα κυκλοφορίας όταν πρόκειται να στρίψει αριστερά προς Άστρος. Το ίδιο συµβαίνει και µε την κατεύθυνση από Αθήνα προς Άγιο Ανδρέα.

Σηµειώνω ότι ο κόµβος, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε όχηµα να κινείται σε διαφορετικές λωρίδες στο µεγαλύτερο ποσοστό του, δίνει επίσης δύο δυνατότητες· τη δυνατότητα στάσης χωρίς να κινδυνεύεις να σε τρακάρει ο από πίσω, γιατί ο από πίσω σου πηγαίνει για Αθήνα ενώ εσύ πηγαίνεις για Άστρος ή το αντίστροφο και τη δυνατότητα της στάσης σε τέτοιο σηµείο, ώστε να έχεις προστασία από τη διάταξη των σταγόνων ή των νησίδων που βλέπετε στο σχέδιο από αυτούς που έρχονται κάθετα σε σένα. Ο κόµβος λοιπόν είναι φτιαγµένος ακριβώς µε τα γεωµετρικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν τη µέγιστη δυνατή ασφάλεια στην κίνηση των οχηµάτων.»

Για τη σημασία του έργου, ο κ. Μαντάς, είπε: “Αυτό το έργο είναι µείζονος σηµασίας και για έναν ακόµα λόγο· ότι είναι ένα έργο το οποίο θα κατασκευαστεί µε δικούς µας πόρους, µε πόρους τους οποίους εµείς συλλέξαµε µε πραγµατική οικονοµία και πραγµατικά αιµατηρή στέρηση χρήσης των ίδιων πόρων σε άλλες λειτουργίες και δραστηριότητες, γιατί είναι ο κόµβος που διασταυρώνει όλη την κίνηση του ∆ήµου Βόρειας Κυνουρίας στους δύο µεγάλους του άξονες. Με αυτή την έννοια λοιπόν, η σηµασία αυτού του έργου είναι πάρα πολύ µεγάλη.”

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ

«Νοµίζω ότι οι φωτεινοί σηµατοδότες σε αυτό το τµήµα του έργου και όχι τµηµατικά, αλλά µόνιµοι φωτεινοί σηµατοδότες, ήταν η µοναδική ασφαλής λύση που θα µπορούσε να πραγµατοποιηθεί σε αυτό το κοµµάτι. ∆εν ξέρω για τις διαστάσεις, αλλά θεωρώ ότι θα µπορούσαµε µόνο στο κοµµάτι του Άστρους να κάνουµε µια µικρή παρέµβαση ή να περιµένουµε το γενικό πολεοδοµικό σχέδιο για να µας λύσει αυτό το θέµα» είπε ο κ. Γρηγόρης Παινέσης, με τον Δήμαρχο να απαντά … «Το φανάρι δεν είναι ένα µέσο µε το οποίο βελτιώνεις την ασφάλεια ενός κόµβου, αλλά είναι ένα µέσο ρύθµισης της κυκλοφορίας. Το χρησιµοποιείς λοιπόν σε κόµβους σαν αυτόν ή σε κόµβους µικρότερους από αυτόν ή σε µεγαλύτερους από αυτόν για να εξασφαλίσεις τη ρύθµιση της κυκλοφορίας, αναλόγως µε την κυκλοφοριακή αιχµή. Τέτοιο ζήτηµα, όπως είχα πει το 2013 όταν συζητούσαµε αυτό τον κόµβο και αυτό το σχέδιο, υπάρχει σε αυτόν τον κόµβο για περίπου σαράντα µέρες το χρόνο. Τις υπόλοιπες µέρες του χρόνου δε θα ήταν σκόπιµη αυτή η λειτουργία και επιλέξαµε από τότε να µην ακολουθήσουµε κάποια διαδικασία περιοδικής λειτουργίας φωτεινής σηµατοδότησης µε φανάρια στάσης, γιατί αυτό θα καθιστούσε στην ουσία πιο επικίνδυνο τον κόµβο.»

«Έρχοµαι λοιπόν και βλέπω έναν κόµβο ο οποίος θα έπρεπε να είναι κυκλικός. ∆εν υπάρχει πουθενά κόµβος σε όλη την Ελλάδα που γίνεται τώρα που να µη γίνεται κυκλικός. ∆εύτερον, δεν εξαντλεί την απαλλοτριωµένη ζώνη, τρίτον δεν έχει πεζόδροµο, τέταρτον δεν έχει ποδηλατόδροµο, καθώς επίσης κλείνει και τις ιδιοκτησίες. Οι ιδιοκτησίες οι οποίες είναι εκεί γίνονται τυφλές πια. ∆εν ξέρω ποιους άλλους εξυπηρετούµε και κάνουµε τυφλές ιδιοκτησίες. Αν είχαµε κυκλικό κόµβο, αυτές οι ιδιοκτησίες δεν θα είχαν µπαριέρα. Αυτό δεν µπορώ να το ξέρω.» τόνισε ο κ. Ιωάννης Γιόβας.

Τα πρακτικά όλης της συνεδρίασης, διαβάστε εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A91%CE%9D8%CE%A99%CE%A8-%CE%94%CE%9F%CE%9C?inline=true

(Φωτογραφία – astrosnews.gr)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...