Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αντισυλληπτικά χάπια: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για τη γυναίκα

Αντισυλληπτικά χάπια: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για τη γυναίκα

 

Τα αντισυλληπτικά χάπια κυκλοφορούν για περισσότερα από 50 χρόνια, προσφέροντας υψηλού επιπέδου προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Είναι μια πολύ αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδος, με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν, με τη σωστή χρήση, το 99,5%. Γι’ αυτό και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αντισυλληπτικές μεθόδους, καθώς την επιλέγουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον Κόσμο. Το «χάπι» περιέχει ορμόνες, παρόμοιες με αυτές που παράγονται φυσιολογικά από το γυναικείο σώμα.

Όμως, δεν χρησιμεύουν μόνο για αντισύλληψη, καθώς αποτελούν «όπλο» του γιατρού και για άλλες παθήσεις. Όλο και πιο συχνά, ανακαλύπτουμε και άλλες ευεργετικές δράσεις του «χαπιού», που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα:
 μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου (60%)
 μειώνουν την εμφάνιση του καρκίνου των ωοθηκών (40%)
 ρυθμίζουν τον κύκλο
 μειώνουν τα συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την «περίοδο»
 εξαφανίζουν τους πόνους κατά τη διάρκεια της «περιόδου»
 μειώνουν την ακμή και την αυξημένη τριχοφυΐα,
 προστατεύουν από την ανάπτυξη κύστεων στην ωοθήκη
 προστατεύουν από τις αιμορραγίες της μήτρας,
 βελτιώνουν το μεταβολισμό της ινσουλίνης,
 αυξάνουν την HDL («καλή» χοληστερόλη) και μειώνουν την LDL («κακή»
χοληστερόλη)
 περιορίζουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Δεν είναι όμως κατάλληλες όλες οι γυναίκες για να χρησιμοποιήσουν τα αντισυλληπτικά. Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα αντισυλληπτικά έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Για παράδειγμα, απόλυτη αντένδειξη έχουν οι γυναίκες με θρομβώσεις, με προβλήματα από το συκώτι ή την καρδία, με καρκίνο μαστού και άλλα. Αντίθετα οι γυναίκες που είναι πάνω από 35 ετών, που καπνίζουν ή έχουν προβλήματα υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη, ημικρανίες και άλλα, μπορούν να πάρουν αντισυλληπτικά, αν είναι απαραίτητα, αφού εξηγήσουμε τους πιθανούς κινδύνους.
Κάποιες λίγες φορές, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά μπορεί να παραπονεθούν για πονοκεφάλους, ναυτία, ενόχληση στους μαστούς κλπ. Στην περίπτωση αυτή ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει αλλαγή του τύπου του χαπιού και να απαλλάξει τη γυναίκα από τις ενοχλήσεις αυτές.
Όπως είπαμε στην αρχή, τα αντισυλληπτικά χάπια κυκλοφορούν για περίπου 50 χρόνια. Επίσης, χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον Κόσμο. Τέλος, οι περισσότερες από τις γυναίκες που το επέλεξαν, το χρησιμοποιούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (συνήθως αρκετών ετών). Έτσι, το αντισυλληπτικό χάπι θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο δοκιμασμένα φάρμακα. Παρ΄όλα αυτά, τα αντισυλληπτικά αντιμετωπίζονται από πολλές γυναίκες με κάποια δυσπιστία και επιφυλακτικότητα. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν η εντύπωση και ο φόβος ότι το «χάπι» μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού ή θρομβώσεις.
Σε ότι αφόρα τον καρκίνο του μαστού, υπήρχαν κάποιες μελέτες που ανέφεραν μικρή αύξηση του καρκίνου, στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το «χάπι». Φαίνεται όμως από νέες μελέτες ότι πιθανά η άποψη αυτή είναι ένας μύθος και δεν ισχύει. Πρόσφατα, έχει αναπτυχθεί η θεωρία ότι το αντισυλληπτικό δεν προκαλεί καρκίνο του μαστού, αλλά βοήθα να εξελίχθη νωρίτερα ένας καρκίνος που ήδη προϋπάρχει. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις αυτές, το πρόβλημα θα διαγνωστεί πολύ νωρίτερα και έτσι θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, από ότι στις γυναίκες που δεν παίρνουν «χάπι».
Επίσης, τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν ενοχοποιηθεί για θρομβώσεις. Όμως το ποσοστό των γυναικών, που θα εμφανίσει αυτού του είδους τα προβλήματα εξαιτίας του «χαπιού», είναι μόλις 1 στις 3.000 γυναίκες που το χρησιμοποιούν. Έτσι, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος αυτός είναι εξαιρετικά μικρός και δεν πρέπει να προκαλεί φόβο στη γυναίκα. Με την κατάλληλη προσοχή και συμβουλή από το γιατρό, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται ουσιαστικά.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι:
 Τα αντισυλληπτικά αποτελούν μελετημένα και ασφαλή φάρμακα.
 Είναι πολύτιμος σύμμαχος της γυναίκας, με πάρα πολλές ευεργετικές δράσεις
 Αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμο όπλο στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων
 Όταν λαμβάνεται σωστό και πλήρες ιστορικό από το γιατρό μπορούμε να αποφύγουμε τους παράγοντες κίνδυνου και έτσι να χορηγήσουμε τα «χάπια» με μεγαλύτερη ασφάλεια για τη γυναίκα.
 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, με διαφορετικές ανάγκες από τις υπόλοιπες, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξειδικευμένη περίπτωση από το γιατρό της, ο οποίος θα της προτείνει το κατάλληλο χάπι ή κάποια άλλη εναλλακτική αντισυλληπτική μέθοδο.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ!!!!

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τρίπολη: Ισαάκ & Σολομού 18 (πλατεία Πετρινού), τηλ 2710 22 22 25
Αθήνα: Μουσών 1 (Λ. Κηφισίας και γεφ Κατεχάκη), τηλ 210 6919219
Γλυφάδα: Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων), τηλ 210 96 80 885

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...