Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αγριμόνια: Ένα φυτό με πολλές ιδιότητες - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη!

Αγριμόνια: Ένα φυτό με πολλές ιδιότητες - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη!
(Φωνόχορτο – Ασπροζάκι) (Rosaceae)

To όνομά της το πήρε από το Ελληνικό Αργέμων ή από το agri-moenia = προστάτης του κάμπου. Το Eupatoria οφείλεται ,ή στην ιδιότητά της όσον αφορά το ήπαρ, ή από το όνομα του Μιθριδάτη του ΣΤ΄ του Ευπάτωρα Βασιλέα του Πόντου (134 έως 63 π.Χ.) που είχε μεγάλη πείρα σε θέματα φυτοθεραπείας.
Λόγω του ότι είναι κατά της δακρύρροιας ονομάζεται και «Lagrimonia» - δηλαδή,φυτό που σε κάνει να δακρύζεις.
Στις ημέρες μας ,πολλοί από τους σύγχρονους φυτοθεραπευτές ,την χορηγούν στις περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες ... και ως υπογλυκαιμικό.
Κατά την Νεολιθική εποχή οι καρποί της αποτελούσαν τροφή. Χορηγήθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Αιγύπτιους γιατρούς. Η Ηildergard Von Bingen (μοναχή ιατροφιλόσοφος και μουσικός), την συνιστούσε για τις εμπύρετες καταστάσεις αλλά και για παθήσεις του σπλήνα.
Η λαϊκή ιατρική την χρησιμοποιούσε τόσο για τον ίκτερο όσο και για τραχειϊτιδες, βρογχίτιδες ...
Η Αγριμόνια, φύεται στις άκρες των δρόμων και στα όρια των αγρών (κοντά σε φράχτες). Η συμπεριφορά της, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι «μοναχική». θέλει τον χώρο της και μένει μακριά από άλλα βότανα της οικογένειάς της (Ροδίδων). Αυτό εκφράζεται σαν στυπτική ιδιότητα που οφείλεται στις ταννίνες.
Όλα τα είδη των Ροδίδων περιέχουν ταννίνες και αιθέρια έλαια. Η Αγριμόνια περιέχει ίχνη αιθερίων ελαίων.
Είναι καλό διουρητικό.’Ομως προφυλάσσει και το ήπαρ.’Εχει αντιβακτηριδιακή ικανότητα, ενώ συνάμα βοηθά το πάγκρεας στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού των γλυκιδίων (προκαλεί την παραγωγή ινσουλίνης). Γι΄ αυτό συνδυάζεται με το μαύρο μύρτιλλο (ξηρά μορφή) αλλά και με την τσουκνίδα (ΤΜ – Βάμμα). Για τις κολπίτιδες – ουριθρίτιδες – κυστίτιδες την συνδυάζουμε με Μύρτιλλο μαύρο (ΤΜ – Βάμμα), Μύρτιλλο κόκκινο (MG – Γεμμοθεραπευτικό) και Καλεντούλα (ΤΜ – Βάμμα).
Η λαϊκή ιατρική προσδίδει στην Αγριμόνια δράση όμοια με της κορτιζόνης ή όμοια με την ACTH (ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση).
‘Ενα μείγμα αραιωμένης αλκοόλης με αψέφημα Αγριμόνιας(εξωτερικά-τοπικά), καθαρίζει την λιπαρή επιδερμίδα. Τα οργανικά οξέα καθαρίζουν τους πόρους, ενώ οι ταννίνες τους κλείνουν. Αυτό το χρησιμοποιούμε και σε ήπιες φλεγμονές.
Αν τώρα η Αγριμόνια αναμειχθεί με τύρφη γίνεται μια καταπληκτική μάσκα ομορφιάς. Την αφήνουμε για λίγο στο πρόσωπο και ξεβγάζουμε με χαμομήλι και Αχιλλέα.
Έτσι συνδέεται η ευεργετική δράση της Αγριμόνα με την ορμονική ενέργεια της τύρφης.
Η Αγριμόνια είναι ένα από τα βότανα που έχουν ουσίες-όπως προαναφέραμε- cortisone – like ,όπως το ουρσολικό οξύ. Αυτό το αναδεικνύει ως ένα φάρμακο ιδανικό για εκζέματα – δερματίτιδες και κατά του κνησμού.
Η Αγριμόνια έχει και μία δράση estrogen – like.Γι΄ αυτόν ιδιαίτερα τον σκοπό, χρησιμοποιούμε ειδικά, την Agrimonia pilosa Japonica (BMC Complement Altern. Med. 2012 Dec 21, 12:60, doi: 10.1186/1472-6882-12-260).
Για εξωτερική χρήση ενδείκνυται για φλεβικά έλκη, μολυσμένες πληγές και σε περιπτώσεις που έχουμε αργή επούλωση.

+ Αικατερίνα Κανέλλου Μοναχή
Ιατρός Φυτοθεραπευτής
Μέλος S.I.Fit και ASSIRI
Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου-Καλτεζών
22027 Κάτω Ασέα - Τηλ: 27910-23535
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...