Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υγεία | Η Μοναχή Αικατερίνη γράφει για το Ginseng

Υγεία | Η Μοναχή Αικατερίνη γράφει για το Ginseng
Για το Τζινσενγκ γράφτηκαν 1500, περίπου, βιβλία και επιστημονικές εργασίες. Παρ΄ όλα αυτά οι ιδιοκτήτες του δίνουν αφορμή για έντονες συζητήσεις.
Οι υποστηρικτές του το θεωρούν ως το τέλειο τονωτικό. Ωστόσο υπάρχουν 4 φυτά με το όνομα Ginseng: Panax ginseng – Panax quinquefolius – Panax japonicus & Panax vietnamensis……
To Σιβηριανό Ginseng δεν είναι πραγματικό Ginseng, αλλά οι χημικές του ουσίες είναι ανάλογες και εξ΄ ίσου αποτελεσματικές.
Μόνον η Κινέζικη Ιατρική διακρίνει ανεπαίσθητες, λεπτομερείς, διαφορές.
Οι αρχαίοι Κινέζοι το αποκαλούσαν Jen Shen δηλ. ανθρώπινη ρίζα, κι΄ αυτό λόγω του σχήματός του.
Κινέζοι – Ιάπωνες και Κορεάτες το αποκαλούν «ρίζα της αθανασίας».
Επειδή η ζήτηση ήταν και είναι μεγάλη, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος νοθείας.
Μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν άγνωστο στην Ευρώπη, όμως το 1704 ένας Γάλλος εξερευνητής έφερε το Αμερικάνικο Ginseng από τον Καναδά και λίγα χρόνια μετά οι Καναδοί Ισουϊτες της Canton το πουλούσαν στους Κινέζους προς 5 δολάρια την λίβρα.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Γκινσενγκ προέρχονται από τα ginsenosidi.
Εδώ υπάρχει μια αντίφαση γιατί μερικά ginsenosidi διεγείρουν το Κ.Ν.Σ. (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) και άλλα το καταστέλλουν, άλλα προκαλούν υπέρταση και άλλα υπόταση, όμως οι έρευνες απέδειξαν πληθώρα θεραπευτικών ιδιοτήτων.
Ένας από τους πρώτους επιστήμονες που μελέτησαν τον Ελευθερόκοκκο (το Σιβηρικό Ginseng), ο φαρμακολόγος Israel I. Bekhman θέσπισε πρώτος τον όρο «προσαρμογόνο». Δηλαδή τα φυτά έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζουν τις ιδιότητές τους ανάλογα με το ψυχο-φυσικό stress του ατόμου.
Το Γκίνσενγκ προλαμβάνει την μείωση των ορμονών που μάχονται το stress και βελτιώνει την μνήμη. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις, βοηθά τον οργανισμό να αντιστέκεται στις ασθένειες, διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης. Μελέτες σε 34 άτομα έδειξαν μείωση της πίεσης μετά την χρήση του Γκίνσενγκ η οποία δεν μεταβλήθηκε και με την χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων (δηλ. δεν μειώθηκε περαιτέρω). Ένα άτομο μόνον, αντιθέτως, παρουσίασε υπέρταση.
Το χορηγούμε σε Διαβήτη, σε κακοήθειες (ρίζα τουλάχιστον 6 ετών) στην ανικανότητα και κατά την ραδιοθεραπεία.
Άτομα με πυρετό, με άσθμα, υπέρταση ή αρρυθμία δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν.
Πρέπει να προσέχουν επίσης οι γυναίκες με προβλήματα που αφορούν το στήθος τους.
Μπορεί η μεγάλη και διαρκής χρήση να προκαλέσει το λεγόμενο «Σύνδρομο κατάχρησης του Ginseng». (Journal of the American Medical Association).
H Food Drug Administrarion συμπεριέλαβε το Ginseng στον έλεγχο με τα ασφαλή φυτά.Πράγματι για τους υγιείς ενήλικες το Ginseng δεν επιφέρει βλάβες και δεν αποτελεί ρίσκο.
 
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΑΧΗ
ΙΑΤΡΟΣ
MSc. ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΤΕΖΩΝ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...