Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπομονή, ίσως τελικά η καλύτερη Αρετή

Υπομονή, ίσως τελικά η καλύτερη Αρετή

Οι δεσμοί εμπιστοσύνης της πολιτείας με τους πολίτες κέρδισαν. Όλοι μαζί κερδίσαμε!

Όλοι μαζί αποδείξαμε και συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε το μεγαλείο και την ικανότητα των ελλήνων να πρωτοπορούμε μονιασμένοι σε κοινούς στόχους.

Ξέρουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε στο ελεύθερο επάγγελμα, ότι η  επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, γνωρίζουμε όλοι ότι οι οικονομικοί δείκτες (εργαλεία προσομοίωσης  της πραγματικότητας) δεν θα είναι όπως προσμέναμε στη προ κορoναϊού εποχή.

Σήμερα έχουμε μια νέα πραγματικότητα, σίγουρα θα υπάρχει μείωση στον τουρισμό, σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες, από την άλλη όμως σήμερα η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ότι αποφάσεις ληφθούν για την Ευρώπη θα ισχύουν και για εμάς και στο οικονομικό κομμάτι. Σήμερα έχει σταλεί παντού στο εξωτερικό το μήνυμα ότι  η Ελλάδα είναι «παράδειγμα προς μίμηση» μια ασφαλής υγειονομικά χώρα, μάλιστα τον Σεπτέμβριο στα Χανιά θα γίνει η μόνη Ευρωπαϊκή συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία δεν έχει αναβληθεί.

Εφόσον  ορισμένες από τις παρακάτω σκέψεις  μπορέσουν να ισχύσουν θα μπορούσα να διακινδυνεύσω μια προσωπική εκτίμηση (μη έχοντας και μη διεκδικώντας οικονομικούς τίτλους) ότι θα υπάρξει βέβαια ύφεση, αλλά ελπίζω με βάση δεδομένα που μπορούν να προκύψουν να μην ξεπεράσει ένα ποσοστό της τάξεως του 5-7% περίπου.

Αυτό  λοιπόν που θα μπορέσει να συγκρατήσει την ύφεση  είναι :

Α) Στην περίπτωση του τουρισμού ας δούμε ορισμένα δεδομένα, με βασικό το γεγονός ότι από υγειονομικής απόψεως στην γειτονιά μας (στην λεκάνη της Μεσογείου), η Ελλάδα κρατήθηκε ασφαλής υγειονομικά, καλύτερα από κάθε άλλη γειτονική χώρα Ιταλία, Ισπανία Τουρκία κ.α. γεγονός που σίγουρα δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα στην χώρα μας για διακοπές χωρίς ρίσκο για τους τουρίστες.

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αυτό που περιμέναμε στην προ κοροναϊού εποχή, αλλά πιστεύω ότι τον Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο ο τουρισμός θα δουλέψει, κρατώντας τμήμα της οικονομίας ζωντανό και εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Β) Έντονο πρόβλημα υπάρχει στον τομέα της εστίασης. Δυστυχώς τα μέτρα προστασίας μειώνουν την μέγιστη ικανότητα τραπεζοκαθισμάτων και πελατών γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στην επιβίωση των χώρων εστίασης, καφετεριών κτλ.

Εδώ λοιπόν θα πρέπει να σταθεί αρωγός η πολιτεία με κάθε είδους διευκολύνσεις σε φόρους, δημοτικά τέλη φορολογικές – ασφαλιστικές  ελαφρύνσεις,  καθώς  όμως πρέπει να υπάρχει έντονη η κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη. Χρειάζεται συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης και διαμόρφωση νέων συμφωνιών - ενοικιοστασίων προς τα κάτω. Δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση που μέχρι χθες μπορούσε να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο αριθμό πελατών, σήμερα που θα έχει τουλάχιστον κατά 40% μειωμένη ικανότητα εξυπηρέτησης να καταφέρει να ορθοποδήσει, αν δεν βρει, είτε νέα κεφάλαια, είτε δεν μειώσει τα έξοδα της επιχείρησης.

Γ) Στο χώρο των υπηρεσιών και της οικοδομής απαραίτητο κρίνεται να δοθούν νέα κίνητρα για την ενίσχυση του κλάδου με την απλούστευση διαδικασιών, την υποχρέωση των τραπεζών να δώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, δάνεια, επαγγελματικές επιδοτήσεις, να «πέσουν» νέα  χρήματα στην αγορά (ήδη ξεκίνησε μια τέτοια δράση) στην δημιουργία ενός πιο ευέλικτου Τειρεσία, και φυσικά την ελάφρυνση φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών.

Η οικονομία χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη, γεγονός που μπορεί να συμβεί με την άμεση και θαρραλέα πτώση της φορολογίας των εσόδων με συντελεστή 10% έως 15%. Στην δράση χρειάζεται μια έντονη αντίδραση για να υπάρξει τουλάχιστον ισορροπία. Με επιδότηση της εργασίας όπως και της ανεργίας  (κίνητρο αντί –ανεργίας ), μείωση του ΕΝΦΙΑ (έχει ήδη γίνει χρειάζεται περαιτέρω μείωση τουλάχιστον με βάση τους οικονομικά ασθενέστερους) και βέβαια με κατάργηση ή έστω μείωση της ελληνικής πρωτοτυπίας της «προκαταβολής φόρου».

Τώρα είναι η ώρα να γίνουμε ανταγωνιστικοί και «παίκτες» στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων να γίνει η Ελλάς ανταγωνιστική στην φορολογία.

Έτσι θεωρώ θα μπορούσαμε κάλλιστα να ισοφαρίσουμε την ύφεση του κοροναϊού.   

Συμπερασματικά, η επιθετική πολιτική στην οικονομία και η αμυντική επιτυχία στον κοροναϊό καθιστώντας την Ελλάδα ασφαλή τόπο και οικονομικά θελκτικό είναι το αντίδοτο στην κρίση του κοροναϊού. Η Ελλάδα μας έχει την τύχη στο τιμόνι να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και η ευκαιρία αντιμετώπισης κρίσεων είναι αυτή που δημιουργεί τους ηγέτες.

Ο Μητσοτάκης στάθηκε όρθιος με όσες κρίσεις και αν συνέβησαν έως σήμερα και μάλιστα σε πολύ πυκνό κυβερνητικό χρόνο και αυτό σίγουρα όχι από τύχη αλλά από ικανότητα.

Η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει, ούτε θα υπάρξουν θερινά τμήματα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στην κρίση αυτή η κάθε μέρα μετρά δεν μπορεί να χαθεί το τρένο.

Με Υπομονή και Επιμονή θα τα καταφέρουμε.

Προσωπικά έχω τεράστια εμπιστοσύνη στους έλληνες επιχειρηματίες, στους επαγγελματίες, στους αγρότες, σε όλους εσάς που στηρίζετε την ελληνική οικονομία. Εσείς οι άνθρωποι της αγοράς πάντα υπήρξατε πρωτοπόροι.

 Είναι η ώρα να δούμε ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο στην χώρα μας με έμφαση  στον πρωτογενή τομέα (επάρκεια αγαθών) και στις βιομηχανίες, με την ασφάλεια παραγωγής των ελληνικών προϊόντων. Είναι ώρα να ξαναδούμε τις προτεραιότητες μας και μάλιστα η κοινή γνώμη φαίνεται να αλλάζει, να δίνει ξανά αξία στο κράτος και εμπιστοσύνη στους φορείς της πολιτείας ενδεικτικό  είναι τελευταία έρευνα της  Metron Analysis για λογαριασμό της «ΔιαΝΕΟσις» που φαίνεται στο παρακάτω πίνακα :             

IMG 20200430 165346

Οι Έλληνες αρχίζουμε να πιστεύουμε ξανά στις δυνάμεις και τις δυνατότητες της χώρας μας. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω της εποχή της μιζέριας. Είναι στο χέρι όλων μας να το πράξουμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ - M.Sc.

ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  Ν.Δ.

Στέλεχος Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης Ν.Δ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...