Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Προς μια έγκαιρη πρόληψη των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

Προς μια έγκαιρη πρόληψη των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

Γράφει ο Γεώργιος Φαράντος *

                Η κλιμάκωση και η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τον αυξημένο αριθμό των διασωληνωθέντων ασθενών, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Πέραν όμως της υγειονομικής διάστασης του προβλήματος, ταυτόχρονα αυτό επιφέρει και μια δύσκολη οικονομική κατάσταση στις επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση, απειλεί και τα έσοδα του κράτους. Η δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση, εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και απαιτούνται άμεσα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης μιας οικονομικής κρίσης που δύναται να ακολουθήσει την υγειονομική.

                Το γενικευμένο lockdown με τη μορφή που εφαρμόζεται, αναμφίβολα πλήττει καίρια την οικονομική δραστηριότητα. Αν και το lockdown σε ένα βαθμό μπορεί να αιτιολογηθεί, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο που οφείλει να περιλαμβάνει εκτιμήσεις για την μίξη των μέτρων τα οποία αντιμάχονται τη διασπορά του κορωνοϊού. Το μέτρο click away, το οποίο εφαρμόζεται, αφορά κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες και δεν είναι αυτό που ενδείκνυται για τα μεσαία και μικρά εμπορικά καταστήματα τα οποία λειτουργούν κυρίως στις Επαρχιακές πόλεις. Η αποζημίωση που δίδεται προς τις επιχειρήσεις οφείλει να είναι μη επιστρεπτέα, προκειμένου να μη μεταφέρει το πρόβλημα χρέους των επιχειρήσεων στο μέλλον και να μη δημιουργήσει επιπλέον νέο δανεισμό για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά.

                Ο κλάδος της εστίασης πλήττεται περισσότερο από άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μη λειτουργίας ή της ελλειμματικής λειτουργίας. Τα πάγια έξοδα των επιχειρηματιών του κλάδου, τα οποία είναι ανελαστικά, γίνονται πλέον απαιτητά μέσω τραπεζών και εισπρακτικών εταιριών. Οι πιέσεις αυτές κινδυνεύουν να οδηγήσουν έναν αριθμό των επιχειρήσεων του κλάδου σε μελλοντική οριστική παύση της λειτουργίας. Ωστόσο, η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου με χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως το ΕΣΠΑ, δύναται να δώσει μια οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις αυτές προκειμένου να επιτύχουν την κερδοφόρα επαναλειτουργία τους σε μια επόμενη φάση και με τον τρόπο αυτό να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν περεταίρω.

                Η εμπροσθοβαρής στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, μπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασμα των οικονομικών δυσκολιών που δημιουργήθηκαν και σταδιακά επιδεινώνονται στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι η χώρα μας υστερεί σε οικονομικές επιδόσεις ως προς τη δημιουργούμενη ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αποτελούν μια ένδειξη που πρέπει να ληφθεί υπόψη για την έγκαιρη πρόληψη των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η στήριξη της εργασίας των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και  ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί ένα κομβικό ζήτημα για την αντιμετώπιση της μέλλουσας αιχμής της οικονομικής δυσκολίας των επιχειρήσεων και την ομαλή μετάβαση στις μελλοντικές οικονομικές δραστηριότητες.

Με ευχές για Καλές Γιορτές.

Τρίπολη, 19-12-2020

* Ο Γ. Φαράντος είναι Συντονιστής Οργάνωσης Δυτικού Τομέα Τρίπολης του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...