Menu
RSS
Σάββατο, 30/09/2023
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
tzioumis728x90
TERIAKI BANNER KALIMERA 304X120 GIF db0fa7d22a71d2966257b58a237138d5 Kalimera Arkadia banner εκλογών 2023 Kalimera Arkadia banner εκλογών 2023

H «ισχυρή» και οικονομικά «εύρωστη» Ελλάδα

H «ισχυρή» και οικονομικά «εύρωστη» Ελλάδα

                                                                                                   Του Παν. Βέμμου

Οι υποψήφιοι αν «ξεφύγουν» για λίγο από τις κεντρικές πλατείες και τις οθόνες και βρεθούν στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα, θα διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασιν» την ερήμωση και την παρακμή.

Η Πελοπόννησος ένας ενιαίος γεωγραφικός, ιστορικός οικονομικός και κοινωνικός τόπος έχει καταμερισθεί σε τρείς περιφέρειες! Η τοπική αυτοδιοίκηση με την «μεταρρύθμιση Καλλικράτη» δεν είναι ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση. Δεκάδες σχολεία τα τελευταία χρόνια σε κάθε νομό έχουν κλείσει, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας τα έχουν καταστήσει αγροτικά ιατρεία. Αυτά δείχνουν το ποιόν της κοινωνικής πολιτικής. Αυτή είναι η μία πλευρά της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης, η άλλη είναι η οικονομική και «αναπτυξιακή» πολιτική. Η αποβιομηχάνιση της περιοχής είναι γεγονός με το «μαράζωμα» των βιομηχανικών περιοχών και βιοτεχνικών πάρκων και τη ξαφνική «απολιγνιτοποίηση» του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης. Η αναστολή λειτουργείας του σιδηροδρόμου σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο, οδηγεί στην απαξίωσή του και στη λεηλασία δημόσιας περιουσίας. Η επιλογή για τις μεταφορές του αυτοκινήτου, του ακριβότερου και πλέον ρυπογόνου μέσου δείχνει ότι άλλες είναι οι επιδιώξεις και όχι το περιβάλλον όπως ισχυρίζονται κάποιοι δίνοντας αφειδώς άδειες για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα άναρχα και χωρίς ουσιαστικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές μελέτες, εξυπηρετώντας μεγάλας ντόπια και ξένα συμφέροντα.   

Η έλλειψη πολιτικής, όλα επαφίονται στις «αγορές» οδηγεί στην κρίση βασικές αγροτικές καλλιέργειες και δραστηριότητες (λάδι, σταφίδα, εσπεριδοειδή, κηπευτικά και κτηνοτροφία). Οι επιπτώσεις απ’ αυτή την κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσμενής και στο εμπόριο.

Μπορεί αυτή την κατάσταση να ανατρέψει η μονομερής δραστηριότητα του τουρισμού, που έχει γίνει φετίχ ως «η βαρεία βιομηχανία» της χώρας; Δεν είναι ανορθολογικό να μετατρέπουμε τα λιμάνια σε μαρίνες, την εγκαταλειμμένη διώρυγα να τη χρησιμοποιούμε τα καλοκαίρια μόνο για γιώτ και κότερα; Είναι γνωστό ότι δεν μπορούν ΟΛΟΙ και κάθε τόπος να ζήσουν από τον τουρισμό. Ακόμη, όπως έδειξε και η πανδημία είναι ευάλωτη δραστηριότητα. 

Αυτή την αδιέξοδη πολιτική οφείλουμε να την κατανοήσουμε και είναι αναγκαιότητα να την αλλάξουμε.

Μια ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου, που οι δήμοι και κοινότητες να αποτελούν κύτταρα αυτοδιοίκησης μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς μπορεί και πρέπει να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Η συλλογική δράση είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Αν αυτό εκφρασθεί και στις επικείμενες βουλευτικές και δημοτικές εκλογές θα είναι ένα θετικό και ευοίωνο στοιχείο για το μέλλον.

                                                                                                                                                                                Μάϊος 2023.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 17 Μαϊος 2023 15:15 Σύνδεσμος σχολίου

    Παναγιώτη, εγώ στη θέση σου τώρα θα ήμουνα στον Άγιοβλαση, κάτω από τα πεύκα τού μπάρμπα Βαγγέλη καί μετά από τα μεζεδάκια μου καί τα κρασιά μου θα έριχνα κάτι υπνους!! Ας αγωνιστούνε καί οι νέοι πια. Τούς ανοίξαμε το δρόμο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...