Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τον κομήτη Neowise κατέγραψε το Αστεροσκοπείο Ασέας!

Τον κομήτη Neowise κατέγραψε το Αστεροσκοπείο Ασέας!
Ο κομήτης C/2020 F3 Neowise, υπολογίζεται ότι έχει μία άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο με περίοδο περίπου 7000 ετών. Το κοντινότερο σημείο της τροχιάς του, το περιήλιο, απέχει από τον Ήλιο 0,29 AU (Astronomical Unit ονομάζεται η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, 150.000.000 km) και το απώτερο, το αφήλιο, 715 AU. Δηλαδή ο κομήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο σε απόσταση 18 φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση του Πλούτωνα. Το μέγεθος του είναι περίπου 5 km αν και σε κάθε πέρασμα του από τον Ήλιο, χάνει ύλη υπό τη μορφή της ουράς του οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αρχικό μέγεθος του ήταν πολύ μεγαλύτερο. Οι τροχιές των κομητών δεν είναι σταθερές και επηρεάζονται από τα περάσματα τους στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αρκετοί κομήτες διασπώνται όταν βρίσκονται στο περιήλιο, ειδικά αν αυτό είναι πολύ κοντά στον Ήλιο. Τα υπολείμματα της ουράς τους είναι σχηματισμοί σκόνης που δημιουργούν τις βροχές μετεώρων όταν η Γη περνάει από τα σημεία που έχουν εναποτεθεί. Ο τελευταίος κομήτης που ήταν ορατός με γυμνό οφθαλμό ήταν ο κομήτης Hale Bopp που εμφανίστηκε το 1997 κι ίσως κάποιοι θυμάστε. Γνωστός επίσης είναι ο κομήτης του Halley με περίοδο μόλις 75 χρόνια που εμφανίστηκε το 1986 και προβλέπεται να επανεμφανιστεί τον Ιούλιο του 2061.

Κομήτες υπάρχουν άφθονοι και με τηλεσκόπια μπορούμε να παρατηρούμε αρκετούς κάθε χρόνο. Επειδή όμως είναι αντικείμενα που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι ορατά χωρίς αστρονομικό εξοπλισμό, είναι μία μοναδική ευκαιρία να τα παρατηρούμε, ειδικά με τα παιδιά, όταν ξαφνικά εμφανίζονται.

Ο κομήτης θα είναι ορατός και αύριο, στο λυκαυγές. Ξυπνήστε στις 4.30 σε καθαρό ορίζοντα και εντοπίστε ανατολικά την υπέρλαμπρη Αφροδίτη. Μετακινείστε το βλέμμα σας αριστερά της, περίπου τέσσερις παλάμες. Θα δείτε ένα λαμπρό αστέρι, την Αίγα, στον αστερισμό του Ηνιόχου. Ο κομήτης θα είναι αριστερά και κάτω από την Αίγα, κοντά στον ορίζοντα.

Στη φωτογραφία, ο κομήτης Neowise όπως αποθανατίστηκε χτες από το Αστεροσκοπείο Ασέας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...