Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός του Λάδωνα μέσα από το φακό του Χρήστου Κιντή! (vd)

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός του Λάδωνα μέσα από το φακό του Χρήστου Κιντή! (vd)

Το Kalimera-arkadia.gr μέσα από φωτογραφίες και βίντεο του Χρήστου Κιντή σας δίνει εικόνα και πληροφορίες σχετικά με το φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Λάδωνα  στο νομό Αρκαδίας.

O Σταθμός λειτουργεί με τα νερά της τεχνητής λίμνης που δημιουργήθηκε με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Λάδωνα σε απόσταση 9 χλμ από τα Τρόπαια του νομού Αρκαδίας. Το φράγμα είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα σε υψόμετρο 422m. έχει ύψος 56m πλάτος στέψης 3,4m και μήκος 101,5m. Η Λίμνη έχει επιφάνεια 4 τετρ.χιλ. χωρητικότητα 49,000,000 m³  μήκος 15 km μέγιστο πλάτος 1,5 km σε στάθμη 420m.Τα νερά της Λίμνης συλλέγονται από την λεκάνη απορροής του ποταμού Λάδωνα και από τις πηγές Παναγίτσα, Λυκούρια και Πλανήτερο. Στο σώμα του φράγματος είναι τοποθετημένοι δυο υπερχειλιστές  για την εκφόρτιση των πλημμυρικών νερών πάνω από στάθμη 420m.Η σήραγγα εκτροπής  είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα έχει μήκος 314 m διάμετρο 4,2 m.Η υδροληψία βρίσκεται σε υψόμετρο 382,5 m και προστατεύεται από σχάρα ,η θύρα υδροληψίας  φράζει τη σήραγγα προσαγωγής ,είναι ορθογώνια και λειτουργεί ηλεκτρονικά και χειροκίνητα. Η σήραγγα που μεταφέρει το νερό στο εργοστάσιο (προσαγωγής) είναι υπόγεια κυκλικής διατομής ,έχει διάμετρο 3,9 m ,μήκος  8620m.O Αγωγός είναι κοινός και για τις δύο μονάδες του Σταθμού και διακλαδίζεται σε δυο σκέλη στο κατώτερο άκρο του. Προστατεύεται από δικλείδα (πεταλούδα) η όποια λειτουργεί ηλεκτροκίνητα και χειροκίνητα. ο Αγωγός είναι κατασκευασμένος από χάλυβα ,συγκολλητό κυκλικής διατομής με δυο αρμούς διαστολής –συστολής έχει μήκος 411,7m μέγιστη διάμετρο 3,3m ,ελάχιστη 2,85m και παροχετευτική ικανότητα 36 m³/sec

O Σταθμός παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας ΥΗΣ Λάδωνα βρίσκεται στην περιοχή κάτω Σπάθαρη Γορτυνίας σε απόσταση 6 χλμ από την εθνική οδό Τρίπολης-Πύργου. Αποτελείται από δυο μονάδες ισχύος 35 MVA και τάσης 15,75 KV η κάθε μια .Οι υδροστρόβιλοι είναι  τύπου FRANCIS και ελέγχονται  υδραυλικά. Το νερό από την Λίμνη μέσω της υδροληψίας ,της σήραγγας προσαγωγής και του αγωγού υπό πίεση πέφτει από ύψος 240μ στους υδροστρόβιλους και τους περιστρέφει. Αυτοί περιστρέφουν τις γεννήτριες με αποτέλεσμα η κινητική ενέργεια των στροβίλων να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια 15,75 KV.Στη συνέχεια οι μετασχηματιστές των μονάδων ανυψώνουν την τάση στα 150KV και μέσω του υποσταθμού με δυο εναέριες γραμμές η ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο Εθνικό δίκτυο. Μετά την Περιστροφή του στροβίλου τα νερά επιστρέφουν μέσω του αγωγού φυγής στην κοίτη του ποταμού Λάδωνα και συνεχίζουν την πορεία τους προς την Θάλασσα. Να σημειώσουμε ότι το φράγμα και το εργοστάσιο κατασκευάστηκαν με έξοδα της  Ιταλικής κυβέρνησης ως πολεμική αποζημίωση.

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 12:36 Σύνδεσμος σχολίου

    εσύ πώς του ξέφυγες?

  • Αγανακτισμένος ψηφοφόρος
    Αγανακτισμένος ψηφοφόρος Παρασκευή, 30 Μαϊος 2014 23:31 Σύνδεσμος σχολίου

    Αρε Κιντή ασχολείσαι ακόμα με τα γίδια ......

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...