Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γορτυνία: Το σχέδιο του Δήμου για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων

Γορτυνία: Το σχέδιο του Δήμου για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας ενέκρινε τη συνεργασία και τη σύναψη σύμβασης με τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Τρίπολης, για την διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Σκοπός της σύμβασης αποτελεί, κατά κύριο λόγο, η αντιμετώπιση του φαινόμενου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του Δήμου, σε συνεργασία με τον φιλοζωικό σύλλογο, η προστασία και η φροντίδα για την ευζωία αυτών και η ενημέρωση με κάθε τρόπο των κατοίκων του Δήμου, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς, για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους, τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν από τον Νόμο 4039/2012 στην περίπτωση παράβασης των διατάξεων του και γενικώς στην ανάγκη επίδειξης σεβασμού στην ζωή με όποια μορφή και σχήμα.
 Αντικείμενο της σύμβασης είναι η συνεργασία των δύο συμβαλλομένων για την περισυλλογή, την σήμανση και καταγραφή των ζώων, ο αποπαρασιτισμός αυτών, η προώθηση τους για υιοθεσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή η επανένταξη όσων δεν υιοθετούνται όπως επίσης και η ευθανασία όσων ζώων κρίνεται από την πενταμελή επιτροπή και μετά από επισταμένη κτηνιατρική παρακολούθηση και εφ' όσον διαπιστωθεί πως πάσχουν από ανίατη ασθένεια που τα εμποδίζει να έχουν μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής ή είναι υπερήλικα ή ανάπηρα και ανίκανα να επιβιώσουν μόνα τους ή εφ' όσον κριθεί πως είναι αποδεδειγμένα επιθετικά και επικίνδυνα για την δημόσια ασφάλεια.
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να δημιουργήσει σε ιδιόκτητο χώρο ή σε χώρο παραχωρούμενο σ' αυτόν από το δημόσιο ή από ιδιώτη, με σύμβαση τουλάχιστον δεκαπενταετούς διάρκειας, καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το ΠΔ 463/1978 άρθρο 3 και το Νόμο 604/1977 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του Νόμου 3170/2003. Στον ίδιο χώρο ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να δημιουργήσει κτηνιατρείο με τους όρους επίσης και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το Νόμο 604/1977 περί ιδρύσεως και λειτουργίας κτηνιατρείων, κτηνιατρικών κλινικών και ενδιαιτημάτων ζώων και το οποίο δύναται να λειτουργήσει για την σήμανση, την νοσηλεία και την στείρωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με κτηνίατρο με τον οποίο ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να υπογράψει σύμβαση αλλά και με εθελοντές κτηνίατρους χωρών της EE, οι οποίοι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις σύμφωνα με την ΚΥΑ 2157/31/12/2010 περί προσωρινής και περιστασιακής παροχής υπηρεσιών γεωτεχνικών που προέρχονται από χώρες της EE. Το ΠΔ 38/2010, το οποίο αποτελεί προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, την ΥΑ 165261/2010 περί ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα από επαγγελματίες υπηκόους κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 έως 9 του ΠΔ 38/2010.
Η σήμανση των ζώων, αδέσποτων ή δεσποζόμενων, μπορεί να πραγματοποιείται και στα κτηνιατρεία των διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ή των Δήμων.
Ο Δήμος, ο οποίος σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 υποχρεούται για την σήμανση των αδέσποτων ζώων που ζουν στα όρια του, οφείλει να προμηθεύεται το απαραίτητο για την σήμανση υλικό που είναι: αποκριτές πομποδέκτες τύπου ISO και τεχνολογίας FDX-B και την κατάλληλη συσκευή ανάγνωσης αυτών.
Το υλικό αυτό μπορεί σύμφωνα με το Άρθρο 4, παράγραφος 5 του Νόμου 4039/2012 να διατίθεται και για την σήμανση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, όταν αυτή πραγματοποιείται στο κτηνιατρείο του Δήμου και ο ιδιοκτήτης του ζώου εκτός από το κόστος του μέσου της ηλεκτρονικής σήμανσης μπορεί να επιβαρύνεται και με πρόσθετο κόστος παροχής υπηρεσιών, το οποίο ορίζεται από το Δήμο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στο Δήμο τηρείται αρχείο εισερχομένων και εξερχόμενων στο καταφύγιο ζώων, με ατομική καρτέλα για κάθε ένα από αυτά, με τον αριθμό της ηλεκτρονικής τους σήμανσης και στην οποία θα περιγράφεται το ιστορικό του ζώου οι κτηνιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, η φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολούθησε, η πιθανή προσωρινή ή μόνιμη υιοθεσία του με τα στοιχεία του προσωρινού ή μόνιμου ιδιοκτήτη του ή η επανένταξη του στο φυσικό του περιβάλλον.
Στην περίπτωση ευθανασίας του ζώου πρέπει να αναγράφεται στην καρτέλα του η ημερομηνία της πράξης και να επισυνάπτεται η σχετική απόφαση της πενταμελούς επιτροπής του Δήμου.
Ο Δήμος αναλαμβάνει την απαραίτητη μηχανοργάνωση και την αγορά κάθε είδους υλικών
για την δημιουργία και την τήρηση του εν λόγω αρχείου και ο Φιλοζωικός Σύλλογος την υποχρέωση να διαθέσει μέλος του το οποίο θα ενημερώνει αυτό.
Το αρχείο αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του αρχείου υιοθεσίων θα είναι πάντα στην διάθεση του φιλοζωικού συλλόγου για ενημέρωση.
 
ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η περισυλλογή των ζώων γίνεται με το ειδικό, για τον σκοπό αυτό, όχημα του Δήμου ή του φιλοζωικού το οποίο θα διαχειρίζονται άτομα του φιλοζωικού συλλόγου τα οποία διαθέτουν την γνώση και την εμπειρία να συλλαμβάνουν ζώα.
Κατά την περισυλλογή απαγορεύεται η κακομεταχείριση των ζώων.
Το συνεργείο περισυλλογής καθοδηγείται από κτηνίατρο που ορίζεται από την Κτηνιατρική Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.
 
ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
Η σήμανση και η αναγνώριση κάθε ζώου συντροφιάς πραγματοποιείται με την τοποθέτηση στην αριστερή εξωτερική πλευρά του τραχήλου του ζώου, συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης (αποκριτής πομποδέκτης) το οποίο είναι παθητική συσκευή αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας μόνο για ανάγνωση, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 11784 και τεχνολογίας HDX ή FDX-B και μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης συμβατή με το πρότυπο ISO 11784 και καταχωρίζεται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.
Στην διεύθυνση πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.
Ο Δήμος οφείλει να φροντίσει για την ηλεκτρονικού τύπου οργάνωση του ώστε να λειτουργήσει σωστά το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς της περιοχής του και η σύνδεση του με ην βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
ΣΤΕΙΡΩΣΗ
Τα αδέσποτα ζώα αρσενικά και θηλυκά στειρώνονται. Κατά προτίμηση στειρώνονται πρώτα
τα θηλυκά. Τα στειρωμένα ζώα δεν επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αν δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους και μετά από σχετική γνωμάτευση του συμβεβλημένου με τον Δήμο κτηνιάτρου ή κτηνιάτρου ομάδας εθελοντών κτηνιάτρων που πραγματοποιούν στειρώσεις αδέσποτων ζώων στο Δήμο.
Η στείρωση αποτελεί κτηνιατρική πράξη που διενεργείται από κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα ή από εθελοντές Ευρωπαίους κτηνίατρους οι οποίοι έχουν την άδεια να ασκήσουν προσωρινά και περιστασιακά το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, άδεια την οποία απέκτησαν με την διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.
 
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα αδέσποτα ζώα που δεν υιοθετούνται και κρίνονται υγιή, επανεντάσσονται στην περιοχή από την οποία περισυλλέγησαν, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά πρώτα σημαίνονται και καταγράφονται, υποβάλλονται σε αποπαρασιτισμό, εμβολιάζονται και στειρώνονται.
Δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία, αρχαιολογικούς χώρους, αεροδρόμια και λιμάνια και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.
Την ευθύνη για την επίβλεψη, φροντίδα και ευζωία των ζώων έχουν ο Δήμος και ο φιλοζωικός σύλλογος.
 
ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Σε κάθε περίπτωση τα ζώα που υιοθετούνται σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται την Διαδικτυακή Βάση Δεομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού ή οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασίτωση και εμβολιασμό. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου από νέο ιδιοκτήτη, μεταξύ του υπεύθυνου του Δήμου ή του συλλόγου και του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το υπόδειγμα « Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου » του παραρτήματος 4 του Νόμου 4039/2012.
Στην περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοση τους στους νέους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των ζώων αυτών σε καταφύγιο ζώων εκτός Ελλάδος.
 
ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ - ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που εκδηλώνουν επαναλαμβανόμενα και απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά ή πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρηση τους στη ζωή είναι αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικό σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα τους, την εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία. Οι επιτρεπόμενες μέθοδοι της ευθανασίας είναι : ενδοφλέβια χορήγηση νατριούχου πεντοβαρβιτάλης ή νατριούχου θειοπεντάλης σε θανατηφόρες δόσεις υψηλών συγκεντρώσεων, ενδικαρδιακή έγχυση των παραπάνω φαρμακευτικών ουσιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρού μεγέθους ζώα που είναι ήδη αναισθητοποιημένα ή βρίσκονται σε βαθιά ηρέμηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις και εφ' όσον κρίνεται από τον κτηνίατρο, μπορεί επιπρόσθετα να χορηγηθεί ενδοφλέβια έγχυση νατριούχου καλίου.
 
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Η χρονική διάρκεια της παρούσας σύμβασης ορίζεται σε τρία ( 3 ) έτη και αρχίζει από την ημερομηνία της υπογραφής της.
Μετά το πέρας της τριετίας αξιολογείται και συζητιέται η ανανέωση της. Η σύμβαση μπορεί να διακοπεί αμφοτέρων των μελών μετά από έγγραφη αιτιολόγηση.

Όλη την απόφαση, "κατεβάστε" ΕΔΩ!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...