Menu
RSS
Τετάρτη, 08/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Από την Αρκαδία ο διάσημος ομογενής επιχειρηματίας John Calamos – Η εταιρεία του διαχειρίζεται κεφάλαια 26 δις $!

Από την Αρκαδία ο διάσημος ομογενής επιχειρηματίας John Calamos – Η εταιρεία του διαχειρίζεται κεφάλαια 26 δις $!
Ο John Calamos βρέθηκε στην Αυστραλία για πρώτη φορά στη ζωή του, όπως μου είπε, την περασμένη εβδομάδα. Στα 74 του χρόνια, εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης και επένδυσης κεφαλαίων που ίδρυσε το 1977 και φέρει το όνομά του, της Calamos. Η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών ήταν ο λόγος που βρέθηκε στην Αυστραλία, όπου -συν τοις άλλοις- ήταν παρόν στις 26 Μαρτίου στο Σίδνεϊ και στην παρουσίαση-έλευση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Τhe Hellenic Initiative) στη χώρα μας. Ο John Calamos είναι ιδρυτικό μέλος αυτής της πρωτοβουλίας –επιφανών, κυρίως- Ελληνοαμερικανών έως τώρα ομογενών, που ήδη συνδράμει με στοχευμένες παρεμβάσεις της στα επιχειρηματικά και φιλανθρωπικά δρώμενα της Ελλάδας.
Ο οίκος Calamos, που διαχειρίζεται θεσμικά και άλλα κεφάλαια της τάξης άνω των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής, έχει έδρα το μητροπολιτικό Σικάγο, την πόλη όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, έζησε και ανέπτυξε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ο ιδρυτής του, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. 
O John Calamos γεννήθηκε στο μητροπολιτικό Σικάγο το 1940. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1915 από ένα χωριό της Αρκαδίας, ενώ η μητέρα του, που κατάγεται και αυτή την Αρκαδία, γεννήθηκε στην Αμερική.


Μεγάλωσε μαζί με τον αδερφό του και την αδερφή του πάνω από το μανάβικο του πατέρα του. «Οι Έλληνες στις ΗΠΑ, τότε, ήταν οι εστιάτορες ή μανάβηδες» είπε χαμογελώντας.
 «Οι γονείς μου μιλούσαν ελληνικά μεταξύ τους, αλλά δε μιλούσαν Ελληνικά σε εμάς. Μας ήθελαν να αφομοιωθούμε, γι’ αυτό δυστυχώς δεν έμαθα Ελληνικά όταν ήμουν παιδί» ανέφερε.
Μεγαλώνοντας στο Σικάγο της δεκαετίας του 1940 και του 1950, με τις μεγάλες μεταναστευτικές κοινότητες των Ελλήνων, των Εβραίων, των Ιταλών και άλλων, την ελληνικότητα την έβρισκε στο Κυριακάτικο σχολείο της Ενορίας του, στην Κοίμηση Θεοτόκου, και στην αυτοπεποίθηση της καταγωγής του, «Κανένας δεν με φόβιζε στο σχολείο, με φώναζαν ο Έλληνας» μας είπε.
Πιο κοντά στις ελληνικές του ρίζες τον έφεραν τα μαθήματα Φιλοσοφίας που έκανε στο πανεπιστήμιο. «Λέω στα παιδιά και στα εγγόνια μου ότι η Φιλοσοφία σε διδάσκει να σκέπτεσαι και αυτό είναι ότι ποιο σημαντικό μπορείς να πάρεις από το σχολείο» είπε.
 
Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Illinois Institute of Technology (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ιλινόις), και ήταν το πρώτο μέλος της ευρύτερης οικογένειάς του που σπούδασε σε τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σήμερα, υπηρετεί το ίδρυμά του ως μέλος του συλλόγου των Κηδεμόνων του, ενώ το 2011 μαζί με την σλυζυγό του, Mae, προσέφερε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ιλινόις 10 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία δυο καθηγητικών Εδρών, μια στη Φιλοσοφία και μια στη Σχολή Επιχειρήσεων.
Στα μέσα του 1960, μαζί με τις κολεγιακές τους σπουδές, οι απόφοιτοι στις ΗΠΑ έπρεπε να ακολουθήσουν και ένα πρόγραμμα εφεδρικής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο John Calamos επέλεξε την Αεροπορία και υπηρέτησε για ένα χρόνο ως πιλότος πολεμικού αεροπλάνου στον πόλεμο του Βιετνάμ.
 
Εκεί, στα πεδία των μαχών, ισχυρίζονται οι μελετητές της ζωής και των επιχειρηματικών του πρωτοβουλιών, έμαθε να εκτιμά και να αναλύει το ρίσκο και να το κάνει, αρχικά, επιχειρηματικό ατού στην αγορά μετατρέψιμων ομόλογων (convertible bonds), όταν δημιούργησε την επιχείρησή του το 1977 και, τώρα, σε κάθε επιχειρηματική του δράση.
Ως πρόεδρο των Κηδεμόνων του Ελληνικού Μουσείου Σικάγο, τον ρώτησα πόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής του είναι η ελληνική καταγωγή του, καθώς και η συμμετοχή σε αυτό το Μουσείο.
«Νομίζω ότι η ελληνοαμερικανική κουλτούρα ήταν κάτι που μάθαμε, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό στον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τους εαυτούς μας. Το μέλλον και η κληρονομιά μας είναι πολύ σημαντικά πράγματα». Αναφερόμενος στο Μουσείο δήλωσε. «Ένας από τους στόχους μας στο Μουσείο είναι να έχουν οι μελλοντικές γενιές μια πολύ δυνατή αίσθηση της κουλτούρας τους. Όπως λέω, δεν γνωρίζεις πού πας αν δεν ξέρεις από πού έρχεσαι».
 
Στην ερώτηση αν υπάρχει ισχυρή φιλανθρωπική παράδοση στις ΗΠΑ από τους Ελληνοαμερικανούς, παραδέχθηκε ότι δεν είναι ειδικός για να απαντήσει, αλλά είπε: «Νομίζω ότι υπάρχει θετική συνεισφορά από την επιτυχημένη ελληνοαμερικανική κοινότητα στη φιλανθρωπία».
Η συζήτησή μας άγγιξε και οικονομικά θέματα, όπως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ, η Δύση και η Ελλάδα τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βγαίνουν από την ύφεση. Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει. Η νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας, φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη τροχιά. Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, κάνει καλή δουλειά, προσπαθώντας να ξαναδημιουργήσει τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, αυτό είναι πολύ σημαντικό νομίζω». Ο John Calamos είναι συνομιλητής του Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.
 
Ερωτώμενος τι χρειάζεται η Ελλάδα για να ανακάμψει, είπε: «Υπάρχει ο τουρισμός, υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα. Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει ανταγωνιστική. Ο ανταγωνισμός δημιουργεί πλούτο για όλους. Δημιουργείς πλούτο μεγαλώνοντας τον ιδιωτικό τομέα».
«Το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι αυτό της διαρροής εγκεφάλων (brain drain). Χρειάζεσαι να έχεις μια δομή που να σου επιτρέπει να δημιουργείς επιχειρήσεις, να υλοποιείς της ιδέες σου, για να μη φεύγει ο κόσμος. Το κέρδος δεν είναι κακή λέξη, το κέρδος είναι κίνητρο».
Μπορεί η Δύση να αντιμετωπίσουν τον 21ο αιώνα που έχει χαρακτηριστεί ως ο αιώνας της Ασίας, αναρωτήθηκα σε κάποια στιγμή της συζήτησής μας.
«Αυτό που οι ΗΠΑ έχουν εξάγει στον κόσμο είναι η αύξηση της μεσαίας τάξης. Η πιθανότητα για έναν Έλληνα μετανάστη να έρθει και να ανέλθει κοινωνικά. Η προσωπική καλυτέρευση δημιουργεί καινοτομία. Η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης στον κόσμο, στην Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία, είναι ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο επίτευγμα. Η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης είναι αυτή που έκανε τις ΗΠΑ μια επιτυχημένη χώρα» απάντησε.
 
http://neoskosmos.com/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...