Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας | Πώς να προστατεύσετε το αυτοκίνητο από την ακινησία

Απαγόρευση κυκλοφορίας | Πώς να προστατεύσετε το αυτοκίνητο από την ακινησία

Η δύσκολη κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και το αυτοκίνητό μας, το οποίο… υποφέρει από την ακινησία λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να το προστατεύσετε.

Για τις παρακάτω οδηγίες προφύλαξης του αυτοκινήτου μας κατά την περίοδο της «καραντίνας» απευθυνθήκαμε στη Ford Motor Hellas και το τεχνικό της τμήμα, το οποίο με απλά βήματα μας λέει ακριβώς τι να προσέξουμε σε αυτές τις δύσκολες ημέρες.

Σημαντικό το που το σταθμεύουμε

Πολύ σημαντικό ρόλο αποτελεί το που θα σταθμεύσουμε/αποθηκεύσουμε το αυτοκίνητο. Ένας σημαντικός κίνδυνος κατά την αποθήκευση του οχήματος λοιπόν, είναι η φθορά του αμαξώματος. Για το λόγο αυτό, πρέπει να τηρούνται οι σωστές διαδικασίες αποθήκευσης, περιλαμβανομένης της περιοδικής επιθεώρησης και συντήρησης.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ορίσουν διαδικασίες και μέτρα προφύλαξης, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις που τα οχήματα φυλάσσονται σε ανοιχτό χώρο καθώς εκτίθενται σε πολλούς αερομεταφερόμενους ρύπους. Για την αποτροπή ή τη μείωση της πιθανότητας πρόκλησης τέτοιας ζημιάς, τα οχήματα πρέπει να επιθεωρούνται και τυχόν υπολείμματα που μπορεί να βλάπτουν τη βαφή να απομακρύνονται αμέσως.

Η συχνότητα των ελέγχων ορίζεται παρακάτω, ανεξάρτητα από τον χώρο αποθήκευσης (ανοικτό ή κλειστό):

Καθημερινά

-Έλεγχος εάν το όχημα είναι καθαρό
-Αφαίρεση εξωτερικών βρωμιών
-Οπτικός έλεγχος ελαστικών

Μηνιαία

-Έλεγχος κατάστασης της μπαταρίας εάν είναι συνδεδεμένη (επαναφόρτιση εάν χρειάζεται)

Κάθε 3 μήνες

-Έλεγχος κατάστασης της μπαταρίας εάν δεν είναι συνδεδεμένη (επαναφόρτιση εάν χρειάζεται)
-Έλεγχος του εσωτερικού για υγροποίηση
-Λειτουργία του κινητήρα για 5 λεπτά με το σύστ. κλιματισμού ενεργοποιημένο

Οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε ανάλογα με το εάν το αυτοκίνητο μας μένει σταθμευμένο/αποθηκευμένο για λίγο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι οι παρακάτω:

Βραχυπρόθεσμη αποθήκευση

-Όπου είναι δυνατόν, το αυτοκίνητο πρέπει να φυλάσσεται σε χώρο κλειστό, στεγνό και καλά αεριζόμενο, να στηρίζεται σε γερό, στεγνό έδαφος χωρίς γρασίδι ή χόρτα και όπου είναι δυνατόν, να μην εκτίθεται απευθείας στον ήλιο.
-Πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από κάθε όχημα ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος.
-Τα οχήματα δεν πρέπει να σταθμεύονται κοντά ή κάτω από φυλλώματα δέντρων ή δίπλα σε νερό, καθώς απαιτείται πρόσθετη προστασία σε συγκεκριμένες περιοχές.

 Μακροπρόθεσμη αποθήκευση (πλέον των παραπάνω)

-Η μπαταρία πρέπει να αποσυνδεθεί, αλλά όχι να αφαιρεθεί από το όχημα.
-Τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν στο εσωτερικό του οχήματος. Βεβαιωθείτε ότι τα μπράτσα των υαλοκαθαριστήρων δεν ακουμπούν πάνω στο παρμπρίζ.
-Τα τάσια των τροχών (εάν υπάρχουν) πρέπει να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν στο χώρο αποσκευών.
-Συμπλέξτε την πρώτη (σε μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων) ή την P (σε αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων) εκτός του χειροφρένου.
-Ρυθμίστε τους διακόπτες του συστήματος κλιματισμού στην «ανοιχτή» θέση για να παρέχεται εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν.
-Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρα, οι πόρτες, το καπό, η πόρτα του χώρου αποσκευών, το καπό του χώρου αποσκευών, η πτυσσόμενη οροφή και η οροφή είναι τελείως κλειστά και το όχημα κλειδωμένο.
-Η πίεση των ελαστικών θα πρέπει να συμπίπτει με τη μέγιστη αναγραφόμενη πίεση κίνησης του οχήματος. Αλλάζετε κάθε 3 μήνες τη θέση στάθμευσης, προκειμένου τα ελαστικά να πατήσουν σε διαφορετικό σημείο. Μια πρακτική για να διασφαλίσετε ότι τα ελαστικά θα πατήσουν σε διαφορετικό σημείο, είναι να σημειώνετε κάθε φορά με κιμωλία το σημείο επαφής τους με το έδαφος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...