Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ηφαιστειογενείς Κυκλάδες σε πρώτο πλάνο

Ηφαιστειογενείς Κυκλάδες σε πρώτο πλάνο

Άλλος γοητεύεται από το μυστήριο της κυκλικής διάταξης των Κυκλάδων γύρω από το γενέθλιο νησί του Απόλλωνα, στη Δήλο. Άλλος είναι ρεαλιστής και προτιμά την απόδοση της θέσης τους στις τοπικές γεωλογικές διεργασίες. Όποια κι αν είναι η ερμηνεία, η ουσία παραμένει. Οι Κυκλάδες γοητεύουν τους ταξιδιώτες, που κάθε χρόνο

αναζητούν τα δρομολόγια πλοίων Κυκλάδες για να γνωρίσουν την ομορφιά τους.

Είναι πράγματι ασύλληπτα στον ανθρώπινο νου τα μοναδικά έργα, που μπορεί να παράξει η μητέρα φύση μέσα από τις εξελικτικές τις διεργασίες. Μπορεί για παράδειγμα τα νησιά των Κυκλάδων να θαυμάζονται για την ομορφιά τους, το γυμνά τοπία με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, όλα αποτέλεσμα των συνεχών γεωλογικών αλλαγών. Οι τελευταίες είχαν ως αποτέλεσμα μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, που στο βάθος των αιώνων, συνετέλεσαν στη δημιουργία των Κυκλάδων ως έχουν σήμερα. Για την ακρίβεια καυτή λάβα, άνεμος και θάλασσα φιλοτέχνησαν το ιδιαίτερο τοπίο των Κυκλάδων, που μοιάζουν σαν χέρι θεϊκό να τις σκόρπισε σε όλο το Αιγαίο. Όχι άδικα επομένως ταξιδιώτες εντός κι εκτός χώρα διατρέχουν το πρόγραμμα των δρομολογίων του Speedrunner 3, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τα έργα τέχνης, που η φύση παρήγαγε.

Τα μεταλλεία της Σερίφου και η ιστορική απεργία

Όλες αυτές οι προαναφερθείσες γεωλογικές αλλαγές, προσέδωσαν στα νησιά των Κυκλάδων τη σημερινή τους μορφή, είτε οδηγώντας στη δημιουργία νησιών είτε από τη λάβα, που εκτινάχθηκε σε διάφορα σημεία σε όλο το εύρος του λεγόμενου ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Η Σέριφος δεν αποτελεί εξαίρεση. Όποιος αποφασίσει να διανύσει την απόσταση Πειραιάς- Σέριφος θα ανακαλύψει τον πλούτο του νησιού σε ορυκτά και μεταλλεύματα. Πλούσια κοιτάσματα σιδήρου, αιματίτης, μαγνητίτης, διοψιδιανός, σκαπόλιθος, μάρμαρα, οφιόλιθοι είναι μόνο κάποια από όσα εξορυγνύονταν από χιλιάδες εργάτες, που προσέρχονταν στο νησί για ένα ισχνό μεροκάματο.

Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Σερίφου ξεκίνησε το 1885 από τη γαλλική εταιρεία, που έδραζε στο Λαύριο υπό τη διοίκηση του Αιμίλιου Γρόμαν. Εκείνος, όπως εξιστορούν οι πηγές, οδήγησε πολλούς Σεριφιώτες να δουλέψουν στις στοές είτε ζητώντας να του εκχωρήσουν τα χωράφια τους είτε πιέζοντάς τους να του τα δώσουν για έναντι πινακίου φακής. Σύμφωνα με ιστορικούς λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας χιλιάδες εργατών ξεψύχησαν στις στοές. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν στην ιστορική απεργία στις 7 Αυγούστου του 1916 με αίτηματα την 8ωρη εργασία, τις συνθήκες ασφάλειας και την αύξηση των ημερομισθίων. Κατόπιν αιματηρών συμπλοκών και απωλειών εκατέρωθεν, τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν. Με την πάροδο των χρόνων τα μεταλλεία εγκαταλείφθηκαν, καθώς κρίθηκε ασύμφορη η εκμετάλλευσή τους. Σήμερα οι σκάλες εκφόρτωσεις και οι παλιές στοές στέκουν ως αξιοθέατο για όσους επιλέξουν το δρομολόγιο Πειραιάς- Σέριφος για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Πλούσια η Σίφνος σε ορυκτά

Η γαστρονομία και η υπέροχη Αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική είναι τα κίνητρα των περισσότερων για να διανύσουν την απόσταση Πειραιάς- Σίφνος. Παρόλα αυτά η Σίφνος κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. ξεχώρισε για τον μεταλλευτικό της πλούτο. Τα άφθονα κοιτάσματα σε χρυσό και ασήμι ήταν η βασική πηγή του εισοδήματός της σε βαθμό, που την κατέστησαν ικανή να έχει και δικό της νόμισμα. Σύμφωνα μάλιστα με ιστορικές πηγές, είναι ξακουστός ο θησαυρός των Σιφνίων. Οι κάτοικοι του νησιού προκειμένου να καταπλήξουν τους υπόλοιπους Έλληνες έχτισαν ένα ιερό στους Δελφούς, στο πανελλήνιο ιερό του Απόλλωνα πλούσια διακοσμημένο, ώστε να φυλάσσονται εκεί τα αναθήματα, που πρόσφεραν στους θεούς. Εκτός από τα πολύτιμα μέταλλα, το νησί ήταν πλούσιο σε κοιτάσματα αργύρου και μολύβδου. Σήμερα για τον επισκέπτη, που θα θελήσει να ακολουθήσει τον «δρόμο του χρυσού» μέσω του δρομολογίου Πειραιάς- Σίφνος, υπάρχουν μόνο κάποιες σωζόμενες στοές. Είτε οικονομική δυσπραγία, είτε εξάντληση των κοιτασμάτων είτε πλημμύρα από τη θάλασσα οδήγησε σε παύση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο νησί.

Μήλος: Σμιλεμένη από λάβα

Ολοφάνερα το νησί της Μήλου αποτελεί τη χειροπιαστή απόδειξη της ηφαιστειογενούς προέλευσής της. Αυτή ακριβώς έδωσε τη διαφορετική μορφή σε καθεμιά από τις παραλίες της, που πλήθος κόσμου διατρέχει τα δρομολόγια Πειραιάς- Μήλος, προκειμένου να τις θαυμάσει από κοντά. Εκτός όμως από τους όμορφους και ξεχωριστούς βραχώδεις σχηματισμούς, οι ηφαιστειακές εκρήξεις έδωσαν και ξεχωριστό ορυκτό πλούτο στο νησί.

Οψιδιανός, Μπετονίτης, Περλίτης, Θείο, Καολίνης, Βαρύτης, Μαγγάνιο είναι μόνο κάποια από τα μεταλλεύματα, που βρίσκονται στο πλούσιο υπέδαφος της Μήλου. Μάλιστα όποιος αποφασίσει να κάνει την απόσταση Πειραιάς- Μήλος, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το Μεταλλευτικό Μουσείο του νησιού στον Αδάμαντα. Αν και το νησί χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένα τεράστιο «υπαίθριο μουσείο», εντός του χώρου του Μεταλλευτικού Μουσείου αποτυπώνεται όλη η ιστορία και ο πλούτος σε ορυκτά του νησιού. Παράλληλα γίνεται αναφορά στους χιλιάδες εργαζόμενους και τους ανθρώπους, που συνεισέφεραν στην εξόρυξη των μετάλλων.

Σε κάθε περίπτωση όποιο κι αν είναι το κίνητρο να επισκεφθεί κανείς τις Κυκλάδες, δεν παύει να γοητεύει η πληθώρα γνώσεων, που μπορεί να λάβει ο επισκέπτης. Έρεισμα σοφίας πολιτισμικής και εκπαίδευσης ιστορικής σε συνάρτηση με διακοπές. Ό,τι καλύτερο για γνήσια αγωγή της ψυχής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...