Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τι μας ωθεί να κάνουμε ταξίδια;

Τι μας ωθεί να κάνουμε ταξίδια;

Το ταξίδι μπορεί να είναι μια αυθόρμητη εξόρμηση στη φύση ή μια περιήγηση σε κάποιον ιδιαίτερο προορισμό, που οργανώνουμε μήνες πριν. Σε κάθε περίπτωση έχει την ιδιαίτερη δύναμη να δίνει μια νέα προοπτική στη ζωή μας, φέρνει πάντα έναν

αέρα ανανέωσης ακόμη και όταν πηγαίνουμε στον πιο κοντινό ή συνηθισμένο μας προορισμό. Για καθέναν τα κίνητρα να κάνει ένα ταξίδι, παράδειγμα το ραφήνα μύκονος, είναι διαφορετικά. Άλλος θέλει να επισκεφθεί το νησί για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή και για να βαδίσει στα χνάρια των διασήμων, άλλος θέλει να δει την ομορφιά των υπέροχων τοπίων, των όμορφων θαλασσών της, ιδίως αυτών που οι άνθρωποι δεν έχουν εκμεταλλευθεί ακόμη.

Ραφήνα άνδρος: Ταξίδι αναζωογόνησης

Για κάποιον άλλον πάλι το ταξίδι ίσως είναι ένα κίνητρο να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει και την έλλειψη φαντασίας που επικρατεί στην καθημερινότητά του. Το ταξίδι επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να αλλάξει παραστάσεις και να αναζωογονήσει τη σκέψη του. Ακόμη και η διαδρομή από μια μικρή πόλη στην εξοχή σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο μπορεί να αλλάξει την οπτική κάποιου και να ανανεώσει το πνεύμα του.

Ιδίως ύστερα από μια μακρά περίοδο δοκιμασιών ή σε περιπτώσεις όπου κάποιος βίωσε μια σημαντική απώλεια, το ταξίδι μπορεί να είναι πραγματικά μεταμορφωτικό. Υπερπόντια ταξίδια ή και πιο κοντινά, η εξερεύνηση της εξοχής ή ακόμη και η διαμονή σε φιλικό σπίτι σε άλλη πόλη μπορούν όλα να έχουν κάποιου είδους θεραπευτική επίδραση για κάποιον που βίωσε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του. Μια βαλίτσα, ένα εισιτήριο, ένα καράβι και καλή διάθεση είναι τα απαραίτητα εφόδια ενός ταξιδιώτη, που ακολουθεί το δρομολόγιο ραφήνα άνδρος. Έτσι θα επιστρέψει στην καθημερινότητά του ξεκούραστος κι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε νέα δυσκολία.

Ραφήνα τήνος: Πολυεπίπεδα ερεθίσματα

Για άλλους πάλι το ταξίδι πηγάζει από την ανάγκη να μάθουν καινούρια πράγματα, να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς ή και άλλες εκδοχές του δικού τους πολιτισμού. Η χώρα μας βρίθει από τέτοια παραδείγματα και υπάρχουν άπλετοι χερσαίοι και νησιωτικοί προορισμοί, που μπορούν άνετα να χορτάσουν την πείνα μας για γνώση. Η Τήνος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Δεν είναι προφανές, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν το νησί για το προσκύνημα στην Εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας κάθε Δεκαπενταύγουστο. 

Μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναδεικνύεται και να επισημαίνεται το πόσα όμορφα τοπία διαθέτει το νησί: Παραλίες που παραπέμπουν σε σεληνιακό τοπίο, καταγάλανα νερά, απέραντες ακτές έτοιμες να φιλοξενήσουν οικογένειες, παιδιά, παρέες, μικρούς και μεγάλους. Την ίδια στιγμή το νησί κρύβει στο εσωτερικό και στη χώρα του τον μεγάλο θησαυρό του: Την τέχνη στο μάρμαρο. Από εδώ κατάγονται μεγάλοι μας γλύπτες, καλλιτέχνες αλλά και απλοί μαρμαροτεχνίτες, που δεν έγιναν διάσημοι, λάξευσαν όμως μέσω της τέχνης τους το όνομά τους σε κάθε κρήνη, κάθε πεζούλα, κάθε σοκάκι του νησιού. Μπορεί πάλι ο επισκέπτης του νησιού να μην πήρε για κανέναν από τους παραπάνω λόγους το δρομολόγιο ραφήνα τήνος. Μπορεί να το ακολούθησε για την εξαιρετική γαστρονομία του νησιού, που εδώ και αρκετά χρόνια προωθείται αρκετά από ντόπιους. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού έχει εξαιρετικές λιχουδιές που παράγει το νησί.

Ραφήνα πάρος: Και οι ορίζοντες διευρύνονται

Η επιστροφή στο παρελθόν είναι οικεία. Είτε έχουμε ζήσει με τις αναμνήσεις μας αρκετά σε αυτό είτε μας έχουν διηγηθεί πολλά γι’ αυτό, αν και περασμένο ανεπιστρεπτί, το παρελθόν έχει κάτι οικείο. Ίσως απλώς επειδή πλέον δεν μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να μας πειράξει, πέρασε γαρ, είναι ακίνδυνο. Ίσως απλώς αποτελεί τον κοινό παρονομαστή με την ιστορία των προγόνων και άρα τη δική μας ιστορία. Η Πάρος είναι ένα τέτοιος προορισμός. Δεν είναι προφανές, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν το νησί για τη γραφικότητά του με τα στενά σοκάκια και την αντιπροσωπευτική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα όμορφα τοπία και τις ωραίες θάλασσες.

Κρύβει όμως και μικρούς θησαυρούς γνώσης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, που φιλοξενεί το ‘Πάριο Χρονικό’ μια εγχάρακτη επιτύμβια στήλη, που αναγράφει ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα από του ελλαδικού χώρου από το 1851 π.Χ. ως το 264 π.Χ.. Αποτελούνταν από τρία τμήματα, εκ των οποίων το ένα χάθηκε, το δεύτερο βρίσκεται σε μουσείο στην Οξφόρδη και το τρίτο στο μουσείο της Πάρου. Το κείμενο (πηγή και αποκρυπτογραφημένο) φυλάσσεται επίσης στο Μουσείο. Επομένως ο ταξιδιώτης που θα ακολουθήσει το δρομολόγιο ραφήνα πάρος, δε θα βιώσει απλώς την ανάταση των αισθήσεων από τη γαλήνη της φύσης και την οικειότητα των ανθρώπων, αλλά θα εμπλουτίσει και τις ιστορικές του γνώσεις.

Αυτή η δίψα για γνώση της ιστορίας αποτελεί μια τάση για επιστροφή στις ρίζες. Η αναζήτηση της γνώσης μπορεί να είναι αφετηρία για την καλύτερη κατανόηση της νοοτροπίας ενός λαού. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που έχουν ανάγκη να δουν τις πόλεις των αρχαίων, τον τρόπο που ζούσαν. Όχι, δεν πρόκειται για μια ακόμη επινόηση του σύγχρονου νευρωτικού ανθρώπου, που δε γνωρίζει τι του φταίει. Ακόμη και οι αρχαίοι έγραφαν την ιστορία και ανέλυαν τον τρόπο ζωής των προγόνων τους, ώστε μέσω αυτού να κατανοήσουν και τους εαυτούς τους. Πάντα ο άνθρωπος άλλωστε, ασχέτως των σχέσεων που διατηρεί, έχει ανάγκη να γνωρίζει από που προέρχεται. Δεν είναι απορίας άξιο που μετά την Πάρο κάποιος θα πάρει το δρομολόγιο paros santorini για μια σε βάθος επίγνωση της ιστορίας του τόπου του. Άλλωστε και τα δύο νησιά, απεκδυόμενα το κοσμικό στοιχείο, έχουν πολλά να διδάξουν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...