Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ηχομόνωση: μια καλή αρχή για τον εκκολαπτόμενο YouTuber

Ηχομόνωση: μια καλή αρχή για τον εκκολαπτόμενο YouTuber
Το να ξεκινήσεις να προβάλλεσαι στο YouTube είναι απλή υπόθεση. Είναι αδύνατο να μην έχεις πρόχειρο κάποιο μικρόφωνο και μια κάποια βιντεοκάμερα. Όσο καλά και αν είναι αυτά βέβαια, το πιο προφανές βάσανο είναι το θέμα του ήχου, το οποίο και εξαρτάται σημαντικά από το χώρο σου, τις συνθήκες που επικρατούν γύρω σου συνήθως, συμπεριλαμβανομένου του τυπικού θορύβου μιας περιοχής σε εργάσιμη ή μη ώρα. Οι βελτιώσεις που φέρνει η μόνωση του χώρου σου μπορούν να έχουν σημαντική διαφορά στον ήχο. Και αν θες να δώσει κάποιος βάση σε οτιδήποτε έχεις να πεις και να δείξεις, πρέπει να φροντίσεις να μην υποφέρει κάθε φορά που φτάνει οτιδήποτε στα αυτιά του. Στην εικόνα μπορούν να σε σώσουν τα γραφικά. Στον ήχο δεν υπάρχουν ανάλογα μαγικές λύσεις. Πρέπει να πάρεις πραγματικά τα μέτρα σου.

Στην αρχή βέβαια είναι δύσκολο να κάνεις τις παρεμβάσεις που θεωρούνται ιδανικές. Κανονικά χρειάζεσαι πατάκια κάτω
από χαλιά, ψευδοροφές, ενδεχομένως και ειδικά πλακάκια, συνθετικά υλικά και σχηματισμούς για το ταβάνι και όχι μόνο, ακόμη και παρεμβάσεις στους τοίχους, τα κουφώματα, τις πόρτες, τα ίδια τα παράθυρα (π.χ. πολλαπλά επίπεδα γυαλιού αντί για μόλις ένα) και πάει λέγοντας.

Το πρώτο και ευκολότερο που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις πιστόλι σιλικόνης, με σιλικόνη όμως που να μη γίνεται τελείως άκαμπτη και σκληρή όταν κρυώνει. Ωφελεί να παραμένει σχετικά ελαστική, αφού έτσι απορροφά καλύτερα τα ηχητικά κύματα. Και τι πρέπει να κάνεις με τη σιλικόνη τελικά; Ψάχνεις οποιαδήποτε τρύπα, χαραμάδα κ.ά., φθορές που δεν έχουν λόγο να διατηρηθούν, και βουλώνεις. Διότι όλα αυτά τα ανοίγματα σε σωληνώσεις, παρκέ, το περιθώριο ενός παραθύρου ή μιας πόρτας, είναι ουσιαστικά δίοδοι για ηχητικά κύματα, και λόγω σήματος, ανοίγουν το δρόμο σε αντήχηση που σίγουρα δεν θέλεις στην προκειμένη περίπτωση.

Επιπλέον, μπορείς να βάλεις πετσέτες ή στοπ σιλικόνης ή καουτσούκ στη χαραμάδα μεταξύ πόρτας και δαπέδου, ακόμη και στα κουφώματα. Μπορείς να κρεμάσεις κουβέρτες (αρκετές βέβαια) σε επίφοβες επιφάνειες, αλλά, αυτονόητα, αυτή είναι μια προσωρινή, όχι ιδιαίτερα πρακτική λύση.

Τόση ώρα διαβάζεις και δεν έχεις πετύχει ούτε λέξη για αυγοθήκες (χωρίς β γιατί είμαστε και παλιοί) ως απλό υλικό για μόνωση. Διότι και αυτές μπορούν να είναι μόνο προσωρινή λύση. Αν είναι να καλύψεις μεγάλες επιφάνειες, δεν είναι και λίγες αυτές που θα χρειαστείς, και όντας πεπιεσμένο χαρτί ουσιαστικά (δεν μιλάμε καν για τις πλαστικές ασφαλώς), είναι εύφλεκτο. Και καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιοι κίνδυνοι, ειδικά από τη στιγμή που όλα αυτά δεν γίνονται σε χώρο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως studio ηχογράφησης. Ακόμη και έτσι να ήταν, η ασφαλιστική δεν θα χαιρόταν και πολύ για το πόσο εύκολο είναι να γίνει ο απόλυτος χαμός με μια φλογίτσα.

Είναι προτιμότερο να “κάψεις” τα μυαλά των θεατών σου. Με την καλή έννοια.

Το άρθρο είναι μια χορηγία της Εταιρείας Μονώσεις Γκούμας http://www.monoseisgoumas.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...