Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Έξυπνες πόλεις: Η τεχνολογία το δεξί χέρι της τοπικής αυτοδιοίκησης

Έξυπνες πόλεις: Η τεχνολογία το δεξί χέρι της τοπικής αυτοδιοίκησης

Στις 25/2/2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 3ο συνέδριο του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΕΕ) με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και αυτοδιοικητικών με θέμα «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύστημα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».

Στην συνέδριο υπήρξε ειδικό πάνελ με θέμα «Νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές και εφαρμογές στους ΟΤΑ», στο οποίο οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις έξυπνες πόλεις. Στο πάνελ μετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αντιδήμαρχος Λάρισας, Δημήτρης Δεληγιάννης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πάνος Φιτσιλής, ο οποίος εξέτασε τις εκπαιδευτικές ανάγκες για τις έξυπνες πόλεις (πρόγραμμα DevOps), o Σάββας Μακρίδης μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ, ο οποίος εξέτασε το ρόλο της έξυπνης πόλης κατά την περίοδο της πανδημίας, και άλλοι.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Παπαστεργίου, με αφορμή το παράδειγμα των Τρικάλων, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργούνται στις πόλεις, καθώς ο κόσμος αλλάζει. Ένα πρόσφατο παράδειγμα που χρησιμοποίησε είναι το κομμάτι της ενεργειακής αξιοποίησης – βελτίωσης. Ο ομιλητής τόνισε ότι ως χώρα πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην ενέργεια. Άλλωστε η πρόσφατη ενεργειακή κρίση δημιουργεί την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων, όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση που θα επιφέρει κατά κύριο λόγο στις πόλεις η εξασφάλιση κατανάλωσης λιγότερης ενέργειας, ειδικά μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων κ.α.

Επιπρόσθετα, εκτός από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, όλοι οι συμμετέχοντες στο πάνελ αναφέρθηκαν στο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού από την αξιοποίηση της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους άξονες που έθεσε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα για τις έξυπνες πόλεις με σκοπό να δοθούν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τους Δήμους. Για παράδειγμα, εξετάζεται το πώς θα μπορέσουν οι Δήμοι να φτιάξουν ένα κοινό GIS, πάνω στο οποίο θα «κουμπώσουν» τα πάντα, η δημιουργία μητρώου δημοσίων και ιδιωτικών δικτύων, καθώς και το ζήτημα της καταγραφής δεδομένων, τα οποία να μπορούν να επεξεργαστούν και να έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες ώστε να παίρνουν σωστές αποφάσεις.

Στις τοποθετήσεις τους, οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει το δεξί χέρι της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι Δήμοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με ώσμωση των κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πλάνο εικοσαετίας, ώστε οι ΟΤΑ να είναι δίπλα στους πολίτες για τη διαχείριση και υλοποίηση αποτελεσματικών αλλαγών.         

Γιάννης Μουρούτσος

Σύμβουλος Αναπτυξιακών προγραμμάτων (Συγχρηματοδοτούμενων, Εθνικών και Ευρωπαϊκών)

Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...