Menu
RSS
Τρίτη, 30/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανάπτυξη του τουρισμού και Καταδυτικό Πάρκο ή ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Τυρού;

Ανάπτυξη του τουρισμού και Καταδυτικό Πάρκο ή ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Τυρού;
προτεινόμενη χωροθέτηση ιχθυοκαλλιέργειας

Από το 2011 πρίν ακόμη υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για την κατασκεύη και ίδρυση Καταδυτικών Πάρκων στην Ελλάδα κάποιοι κάτοικοι του Τυρού είχαν το όραμα για την ίδρυση του.
 
Με αρωγούς όλες τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές που πέρασαν στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μετά από πολλές δυσκολίες και γραφειοκρατικό γολγοθά από τις αρμόδιες υπηρεσίες με επανακαταθέσεις του φακέλου και των αδειών οι οποίες ανερέθηκαν το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού πήρε την τελική αδειοδότηση.
 
 
χωροθέτηση Καταδυτικού Πάρκου
 
Τον περασμένο Οκτώβριο με το ΦΕΚ Δ' 839 25-10-2023 άρθηκε ο χαρακτηρισμός του θαλάσσιου χώρου και πυθμένα που είχε δοθεί στο υπό ίδρυση Καταδυτικό Πάρκο και ζητήθηκε ο επανακαθορισμός των ορίων σε αρκετά μικρότερη έκταση βγάζοντας έξω ίσως και τα πιο σημαντικά σημεία κατάδυσης.

Ποιές συνθήκες έφεραν αυτή την αλλαγή? 

Μήπως έπαιξε ρόλο η υπό αδειοδότηση νέα ΠΟΑΥ ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών στις οποίες για την περιοχή μας περιλαμβάνουν την Βορειοανατολική πλευρά του Ακρωτηρίου Τρίκερι απο την θέση Αυλάκι εώς και την θέση Βορινή πλησίων της παραλίας του Αγίου Χριστοφόρου.

Είναι λογικό τελικά το αρμόδιο υπουργείο να ζητά στο ήδη αδειοδοτημένο Καταδυτικό Πάρκο να μειώσει τα όρια του και να μην ζητά απο την εταιρία η οποία ανέλαβε την μελέτη των ΠΟΑΥ να βγεί εκτός η συγκεκριμένη περιοχή του Καταδυτικού.

Εχει γίνει κατανοητό απο την εταιρία μελετών πως η Δημοτική Ενοτητα Τυρού είναι μια συνεχώς αναπτυσόμενη τουριστικά περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπως και όλη η ακτογραμμή των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας,

Στη συγκεκριμένη μελέτη τα ήδη υπάρχοντα ιχθυοτροφεία βορείως του Κρυονερίου και αυτά του Αρκαδικού Χωριού δεν γνωρίζουμε αν επεκτείνονται όπως αυτό στο Ακρωτήριο Μπουρνίας Πουλίθρων.

Έχεί γίνει κατανοητό πόσες τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν ιδιαίτερα στον Τυρό όπου η χωροθέτηση της μελέτης απέχει μόλις 2,2 χλμ απο το κέντρο της Παραλίας Τυρού μιας απο τις πιο τουριστικές περιοχές της Αρκαδίας, 500 μέτρα απο την Παραλία του Αγίου Χριστοφόρου και 1200 μέτρα απο την Παραλία Τηγάνι.

Έχει γίνει κατανοητό πως δεσμέυεται μια περιοχή αλιείας των επαγγελματιών αλιέων του Τυρού οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι οι οποίοι γνωμοδότησαν θετικά στην δημιουργεία του καταδυτικού πάρκου ώστε μέσα στα όρια του να αναπτυχθεί το απόθεμα των αλιευμάτων για όλη την περιοχή.

Έχει λειφθεί υπόψιν η ιδιοκτησία κατοίκου του Τυρού στη θέση Αυλάκι η οποία θα μπορούσε να αξιοποιήθει τουριστικά η αξία της οποίας θα εκμηδενιστεί με την προτεινόμενη μελέτη.

Έχουν ληφθεί υπόψιν τα θαλάσσια ρεύματα τα οποία θα οδηγούν τις όποιες ακαθαρσίες είτε στην Παραλία Τυρού και την Παραλία Τηγάνι είτε στην Παραλία του Αγίου Χριστοφόρου.

Πριν είναι πολύ αργά οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες οι συλλογικοί φορείς και ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας θα πρεπει να δείξουν την αντίθεση τους σε αυτή την μελέτη και να μην μένει μια συζήτηση του καφενείου.

Μήπως πρέπει να πάρουμε ως παραδειγμα την αντίδραση των κατοίκων - φορέων και του Δήμου Πόρου οι οποίοι κατάφεραν αρκετά πράγματα.

Επίσης πια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι αυτή η οποία θα μπορούσε να εκδόσει μια τέτοια άδεια.

Διερωτόμαστε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωρίζουν για το όλο θέμα και αν γνωρίζουν ποιά είναι η γνώμη τους.

Δ.Κ.

https://www.tyrosnews.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...