Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημοτικό Συμβούλιο | Η γνωμοδότηση προς τον ΦΟΔΣΑ για το κόστος που θα πληρώνει ανά τόνο σκουπιδιών!

Δημοτικό Συμβούλιο | Η γνωμοδότηση προς τον ΦΟΔΣΑ για το κόστος που θα πληρώνει ανά τόνο σκουπιδιών!

Η γνωμοδότηση επί του σχεδίου καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου έτους 2020 συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (17/2/2020).

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης είπε στην αρχική του εισήγηση: «Η θέση και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης είναι γνωμοδοτική, δεν δεσμεύει τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.

Επίσης, υπάρχουν δύο σενάρια για 200.000 (69,1 €) και 150.000 (80,5 €). τόνους το χρόνο, στο σύνολο της Πελοποννήσου.

Στο  ένα σενάριο το κόστος για τον Δήμο Τρίπολης είναι 69,1 ανά τόνο

Σε άλλο σενάριο το κόστος για τον Δήμο Τρίπολης είναι 69,1 ανά τόνο συν 4,54 € ανά τόνο ως τέλος συλλογής μεταφοράς πρόσθετων Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Η δική μας θέση είναι ότι δεν έχουμε λόγο να πληρώνουμε για σταθμό μεταφόρτωσης, αφού δεν έχουμε ΣΜΑ.

Αλληλεγγύη θέλει ο δικός μας Δήμος που θα φιλοξενήσει τη Μονάδα Επεξεργασίας.

Το σενάριο που επιλεγούμε είναι να μην πληρώνουμε για ΣΜΑ και να μείνουμε στα 69,1 ευρώ ανά τόνο.»

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «ήρθε μόνο πρακτικό ,χωρίς μελέτη. Ουσιαστικά μιλάμε για τρεις μονάδες διαχείρισης, ένα εργοστάσιο διαλογής και ένα ΧΥΤΥ για το υπόλειμμά. Οι μονάδες είναι στην Καλλιρόη, στην Παλιόχουνη και στη Σκάλα. Υπάρχουν και δύο ΣΜΑ, ο ένας στο Σπαθοβούνι κι ο άλλος στη Νέα Κίο. Η σύμβαση προβλέπει 69,1 ή 80,5 στην πόρτα. Έχει αποφασιστεί να γίνουν 11 επιπλέον ΣΜΑ και με Press container να πηγαίνουν στις μονάδες.

Εμείς πρέπει να πάμε σε ένα από τα σενάρια χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για το τέλος ΣΜΑ.»

Ο Νίκος Τσιαμούλος τόνισε ότι: «Σε αυτή την τιμολογιακή πολιτική, έχουμε ένα θετικό. Έχουμε μείωση τη αρχικής σύμβασης της ΤΕΡΝΑ με τον ΦΟΔΣΑ. Εκεί που ακούγαμε 110-130 φτάνουμε στα 69 ευρώ.  Μειώσαμε τον όγκο, διότι δεν μπορεί να πιέζει η Ευρώπη να κάνουμε ανακύκλωση και από την άλλη να έχουμε συγκεκριμένη εγγυημένη ποσότητα; Σωστά μείωσε τον αρχικό όγκο των απορριμμάτων ο ΦΟΔΣΑ. Θέλω να πιστεύω, ότι όσο περνούν τα χρόνια, παντού μειώνονται οι όγκοι και λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω της ορθής διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Σήμερα κάνουμε τρικοσμική διαχείριση. Πόσο μας στοιχίζει σήμερα με τα δικά μας μέσα; Και πόσο θα μας στοιχίζει αύριο; Πρέπει να το ξέρει ο πολίτης.

Δικαίως ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει ΣΜΑ, διότι φιλοξενεί την κεντρική μονάδα.»

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι: «Δεν βλέπω κάποια αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της ΤΕΡΝΑ. Αυτό που γινόταν ήταν μια έκκληση να αλλάξει το απαιτούμενο τονάζ, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα.»

Ο Δήμαρχος είπε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν οι στόχοι που έχει βάλει ο εθνικός σχεδιασμός για την ανακύκλωση, αλλά ίσως τα επόμενα χρόνια αλλάξει. Ουσιαστικά, έχει καταρρεύσει η ανακύκλωση, ξέρετε τα προβλήματα που έχει το δικό μας ΚΔΑΥ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αγορά για την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και θάβονται.»

Ο Βαγγέλης Γούργαρης ανάφερε ότι: «Η τιμολογιακή πολιτική είναι σχεδόν δεδομένη. Στη ΣΔΙΤ δεν έχει καμία αλλαγή. Ισχύσουν όσα έγιναν με τον διεθνή διαγωνισμό .σήμερα καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση για τη λυπητερή που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες. Για το 2020, αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο και μας δόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Είναι κρίμα ένα τόσο σοβαρό θέμα να έρχεται τελευταία στιγμή.

Το θέμα αυτό προχωρά παράλληλα με το λεγόμενο «χαράτσι ταφής» που θα αυξηθεί από το 2021 και για κάθε επόμενο χρόνο. Είναι ένας ακόμα μποναμάς προς την ΤΕΡΝΑ.

Μας ζητάτε να εγκρίνουμε σήμερα έξοδα 1.000.0000 ΥΠΈΡ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ, δηλαδή μια πρόσθετη φορολογία. Χωρίς να λειτουργεί ο ΦΟΣΑ, προβλέπονται 200.000 για μισθοδοσία προσωπικού και άλλα τόσα για αιρετούς.

Δεν διευκρινίζεται ακόμα οι διεκδικούμενες οφειλές παρελθόντων ετών θα τα πληρώσουν οι ίδιοι ή θα κληθούν να τα πληρώσουν οι δήμοι.

Εμείς ρωτάμε πόσους τόνους σκουπίδια παράγει ο δήμος μας το χρόνο, πόσα πάνε στους μπλε κάδους και ποσά για κομποστοποίηση; Πόσους τόνους πρέπει να πάμε ως εγγυημένη ποσότητα; Τα μεταφορά χωρίς ΣΜΑ ποσά είναι ανα τόνο; Ποσό στοίχισε η διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου μας για το 2019;

Μονά ζυγά κερδίζει η ΤΕΡΝΑ.

Το σημερινό ανά τόνο κόστος θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Μια επιλογή έχουμε. Να επιστρέψουμε την πρόταση στον ΦΟΔΣΑ ως απαράδεκτη, διότι δεν αντέχουμε άλλα χαράτσια. Να μπει η πρότασή μου σε ψηφοφορία.

Τα συσσωρεμένα σκουπίδια στον Άγιο Βλάση θα καούν, το θέμα είναι αν καούν εκεί που είναι ή αν θα πάνε για καύση στη Μεγαλόπολη».

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λαγός είπε ότι «η πρόταση μας δεν είναι δεσμευτική για τον ΦΟΣΔΑ.  Για την ανακύκλωση, πρέπει να ξέρουμε αν το συνολικό ποσοστό, είναι μέσα στα πλαίσια που έχουμε υπογράψει εμείς. Αν δούμε ότι έχουμε περίσσευμα ανακύκλωσης, τότε θα συζητήσουμε για άλλη λύση. Όταν κάποιος λέει κάτι άλλο, πρέπει να αντιπροτείνει.

Να ξέρετε ότι θα υπάρχουν μεγάλη ταλαιπωρία για τα αυτοκίνητά μας, αν πρέπει να πηγαίνουν κάθε μέρα στην Παλαιόχουνη.»

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σε ψηφοφορία τέθηκαν δύο διαφορετικές προτάσεις.

Η πρόταση του Βαγγέλη Γούργαρη  ήταν να επιστρέψουμε την πρόταση στον ΦΟΔΣΑ ως απαράδεκτη, διότι τα λαϊκά στρώματα του δήμου  μας δεν αντέχουν άλλα χαράτσια. Την πρόταση μόνο ψήφισε μόνο ο κ. Γούργαρης και απορρίφθηκε.

Η δεύτερη πρόταση του Δημάρχου ήταν  υπέρ των σεναρίων που δεν προβλέπει επιπλέον κόστος για Σταθμό Μεταφόρτωσης, δηλαδή το κόστος ανά τόνο θα περιορίζεται στα 69,1 ευρώ. Η πρόταση αυτή ψήφισε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, πλην Γούργαρη που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...