Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Πάνυ Σαράφη μιλά για τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης Γαλλόφωνων Συγγραφέων!

Η Πάνυ Σαράφη μιλά για τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης Γαλλόφωνων Συγγραφέων!

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΣΑΡΑΦΗ γιορτάζει και πάλι τη ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ! Σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Πελοποννήσου, συμμετέχουν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης Γαλλόφωνων Συγγραφέων, που πραγματοποιείται το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στο Μainalon Resort στις 12:00. Η είσοδος είναι Δωρεάν.

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στον πολιτισμικό θεσμό του

Ομίλου Le français et nous, Pany Sarafi.

Μαραθώνιος Ανάγνωσης Γαλλόφωνων Συγγραφέων στην Τρίπολη!

Το "Καλημέρα Αρκαδία" συνάντησε την Πάνυ Σαράφη η οποίας μάς μίλησε αποκλειστικά για τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης Γαλλοφωνίας.

Eρώτηση: Kυρία Σαράφη, μιλάμε για πανελλήνιο Μαραθώνιο ανάγνωσης γαλλόφωνων συγγραφέων, αλλά αρκετοί δεν γνωρίζουμε τι είναι η Γαλλοφωνία.

Απάντηση: Ο πανελλήνιος  Μαραθώνιος ανάγνωσης γαλλόφωνων συγγραφέων αποτελεί έναν επιτυχημένο θεσμό χρόνων και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων προώθησης της γαλλικής  γλώσσας και λογοτεχνίας και των αξιών τους των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες που καλλιεργούνται. Να θυμίσω λοιπόν ,απαντώντας στο ερώτημά σας , ότι η Γαλλοφωνία αποτελεί και θεσμική έννοια αφού προσδιορίζει έναν διεθνή οργανισμό πάνω από εξήντα κρατών και κυβερνήσεων που έχουν επιλέξει να γίνουν μέλη του  Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας. Η Ελλάδα αποτελεί από το 2004 μέλος της Γαλλοφωνίας και, ως εκ τούτου, έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο Διεθνή Οργανισμό. Σκοπός λοιπόν του επιτυχημένου αυτού θεσμού είναι η γνωριμία με γαλλόφωνους συγγραφείς και, μέσω αυτών, η ανάδειξη της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας

Ερώτηση: Πώς οργανώσατε εφέτος τον Μαραθώνιο αυτόν στην Τρίπολη και με ποιους συνεργαστήκατε;

Απάντηση: Ως ‘’Ομιλος Σαράφη ‘’ ,εντάσσουμε και τον εφετινό Μαραθώνιο ανάγνωσης στον καθιερωμένο και καταξιωμένο μας θεσμό ‘’Le francais et nous ‘’ . Κατά κάποιο τόπο, η εκδήλωσή μας αυτή , αποτελεί συνέχιση και επέκταση της επιτυχημένης βραδιάς Γαλλοφωνίας που ως  ΄΄Ομιλος Σαράφη ΄΄ είχαμε οργανώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών τον περασμένο Νοέμβριο.

Συνδιοργανώνουμε την εφετινή εκδήλωση στην πόλη μας με το Κέντρο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Πελοποννήσου . Εκείνους όμως που θεωρούμε σημαντικούς συνεργάτες και που θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, είναι τα άτομα κάθε ηλικίας, μόρφωσης ή επαγγέλματος της πόλης μας που προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν ως αναγνώστες.

Φωτογραφία της Pany Sarafi.

Ερώτηση: Βλέπουμε, κυρία Σαράφη,πως έχετε επιλέξει για τον εφετινό Μαραθώνιο ανάγνωσης, ένα βιβλίο της γαλλίδας συγγραφέως Μαργκερίτ Ντυράς. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για αυτή σας την επιλογή;

Απάντηση: Ευχαρίστως! Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή. Η Γαλλίδα συγγραφέας και σκηνοθέτης Μαργκερίτ Ντυράς γεννήθηκε στην Σαϊγκόν, στην Γαλλική Ινδοκίνα (σημερινό Βιετνάμ) στις 4 Απριλίου 1914. Οι γονείς της έφτασαν στην Ινδοκίνα εξαιτίας μιας καμπάνιας για την εργασία στις αποικίες. Ο πατέρας της πέθανε λίγο μετά. Η δύσκολη ζωή της υπήρξε πηγή έμπνευσής για τα έργα της. Στα 17 της πήγε στην Γαλλία για να σπουδάσει μαθηματικά, αλλά τα παράτησε και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομική. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δούλευε για την κυβέρνηση του Βισύ, αλλά ταυτόχρονα ήταν μέλος της Γαλλικής Αντίστασης και γι' αυτό στάλθηκε στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ, απ' όπου μετά βίας επέζησε. Το 1943 δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα  Les Impudents. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα  Ένα φράγμα κατά του Ειρηνικού, 1950 ,  Moderato cantabile, 1958,   Χιροσίμα, αγάπη μου, 1960 ,  Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδυ, 1960,  Ο υποπρόξενος, 1965, το  αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα,  Ο εραστής, 1984,  για το οποίο κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ. Σημαντική η παρουσία της και στο θέατρο με τα έργα La Musica, 1965 , Μέρες ολόκληρες πάνω στα δέντρα, 1968   και   India Song, 1973. Η Μαργκερίτ Ντυράς  πέθανε στις 3 Μαρτίου του 1996.

Ερώτηση: Κάνατε λόγο για το σημαντικό μυθιστόρημά της "Ο εραστής που κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ". Δεν το επιλέξατε όμως για τον εφετινό Μαραθώνιο ανάγνωσης. Μιλήστε μας για την τελική σας επιλογή.

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι δεν επέλεξα τον Εραστή  αφού αποφάσισα να πρωτοτυπήσω προτείνοντας ένα λιγότερο γνωστό έργο, το μυθιστόρημα Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδυ, έργο του  1960. Το μυθιστόρημα είναι μια τραγική ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου . Το βράδυ μιας σφοδρής καταιγίδας σ' ένα ισπανικό χωριό, ένας νεαρός αγρότης σκοτώνει την άπιστη γυναίκα του και διαφεύγει. Η τραγωδία συμπίπτει με τον ερχομό ενός ερωτικού τριγώνου -της αλκοολικής Μαρίας με τον άντρα της και τη φίλη τους Κλερ- που βρίσκει καταφύγιο στο χωριό εκείνο το βράδυ. Πρόκειται για ένα  δράμα της απιστίας , για έναν  σαγηνευτικής δύναμης λογοτεχνικό χειρισμό της έννοιας του τραύματος. Να σας πω μάλιστα ότι το 1966 ,το μυθιστόρημα αυτό πέρασε στον κινηματογράφο με μια ενδιαφέρουσα Αμερικανο-ισπανική ταινία σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν .Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έπαιξαν ,η  Μελίνα Μερκούρη, ο Πίτερ Φιντς και η  Ρόμι Σνάιντερ.

Ερώτηση: Κυρία Σαράφη, ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση αυτή και να ευχηθώ καλή συνέχεια στη σημαντική δράση του ΄΄ Ομίλου Σαράφη ΄΄.

Απάντηση:  Ευχαριστώντας σας  κι εγώ για την σύντομη αυτή συνομιλία  μας, να σας πω ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να τιμούμε αυτή τη σημαντική γιορτή της Γαλλοφωνίας αφού πιστεύουμε στη σημασία της ως ευρωπαϊκό και πανανθρώπινο θεσμό αλλά και επειδή η παράδοση της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας το επιβάλλει.



 

- Πηγή: https://www.kalimera-arkadia.gr/atzenta/item/65537-marathonios-anagnosis-gallofonon-syggrafeon-stin-tripoli.html

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...