Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων και για την Αρκαδία ζητά ο Παπαηλιού

Ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων και για την Αρκαδία ζητά ο Παπαηλιού

Κατά τη συζήτηση του άρθρου του νομοσχεδίου για την κατάργηση των διατάξεων για μείωση των συντάξεων, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής (11.12.2018), ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Δύο παρατηρήσεις που αφορούν τις τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ :

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία που επρόκειτο να συνάψει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την τρόϊκα το 2014.

‘Όμως κύριοι της ΝΔ οι μειώσεις των συντάξεων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας.

Ενθυμούμαστε τις αναφορές στελεχών της ΝΔ  για την ευλογία των «μνημονίων», τα οποία, αν δεν υπήρχαν, έπρεπε να τα εφεύρουμε.

Ηχεί ακόμη στα αυτιά μας η αναφορά του β΄ αντιπροέδρου της (ΝΔ) «μην προχωρήσετε σε μ η  μείωση των συντάξεων, διότι το πρόγραμμά μας στηριζεται σ΄ αυτήν-τη μείωση των συντάξεων, μετά την ομιλία του Πιέρ Μοσκοβισί στη Βουλή, κατά την οποία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων, λόγω βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ότι δεν καταργήθηκαν οι περικοπές των συντάξεων της περιόδου κατά τη οποία κυβερνούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όμως παρέλειψε να πει, ποιοί αποφάσισαν και υλοποίησαν τις περικοπές των συντάξεων (13 φορές συνολικού ύψους 45 δις). Και πάντως ποιοί είχαν οδηγήσει προηγουμένως τη χώρα στη χρεωκοπία.

  

Το άρθρο του νομοσχεδίου περί της κατάργησης των διατάξεων για περικοπή των συντάξεων  προστίθεται σε σειρά νομοσχεδίων που εισάγονται προς συζήτηση και έχουν ψηφιστεί ή  θα ψηφιστούν από τη Βουλή και τα οποία    

αφενός σηματοδοτούν και επιβεβαιώνουν έμπρακτα το τέλος των μνημονίων, δηλαδή την έξοδο της χώρας από τις «μνημονιακές» πολιτικές λιτότητας

και αφετέρου  χαρακτηρίζουν και εξειδικεύουν την προοδευτική κατεύθυνση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα «μνημόνια». Μία κατεύθυνση εκ διαμέτρου αντίθετη προς την πολιτική της ΝΔ, η οποία ταυτίζεται αν δεν υπερακοντίζει την πολιτική των «μνημονίων». Και αυτό διότι  η πολιτική της ΝΔ είναι  τα «μνημόνια».

Πριν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016,  το ασφαλιστικό σύστημα ήταν άναρχο, κατακερματισμένο, ανορθολογικό, αναποτελεσματικό και συνακόλουθα μ η βιώσιμο και κοινωνικά άδικο. «Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι». Αυτή η κατάσταση, εκτός της άνισης μεταχείρισης των ασφαλισμένων που προκαλούσε, και παρά τις πολλές περικοπές συντάξεων, κατέληξε σε ελλείματα (άνω του 1 εκ. ευρώ) και σε 400.000 απλήρωτες συντάξεις.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

συνέπηξε   όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, τον ΕΦΚΑ,

θέσπισε ενιαίους κανόνες για την ασφάλιση όλων, παλαιών και νέων συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών), ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητας και είδους εργασιακής σχέσης

συνέδεσε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα

και θέσπισε την εθνική σύνταξη για όλους, ως εργαλείο αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η οποία  εγγυάται ένα κατώτατο ποσό σύνταξης, που δεν εξαρτάται από την καταβολή εισφορών και το ύψος των αποδοχών ή του εισοδήματος

Στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής-διαγενεακής δικαιοσύνης, προβλέφθηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να ισχύσει όχι μόνον για τους νέους αλλά κι για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα, βάσει της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων διασφαλίστηκε το ύψος των καταβαλλομένων στις 31.12.2014 συντάξεων με την πρόβλεψη της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Η ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και διαμόρφωσης σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος   οδήγησε στην ψήφιση του Ν. 4472/2017, με τον οποίο η «προσωπική διαφορά» απομειώθηκε. Ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο.

Έκτοτε τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά. Η χώρα, έχοντας επιτύχει τους τεθέντες δημοσιονομικούς στόχους, εξήλθε των μνημονίων». Μπορεί να χαράξει τη δική της αυτόνομη πολιτική και να επιτύχει τους στόχους των επομένων χρόνων για τους οποίους έχει δεσμευτεί, χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

 

Το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης αδικιών και της αποκατάστασης νέων ισορροπιών, την περίοδο μετά την έξοδο της χώρας από τα «μνημόνια».

Στο πλαίσιο των «μεταμνημονιακών» θετικών μέτρων εντάσσονται και αυτά ι  που περιλαμβάνονται σε τρεις τροπολογίες :

Η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του 1 / 2 των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη των εργαζομένων μέχρις 25 ετών. Έτσι θα ενισχυθεί η απασχόληση νέων ανθρώπων  και θα εξισορροπηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.    

Διασφαλιζεται το πρόγράμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»,  ως μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, μέσω της σύστασης μονίμων και σταθερών θέσεων εργασίας από τους Δήμους και της πλήρους χρηματοδότησής του. Για τους ήδη εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» προβλέπεται ειδική μοριοδότηση λόγω σωρευμένης εμπειρίας, ανάπτυξης προσωπικής σχέσης με τους αναξιοπαθούντες αλλά και του γεγονότος ότι, εδώ και πολλά χρόνια, προσφέρουν εργασία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έτσι λήγει η εργασιακή ομηρεία και ανασφάλειά τους.

Η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το κρασί, που είχε επιβληθεί από τους δανειστές. Ένας φόρος άδικος που δεν επέφερε δημοσιονομικά αποτελέσματα αλλά δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους οινοπαραγωγούς και στα οινοποιεία.         

Και μία πρόταση : Το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων που θεσπίζεται για τους αγρότες της Ζακύνθου, λόγω σεισμών, να επεκταθεί στους αγρότες όλης της χώρας. Ιδίως αυτούς, που, όπως στην Αρκαδία, τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.      

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...