Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα

Τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα
Τι πρέπει να προσέξετε

Το «πάντρεμα» των νέων μεγαλύτερων μειώσεων στις προσαυξήσεις της νέα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και του χαμηλότερου επιτοκίου 4,56% (από 8,75%) για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» με τις 48 -αρχικά- δόσεις, συνιστά τον μεγαλύτερο «μπελά» της Φορολογικής Διοίκησης για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης.


Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο πηγές της ΓΓΔΕ θέτουν ως απώτατο χρονικό ορίζοντα για την έναρξη υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση την 15η Νοεμβρίου, καθώς όπως διευκρινίζουν ήδη έχει αρχίσει να «χτίζεται» η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet και η έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων και εγκυκλίων είναι θέμα ημερών, μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Το μεγάλο αβαντάζ της νέας ρύθμισης από την άλλη είναι η δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά στους φορολογούμενους να εντάξουν στη ρύθμιση όχι μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και βεβαιωμένες έως την 1η Οκτωβρίου 2014.

Με μια «πονηρή» διατύπωση στην τροπολογία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν έως και το 2023 μαζί με τα όποια συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην εφορία και όλες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν έως τον Φεβρουάριο. Οπως άλλωστε και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρωθεί κανονικά έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το κλειδί κρύβεται στην πρόβλεψη της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Με δεδομένο ότι ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος βεβαιώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, μπορεί το συνολικό ποσό του φόρου να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Δεν ισχύει δηλαδή στην περίπτωση των οφειλών προς την εφορία, αυτό που έλεγε προχθές ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ότι για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές του Οκτωβρίου ή εν πάση περιπτώσει τις τρέχουσες οφειλές του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλει την αίτηση. Αντίθετα η πρόβλεψη αυτή, ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς στη ρύθμιση υπάγονται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Πέντε κρίσιμα στοιχεία πρέπει να έχουν υπόψιν οι φορολογούμενοι:

1. Ενταγμένοι σε παλαιότερες ρυθμίσεις. Όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων που αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία έως τις 31-12-2012, μπορούν είτε να παραμείνουν στη ρύθμιση που έχουν επιλέξει, είτε να ενταχθούν στη νέα με τις περισσότερες δόσεις. Αν επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά, οι προσαυξήσεις τους θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση το νέο «κούρεμα» προσαυξήσεων και θα έχουν και έξτρα έκπτωση προσαυξήσεων 20%.

2. Πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Η μπόνους έκπτωση 20% δεν αφορά όσους έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Και αυτοί όμως μπορούν να ενταχθούν στη νέα.

3. Πληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων. Μια από τις βασικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι ή οι ασφαλισμένοι να είναι ενήμεροι για τις τρέχουσες οφειλές τους. Όπως διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές, φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να εξοφλείται το σύνολο της οφειλής στην ώρα της. Μπορεί να γίνει παράλληλη χρήση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων για όσους αντιμετωπίζουν αδυναμία έγκαιρης εξόφλησης των τρεχουσών υποχρεώσεών τους.

4. Προσοχή κίνδυνος κατασχέσεων. Για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση ή δεν την τηρήσουν, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων θα ενεργοποιούνται σχεδόν αυτόματα. Ακόμα και εντός της ρύθμισης, η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να προχωρά σε εγγραφή υποθήκης ακινήτου αν θεωρεί ότι η οφειλή δεν είναι «ασφαλισμένη», κάτι που μένει να ερμηνευθεί επακριβώς με εγκύκλιο της κ. Σαββαϊδου. Παράλληλα, η υπαγωγή στη ρύθμιση, δεν σημαίνει πως η εφορία δεν θα μπλοκάρει μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων αν θεωρεί ότι ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει.

5. Συμψηφισμοί. Ακόμα και εντός ρύθμισης, οι συμψηφισμοί με επιστροφές φόρων θα συνεχιστούν. Οι συμψηφισμοί θα γίνονται αυτόματα αλλά στο τμήμα που αφορά το 1/7 του ποσού της ρυθμισμένης οφειλής που απομένει για εξόφληση. Αντίστοιχα, η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να κατάσχει από χέρια τρίτου, ποσό που πρόκειται να καταβάλλει στον οφειλέτη, επίσης στο ύψος του 1/7 της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται.

(Πηγή: euro2day.gr)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...