Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Iστορικά μνημεία και αρχαιολογικοί θησαυροί στον Δήμο Μεγαλόπολης

Iστορικά μνημεία και αρχαιολογικοί θησαυροί στον Δήμο Μεγαλόπολης

Η Μεγαλόπολη έχει να παρουσιάσει πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών, μνημείων και αξιοθέατων.

Αρχαιολογικός Χώρος Μεγαλόπολης: Η Μεγαλόπολη ιδρύθηκε το 371 π.Χ. από συνοικισμό διαφόρων Αρκαδικών κωμών με τη συνδρομή του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα. Η πόλη παρήκμασε στους υστερορωμαϊκούς χρόνους και κατά το μεσαίωνα οι κάτοικοι διεσπάρησαν σε γειτονικούς οικισμούς. Τα σημαντικότερα μνημεία του Αρχαιολογικού χώρου είναι το Αρχαίο Θέατρο, η Αρχαία Αγορά και το Θερσίλειο.
Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης

Λυκόσουρα: Σε απόσταση 15χλμ από τη Μεγαλόπολη βρίσκεται η Λυκόσουρα μια άλλη αρχαία πόλη που σύμφωνα με τον Παυσανία ήταν η αρχαιότερη πόλη του κόσμου. Στο μουσείο βρίσκονται γλυπτά από το ιερό της Δέσποινας (θυγατέρα του Ποσειδώνα και της Δήμητρας) καθώς και αντίγραφα από υπερφυσικά αγάλματα αρχαίων Θεών.
Λύκαιο Όρος - Αρχαία Λυκόσουρα

Κάστρο Καρύταινας: Είναι κτισμένο σε ψηλή βραχώδη προεξοχή στα ΒΔ του κάμπου της Μεγαλόπολης. Η ίδρυσή του οφείλεται στο Φράγκο Γοδεφρείδο Ντε Μπριγιέρ στα μέσα του 13ου αιώνα. Μεταξύ των ετών 1320-1458 περιέρχεται στη βυζαντινή κυριαρχία, για να καταληφθεί στη συνέχεια από τους Ενετούς. Ακολουθούν περίοδοι τουρκοκρατίας και ενετοκρατίας (1460- 1821, 1685) για να καταληφθεί από τους Έλληνες και να επισκευαστεί στα 1826 από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως ορμητήριο και καταφύγιό του κατά του Ιμπραήμ.
Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα είναι το Κάστρο και ο Πύργος της Λεβένταινας.
Καρύταινα

Λύκαιο Όρος: Το Λύκαιο είναι βουνό της Αρκαδίας και βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας. H ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας, η αρχαία Κρητέα και έχει υψόμετρο 1.421 μέτρα. Στους πρόποδες του όρους δίπλα στη Τ.Κ. Κυπαρισσίων, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς ικανό μέρος από την οργανωμένη πόλη της Αρχαίας Τραπεζούντας. Οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη με την πρόβλεψη ότι τα μέρη που θα αποκαλυφθούν θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εύρημα, αξιόλογου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Κάστρο Λεονταρίου: Δίπλα από τo Λεοντάρι και πάνω στον λόφο που δεσπόζει στο χωριό υπάρχουν τα ερείπια μεσαιωνικού φράγκικου κάστρου. Η στρατηγική του θέση ανέδειξε το Λεοντάρι την περίοδο της φραγκοκρατίας σε εμπορικό και διοικητικό κέντρο όλης της περιοχής.
Στο κάστρο σώζονται υπολείμματα της οχύρωσης και μιας δεξαμενής. Κοντά στην είσοδό του υπάρχει η επίσης ενδιαφέρουσα βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Ναός Αγίων Αποστόλων Λεονταρίου: O ναός των Αγίων Αποστόλων στο Λεοντάρι εντάσσεται στην ολιγομελή ομάδα των μνημείων που ακολουθούν το μεικτό αρχιτεκτονικό τύπο, χαρακτηριστικό της παλαιολόγειας ναοδομίας του Μυστρά• για το λόγο αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της υστεροβυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. O ναός βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Λεονταρίου και η κατασκευή του με υπερώα και πεντάτρουλλη ανωδομή χρονολογείται στα τέλη του 14ου αιώνα.

Ναός Αγίων Αποστόλων Τ.Κ. Λεονταρίου

(Πηγή – Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Μεγαλόπολης 2014-2019)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...