Menu
RSS
Σάββατο, 27/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γεωθερμική ενέργεια | Μία πολλά υποσχόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

Γεωθερμική ενέργεια | Μία πολλά υποσχόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις στην κλιματική αλλαγή με την  διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, το μέλλον της γεωθερμίας είναι πιο λαμπρό από ποτέ. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένη και υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε συστήματα γεωθερμίας. Το μέλλον όμως δείχνει ότι πλέον η γεωθερμική ενέργεια είναι έτοιμη να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας όπως έχει γίνει παγκοσμίως και σε άλλες χώρες.

 

Tatoulis 300x250

Η γεωθερμική ενέργεια δεν είναι κάτι καινούριο σαν έννοια. Για αιώνες, οι αυτόχθονες κοινότητες σε όλο τον κόσμο σέβονται και χρησιμοποιούν τις θερμές πηγές που πηγάζουν από την γη  προκειμένου να επιτύχουν ζέστη τον χειμώνα και κρύο ή δροσιά το καλοκαίρι. Στη σύγχρονη εποχή, η γεωθερμία είναι μια καθαρή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας που μόλις τώρα αναγνωρίζεται πλήρως.

 

Ένας από τους κύριους λόγους που έχει αναπτυχθεί τεράστιο ενδιαφέρον για τη γεωθερμική ενέργεια είναι η τεχνολογία. Τα Enhanced Geothermal Systems (EGS) είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος που υπόσχεται να εκμεταλλευτεί το γεωθερμικό δυναμικό σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν ακατάλληλες. Το EGS περιλαμβάνει τη δημιουργία τεχνητών δεξαμενών σε θερμούς, ξηρούς βράχους και έχει τη δυνατότητα να αυξήσει δραστικά την παγκόσμια γεωθερμική χωρητικότητα.  Επιπλέον, οι προηγμένες τεχνικές γεώτρησης, σαν και αυτές που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστούν πιο οικονομική και εφικτή την αξιοποίηση άφθονων γεωθερμικών δεξαμενών σε μεγαλύτερα βάθη .

 

Καθώς ο ενεργειακός τομέας εξελίσσεται, γίνεται σαφές ότι καμία ενιαία λύση δεν θα καλύψει όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες. Αντίθετα, το κλειδί στο μέλλον θα βρίσκεται στην σωστή ενοποίηση διαφορετικών ανανεώσιμων πηγών. Η γεωθερμία είναι περισσότερο κατάλληλη για να συμπληρώσει άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να είναι συνεχόμενες, η γεωθερμία μπορεί να προσφέρει σταθερή ισχύ. Αυτή η συνεργασία μπορεί να παρέχει ένα ισορροπημένο ενεργειακό δίκτυο, μειώνοντας την ανάγκη για εκτεταμένες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

 

Οι γεωθερμικές μονάδες έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τις μονάδες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, ωστόσο υπάρχουν και εδώ περιβαλλοντικές προκλήσεις. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την καθίζηση της γης, τους μικροσεισμούς και την απελευθέρωση αερίων θερμοκηπίου από τα έγκατα της Γης. Η αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών μέσω σωστής έρευνας και υπεύθυνων πρακτικών θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της γεωθερμικής ενέργειας.

 

Στο οικονομικό μέτωπο, οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Πέρα από την άμεση απασχόληση που δημιουργείται μέσω των γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των ερευνητικών εγκαταστάσεων, υπάρχει δυνατότητα για μια τοπική ενίσχυση της οικονομίας στις περιοχές με γεωθερμική δραστηριότητα. Η άμεση εφαρμογή και χρήση της γεωθερμικής ενέργειας, όπως στην τηλεθέρμανση, τα θερμοκήπια και στις λίμνες υδατοκαλλιέργειας, μπορεί να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη και καινοτομία.

 

Για να απογειωθεί πραγματικά η γεωθερμική ενέργεια, θα απαιτηθούν προληπτικές πολιτικές, με κίνητρα και επενδύσεις. Χώρες όπως η Ισλανδία έχουν ήδη θέσει τον πήχη ψηλά έχοντας δεσμευτεί εθνικά για τη γεωθερμική ενέργεια. Καθώς περισσότερα έθνη αναγνωρίζουν τις δυνατότητές της γεωθερμίας, μπορούμε να περιμένουμε μια παγκόσμια άνοδο στα επόμενα χρόνια λόγω της έρευνας και της ανάπτυξης που υπάρχει στον τομέα αυτό.

 

Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην πίτα της γεωθερμίας  είναι εξίσου κρίσιμος. Καθώς η τεχνολογία προχωράει και οι εφαρμογές αυξάνονται, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της υιοθέτησης της γεωθερμικής ενέργειας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...