Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το "Αρπαγόφυτο" - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

Το "Αρπαγόφυτο" - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη
Α Ρ Π Α Γ Ο Φ Υ ΤΟ
HARPAGOPHYTUM  Procumbens
-      ΤΟ  ΝΥΧΙ  ΤΟΥ  ΔΙΑΒΟΛΟΥ-

Το  όνομά του  είναι σύνθετο, από το «αρπάζω» και «φυτό»  και αυτό λόγω του ότι έχει σχήμα γάντζου. Το procumbenς προέρχεται από το Λατινικό  procumbere, «υποκλίνομαι» .Είναι φυτό της Ναμίμπια και της Μαδαγασκάρης, αναπτύσσεται στην έρημο και στην Σαβάνα. Προτιμά αμμώδεις  κοκκινωπές  περιοχές. Φθάνει τα  90 εκατοστά ύψος και έχει διάμετρο  μέχρι  3  μέτρα.
Έγινε γνωστό στην Ευρώπη περί το 1904 από κάποιον Mehnert, εισήχθη όμως, στην Ευρώπη, γύρω στο 1950.

Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αντιρευματικό και αναλγητικό μα και για τους χόνδρους, τους μύες (ινομυαλγίες), το ήπαρ και τα νεφρά (διουρητικό), το στομάχι, τενοντίτιδες, μειώνει το σάκχαρο και τα λιπίδια.
Κατά τον WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μια ουσία του Αρπαγόφυτου μετά από επεξεργασία με αιθανόλη 60%, εμπόδισε τον παράγοντα  TNF-α , της καρκινικής νέκρωσης, μετά από επεξεργασία  μονοκυττάρων με LPS  (λιποπολυσακχαρίτες) - in  vitro.
Στην κλινική φαρμακολογία το Αρπαγόφυτο,έδειξε βελτίωση της δυσπεψίας, αλλά και της λειτουργίας του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου.

Όσον αφορά την αντιφλεγμονώδη δράση του, 46 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, μετά από 20 εβδομάδες θεραπείας, είχαν μείωση του δείκτη WOMAC (Western Ontario e Mc Master Universities). Σε  αυτούς μειώθηκε ο πόνος, η ακαμψία και η δυσλειτουργία. Το ίδιο, παρουσίασε και ο δείκτης Lequesne σε 122 ασθενείς με οστεοαρθίτιδα στο γόνατο.

Στο κείμενο, δεν αναφέρουμε δοσολογία, προκειμένου να αποφευχθούν αυθαιρεσίες. Για κάθε είδους θεραπεία, χρειάζεται η γνώμη του ειδικού γιατρού.
Το Αρπαγόφυτο, δεν χορηγείται μαζί με αντιαρρυθμικά.
Σε άτομα, που παρουσιάζουν κοιλιακή αρρυθμία στα αρχικά στάδια, μπορεί να χορηγηθεί Αρπαγόφυτο με επιτυχία. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή συχνότητα και την πίεση. Μιλάμε πάντα με τους κανόνες του WHO.
Επειδή το Αρπαγόφυτο μπορεί να προκαλέσει αύξηση της έκκρισης υγρών, η χορήγησή του μαζί με FANS,  μειώνει την επάρκεια των αντί Η2  φαρμάκων και προκαλεί βλάβες στον γαστρικό ιστό. Αυξάνει επίσης την δράση των αντιυπερτασικών και υπογλυκαιμικών φαρμάκων.

Αντενδείξεις – Παρενέργειες: Μπορεί να προκαλέσει επι-γαστραλγία, τάση για εμετό (κυρίως σε όσους πάσχουν από γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος).

Σπανιότερα προκαλεί διάρροια και κοιλιακό άλγος. Δεν επιτρέπεται σε άτομα κάτω των 12 ετών και δεν γνωρίζουμε την συμπεριφορά του  κατά  την εγκυμοσύνη  και  την  γαλουχία.

+ Αικατερίνα  Κανέλλου  Μοναχή
Ιατρός  Φυτοθεραπευτής
·     Μέλος  S.I.Fit  του Πανεπιστημίου της Siena
·     Μέλος   ASSIRI
Ιερά  Μονή   Αγ.  Νικολάου-Καλτεζών
22027  Κάτω  Ασέα - Τηλ: 27910-23535
www.monikaltezon.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...