Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λόγος θεραπευτικός - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

Λόγος θεραπευτικός - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη
O  Σοφοκλής αναφέρει στην «Αντιγόνη», ότι πολλές νόσοι θα καταπολεμηθούν και μόνο τον Άδη δεν θα δαμάσει ο άνθρωπος.
Πράγματι ο άνθρωπος, ο ασθενής, προσδοκά ένα πράγμα «ίνα μη αποθάνη». Προσοχή! Δεν ζητά μόνο παράταση ζωής, αλλά κάτι περισσότερο, «ινα μη αποθάνη». Ζητά δηλαδή την αιωνιότητα. Το πρόσωπο του γιατρού και του φαρμακοποιού, ο λόγος, του η σιωπή του, πρέπει να μιλούν για το ίδιο πράγμα: Αυτό που νικά το θάνατο και εξαγγέλλει τη ζωή.
Μια πρόγευση της αιωνιότητας, ένα θαύμα όπου αναστέλλονται οι φυσικοί νόμοι, μία πρόσκαιρη βελτίωση της υγείας λόγω στοχευόμενης θεραπείας δεν αποτελούν παρά ένα ξεγέλασμα καθ’ ότι είναι «κοινή των ανθρώπων η μοίρα».
Ο φαρμακοποιός – ο μυρεψός – με τα διάφορα βότανα κατασκευάζει φαρμακευτική σύνθεση και με τα ατελείωτα φαρμακευτικά του παρασκευάσματα, όπως αναφέρει το βιβλίο της Σοφία Σειράχ 38,8 προσφέρει ελπίδα για καλύτερη ποιότητα ζωής. Η προσφορά του πρέπει να ενδύεται την αγάπη και όχι τον ξηρό ανθρωπιστικό οίκτο. Όταν η αρρώστια εισβάλει μέσα από «τις ρωγμές του ψυχισμού μας» η φυσική δύναμη που κρύβεται στις ρίζες, στα άνθη, στα φύλλα, στους καρπούς ή στους χυμούς. (Μ. Βασίλειος) επιστρατεύονται Cum Deo – Συν θεώ – κατά της παθογόνου εισβολής.
Μέσω ειδικών επεξεργασιών των διαφόρων φυτών έχουμε μείγματα χημικών στοιχείων που χαρακτηρίζονται από αξιοσημείωτη διαφορετικότητα. Οι διαφορές αφορούν όχι μόνο τα χημικά χαρακτηριστικά τους αλλά και τις φαρμακολογικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αυτό εξηγεί γιατί ωφελεί περισσότερο το φυτό ολόκληρο παρά τις δραστικές ουσίες από τις οποίες αποτελείται. Παραδείγματος χάριν, το φυτό Ammi visnaga επεξεργασμένο ολόκληρο, είναι πιο δραστικό πάνω στο λείο μυϊκό σύστημα απ’ ότι η Kellina μεμονωμένη. Το ίδιο ισχύει για την Cynara scolymus την Uva-ursi, το Allium sativum ακόμη και αυτό το Hypericum perforatum, φυτά για τα οποία αποδείχθηκε ότι στην ολότητά τους είναι πιο δραστικά. Το καλύτερο παράδειγμα μας το δίνει το Papaver somniferum, αν το χρησιμοποιήσουμε σαν φυτικό ναρκωτικό, σαν φυτοθεραπευτικό (π.χ. βάμμα) ή ξεχωριστό σαν μορφίνη – παπαβερίνη – κοδεΐνη -.
Η φυτοθεραπεία έχει και προληπτική δράση όπως π.χ. το Allium sativum προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση. Μερικές φορές η φυτοθεραπεία έχει ρόλο συμπληρωματικό π.χ. ενισχύοντας την δακτυλίτιδα ή, στην θεραπεία της Κάντιντα, συμπληρώνοντας τα αντιμυκητιασικά φάρμακα με την τοπική εφαρμογή της Calendula, Aloe, Malva, Matricaria recutita. Άλλες φορές η φυτοθεραπεία χρησιμοποιείται εναλλακτικά, στις φλεβοπάθειες π.χ. Centella asiatica και το Aesculus hippocastanum τα οποία και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από συνθετικά προϊόντα.
Όρια στην φυτοθεραπεία είναι:
Η διαφθορά, η μη καθαρότητα και η αστάθεια, με την οποία οι δραστικές ουσίες υπάρχουν στα φυτά και αυτό είναι ανάλογο και με τις κλιματικές αλλαγές και επομένως και από την περιοχή απ’ όπου προέρχονται (π.χ. στην Κριμαία η Atropa belladonna παρουσιάζει 1,3%  ενεργό αλκαλοειδές σε αντίθεση με εκείνη κοντά στο Λένιγκραντ που περιέχει μόνο το 0,3%).
Βέβαια οι μοντέρνες πλέον διαδικασίες μας δίνουν περισσότερη σιγουριά για τις προδιαγραφές του προϊόντος.
Έτσι, το μεγαλύτερο ρίσκο στην φυτοθεραπεία είναι να μην υπολογίσουμε αντενδείξεις αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες των βοτάνων π.χ. η Aristolochia, χαρακτηρίζεται από το αριστολοχικό οξύ, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με την σύνθεση των προσταγλανδινών με αποτέλεσμα τη νεφρική βλάβη.
Το Kawa-kawa σαν αγχολυτικό και ηρεμιστικό μπορεί να αποβεί ηπατοτοξικό.
Η Ephedra μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική υπέρταση, ισχαιμία ή αιμορραγία, έμφραγμα, ή αρρυθμία που μπορεί να αποβεί μοιραία.
Προσωπική μου πίστη αποτελεί το γεγονός ότι χρειάζονται τα φάρμακα, τα βότανα, η κλασική ιατρική και η εναλλακτική επιστήμη μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται η χάρις του Θεού. Οι γιατροί έχουν εμπειρία και βιωματική πείρα του πόνου, διεκδικούν γι’ αυτόν το λόγο την αυθεντία του πνευματικού ανθρώπου.
Ας μην ξεχνάμε ότι η κυριαρχία της φύσης που μας υπόσχεται η θεραπευτική επιστήμη χαρακτηρίζεται από ένα «ως εάν» δηλαδή θα γίνουμε σαν κάτοχοι της φύσης, σαν κύριοι. Δεν θα μπορέσουμε όμως ποτέ να γίνουμε οι κυρίαρχοι, δεν μπορούν να μας εξαπατήσουν τα όνειρα, ούτε η φαντασία. Αυτή η γνώση, μας επιτρέπει, διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να γίνει ο άνθρωπος ευτυχέστερος.
Όμως ακόμη κι αν η Μηχανολογική Τεχνολογία και η Bιολογία μπορούν να προγραμματίζουν ή να «επιδιορθώνουν γενετικά» έναν οργανισμό, μπορούν να προσθέσουν, μακροβιότητα. Στο τέλος όμως, θα παραμονεύει πάντοτε η φθορά. Γι’  αυτό και οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη σκέψη. Για να δώσουν μετά τη φθορά, την αιωνιότητα στους ανθρώπους. Αλλά τότε δυστυχώς ο άνθρωπος θα έχει αντικατασταθεί από – τεχνολογικής απόψεως – τέλεια ρομπότ.
Τι είναι αυτά που λέει η καλόγρια; Θα σκεφτείτε. Κι όμως η καλόγρια μπορεί να μένει σε ένα βουνό, σχετικά απομονωμένη, αλλά δεν μένει παθητικά. Στην ουσία ταξιδεύει.
Ήδη σας περιέγραψα τρία χρονικά στάδια «θεραπείας». Το πρώτο αντιπροσωπεύεται από τα φάρμακα και τα βότανα. Το δεύτερο είναι μεταβατικό και έχει να κάνει με τη γενετική και το τρίτο της τεχνολογίας, είναι εκείνο που θα αποτελέσει «ύβριν».
Θα ήθελα να είμαι αρεστή αλλά τελικά προτιμώ να είμαι χρήσιμη. Γι αυτό και επιλέγω ένα διαχρονικό θεραπευτικό μέσον που εκφράζεται από τη Αγία Γραφή ως Λόγος Θεραπευτικός. Και σας προκαλώ να μου βρείτε απ’ όλα τα θεραπευτικά επίπεδα που προανέφερα ένα «φάρμακο» ισχυρότερο και πιο βαθύ από την προσευχή. Γιατί αυτή είναι ό λόγος του Θεού που περνά μέσα από τον άνθρωπο και τον θεραπεύει «Απέστειλε τον λόγο αυτού και ιάσατο αυτούς». Ψαλμ.ΡΣ΄,20)
+ Αικατερίνα Μοναχή, Ιατρός
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...