Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

To βότανο κατά της ασθένειας του πολιτισμού - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

To βότανο κατά της ασθένειας του πολιτισμού - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη
ΕΧΙΝΑΤΣΕΑ
ECHINACEA ANGUSTIFOLIA (ASTERACEAE)
- To βότανο κατά της ασθένειας του πολιτισμού -
Η Eχινάτσεα φύεται μεταξύ Καναδά, Β. Μεξικού και Τέξας. Φύεται στον πάγο, σε κάμπους, σε χωράφια ή βοσκοτόπια, φωτεινά ή όχι.
Βεβαίως οι πρώτοι που αντελήφθησαν την αξία της ήταν οι Ινδιάνοι. Την χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο του δηλητηρίου των φιδιών, και σε βαρειές ασθένειες. Μετά ήρθαν οι λευκοί από την Γηραιά Ήπειρο και έφεραν καινούργιες ασθένειες έναντι των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα των Ινδιάνων δεν είχε αντιστάσεις. Και σ΄ αυτές όμως τις ασθένειες οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν την Εχινάτσεα με επιτυχία.
Σήμερα, η Εχινάτσεα, είναι το βότανο του πολιτισμένου ανθρώπου που χρησιμοποιεί τα αντιβιοτικά -και σωστά πράττει όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος-. Όμως στην συνεχόμενη χορήγηση αντιβιοτικών ελλοχεύει η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Έτσι ώστε ο ασθενής εφ΄ όσον θεραπεύεται από μια ασθένεια, αμέσως μετά συναντά μια άλλη. Και λόγω του ότι η άμυνα, το ανοσοποιητικό, είναι ασθενές, επιβαρύνεται με επιπλέον αντιβίωση σχηματίζοντας έτσι ένα φαύλο κύκλο. Γι΄ αυτό είναι σοβαρό, να βρούμε φάρμακα που δρουν κατά της ασθένειας πριν αυτή αποβεί μοιραία για τον ασθενή.
Δεν είναι παρατραβηγμένο να πούμε ότι η Εχινάτσεα, σύμφωνα με το National Cancer Institute της Αμερικής, αποτελεί βότανο κατά του καρκίνου, όπως κατέγραψε το παραπάνω Ινστιτούτο, σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις.
Το 1850, στην Αμερική η Εχινάτσεα ήταν best seller μεταξύ των φαρμάκων.
Ένας Γερμανός μετανάστης, H.C.F. Meyer είναι ο πραγματικός πατέρας της Εχινάτσεα και ο πρώτος που παρασκεύασε έναν χυμό – ένα μείγμα τριών βοτάνων – ως «καθαρτικό του αίματος». Αυτό το ελιξίριο, μετά από περιπέτειες και ραδιουργίες, βρέθηκε στο εργαστήριο των αδελφών Lloyd στο Οχάϊο. Αυτοί το ανέλυσαν και το ταξινόμησαν ως Εχινάτσεα - Echinacea angustifolia, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, και θησαύρισαν εις βάρος του Meyer.
Στην Ευρώπη το φυτό έφθασε τον 18ο αιώνα ως καλλωπιστικό. Και μόνο κατά τον 20ο αιώνα άρχισε η χρήση του ως ομοιοπαθητικό.
Στην φυτοθεραπεία χρησιμοποιούμε την κονιορτοποιημένη ρίζα της Εχινάτσεα – Echinacea angustifolia.
E. Angustifolia – Ρίζα:
Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η ρίζα της περιέχει Ε.Ο. (αιθέριο έλαιο), πολυαλκένια και πολυαλκίνια, καφεϊκό οξύ και πολυσακχαρίδια.
Η κιναρίνη, που περιέχει το καφεϊκό οξύ είναι αυτή που επιτρέπει τον διαχωρισμό της E. iangustifolia από την E. pallida, μιας και η angustifolia είναι η μόνη που την περιέχει.
Πάντοτε κατά τον (WHO) σκευάσματα της ρίζας της Εχινάτσεα χορηγούνται από το στόμα σε περιπτώσεις κρυολογήματος και για λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού. Αυτό οφείλεται στην ευεργετικά επίδραση του φυτού στο ανοσοποιητικό. Ο WHO μας πληροφορεί ότι αυτή η ιδιότητα της Εχινάτσεα (ρίζα) προέρχεται από περισσότερες από 350 επιστημονικές μελέτες που έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια.
Όταν έχουμε μια ασθένεια στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σύμφωνα με τον WHO η διάρκεια της ασθένειας μικραίνει από τις 13 στις 9,8 ημέρες (βακτηριδιακή λοίμωξη) ή από 12,9 σε 9,1 ημέρες (ιογενής λοίμωξη).
Ε. Purpurea – Φυτό
Για την Ε. Purpurea έχουμε 26 κλινικές μελέτες που έγιναν στην Γερμανία και 19 από αυτές αφορούσαν την θεραπεία και την πρόληψη των φλεγμονών, ενώ στις τέσσερις μελετήθηκε η επίδραση της Ε. Purpurea στα συμπτώματα της χημειοθεραπείας, και άλλες τρεις μελέτες που αφορούν το ανοσοποιητικό.
Όσον αφορά την αλοιφή Εχινάτσεας, μελέτες σε 4.598 ασθενείς έδειξαν ότι έχει θεραπευτική ικανότητα σε φλεγμονές του δέρματος, εκζέματα, εγκαύματα, πληγές, έρπη (Η. simplex), και σε φλεβικά έλκη.
Αυτό οφείλεται στην αντί – υαλουρονιδασική δράση δηλ. μπλοκάρει το ένζυμα υαλουρανιδάση και έτσι έχουμε δημιουργία καινούργιου ιστού.
Ήταν λοιπόν, αυτή η έρευνα, αποδοτική στο 85,5% των περιπτώσεων μετά από μια διάρκεια θεραπείας 7,1 - 15,5 ημερών.
Τα παραπάνω στατιστικά – κλινικά στοιχεία τα αντλούμε από τον WHO για να αποφαινόμεθα, όσο μπορούμε περισσότερο, επαγγελματικά, ανθρώπινα, σοβαρά και αξιόπιστα.
Η εσωτερική χρήση της Εχινάτσεα αντενδείκνυται στην σκλήρυνση κατά πλάκας, AIDS, HIV φυματίωση, αυτοάνοσα νοσήματα ...... αλλεργίες στα φυτά του γένους ASTERACEAE....
Όσον αφορά τον ιό του AIDS επειδή προσβάλει το ανοσοποιητικό δεν μπορούμε να δώσουμε εχινάτσεα γιατί αν διεγείρουμε το ανοσοποιητικό θα έχουμε φαινόμενα διέγερσης και του ιού. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα αυτοάνοσα.
Μια πληροφορία που μας έρχεται από τον S.H.Buhner αναφέρει ότι με την ανάλογη Παρασκευή της E. iangustifolia μπορούμε να επέμβουμε σε ανωμαλίες 3ου σταδίου- κατά το Pap Test.
Γενικά για ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούμε να συνδυάσουμε την Echinacea με Καλέντουλα ΤΜ, Ελίχρυσο ΤΜ, Σημύδα MG, Φτελιά MG, Φραγκοστάφυλο MG. Για τις πληγές, την συνδυάζουμε με λάδι Καλέντουλας, Βαλσαμέλαιο, Πλάτανο MG.
 
+ Αικατερίνα Κανέλλου Μοναχή
Ιατρός Φυτοθεραπευτής
• Μέλος S.I.Fit του Πανεπιστημίου της Siena
• Μέλος ASSIRI
Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου-Καλτεζών
22027 Κάτω Ασέα - Τηλ: 27910-23535
www.monikaltezon.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...