Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Αρκαδία στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Πελοπόννησο»

Η Αρκαδία στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Πελοπόννησο»

{pgslideshow id=26|width=640|height=480|delay=3000|image=L}

Μετά το Κλασικό τμήμα, σήμερα ήταν η σειρά πρώτα του Βυζαντινού, και έπειτα του Προϊστορικού τμήματος, να παρουσιάσουν Αρκαδικά θέματα. Την αρχή έκανε ο κ. Νικόλαος Σιώμκος, που παρουσίασε την παλιά μονή του Αγίου Νικολάου (ανενεργή από το 1833) στο Βαλτεσινίκο.

Ο ομώνυμος ναός βρίσκεται σε μια απίστευτα γραφική τοποθεσία, και «συνυπάρχει» στον ίδιο βράχο με τον μεταγενέστερο ναό της Ανάληψης. Ο ομιλητής ανέλυσε το καλλιτεχνικό ύφος των τοιχογραφιών, και εξέθεσε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη χρονολόγησή τους, εξαιτίας της φθορά του χρόνου.

Η κ. Σουζάνε Μεταξά, μας ταξίδεψε στο Παλλάντιο της Βυζαντινής περιόδου, ανιχνεύοντας την οικιστική συνέχεια και την ανθρώπινη δραστηριότητα αυτής της περιοχής, γύρω από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Τα ευρήματα από εκείνη την εποχή είναι κτηριακά κατάλοιπα, κινητά ευρήματα όπως κεραμική, αλλά και ταφές, των οποίων η συνεχιζόμενη ανάλυση θα ρίξει περισσότερο φως σε μια λιγότερο γνωστή ιστορική φάση. 

Το Προϊστορικό τμήμα εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη, και τη δουλειά του στο υστεροελλαδικό νεκροταφείο της Σοχάς, στην Κυνουρία. Αφού έκανε μια γενικότερη αναφορά στις διάσπαρτες «νεκροπόλεις» της νοτιανατολικής Αρκαδίας, παρουσίασε τους πέντε τάφους που έχουν ανακαλυφθεί στη Σοχά, καθώς και τα όσα περιείχαν. Έκλεισε την ομιλία του δίνοντας ένα περίγραμμα της ψηφιακής τεκμηρίωσης, και της περαιτέρω ανάλυσης των εκεί αρχαιολογικών δεδομένων.

Το θετικότερο στοιχείο της δεύτερης μέρας του διεθνούς συνεδρίου, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με θέματα από τους γειτονικούς Νομούς, είναι η αυξημένη προσέλευση κόσμου σε σχέση με χθες. Μακάρι αυτή η «ροπή» να ενισχυθεί στις δύο μέρες που απομένουν.

Τάσος Κεχαγιάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...