Menu
RSS
Κυριακή, 20/06/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις

Αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις

Τι είναι και πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές και κρεατάκια;

Τι είναι οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις;

Τόσο οι αμυγδαλές όσο και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, που ο περισσότερος κόσμος τις γνωρίζει σαν «κρεατάκια» αποτελούν συγκεντρώσεις λεμφικού ιστού στο φάρυγγα του ανθρώπου. Η λειτουργία τους φαίνεται να σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού, αλλά ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν οριστικές απόψεις για το ρολό τους.

p>Παρά την αναγνωρισμένη συμμετοχή τους στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, τα παιδιά στα οποία έχουν αφαιρεθεί οι αμυγδαλές ή/και τα «κρεατάκια» δεν έχουν ελαττωμένη αντοχή στις λοιμώξεις σε σύγκριση με αυτά που δεν έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση.

Τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν;

Όταν οι αμυγδαλές και τα «κρεατάκια» υπερτραφούν σημαντικά μπορούν να αποφράξουν τελείως την αναπνοή από τη μύτη και να παρεμποδίζουν σημαντικά την αναπνοή από το στόμα.

Η παρεμπόδιση της αναπνοής μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της «υπνικής άπνοιας». Δηλαδή, το παιδί έχει ανήσυχο ύπνο, με έντονο ροχαλητό και μικρές ή μεγάλες περιόδους άπνοιας (σταματά η ανάσα), κάτι που είναι επικίνδυνο ακόμα και για την ζωή του. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν κατά την διάρκεια κοινών κρυολογημάτων.

Η κακή αναπνοή απ’ την μύτη, η στοματική αναπνοή και ο «κακός» καθημερινός ύπνος ενοχοποιούνται για πολλά ακόμα προβλήματα όπως ένρινη ομιλία («μιλάει» με την μύτη), κακή σύγκλειση των δοντιών και ανάπτυξη της γνάθου, μειωμένη πρόσληψη τροφής και καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

Οι συχνές μικροβιακές λοιμώξεις αυτών των οργάνων αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των παιδιών. Τόσο οι συχνές αδενοειδίτιδες (λοίμωξη των αδενοειδών εκβλαστήσεων) όσο και κυρίως οι συχνές πυώδεις αμυγδαλίτιδες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε σημαντικά όργανα (καρδιά, νεφρά, αρθρώσεις) αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Επίσης η μεγάλη υπερτροφία στα κρεατάκια συχνά προδιαθέτει σε συχνές ωτίτιδες, φλεγμονές στο φάρυγγα (αδενοειδίτιδες/ φαρυγγίτιδες) την μύτη (ρινίτιδες) και τους παραρρίνιους κόλπους.(ιγμορίτιδες)

 Σε αρκετές περιπτώσεις τα κρεατάκια μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία μιας συχνής πάθησης των αυτιών στα παιδιά που λέγεται εκκριτική ωτίτις. Με απλά λόγια, τα αυτιά των παιδιών γεμίζουν με υγρό που αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μικρή ως μέτρια βαρηκοΐα ή βλάβες στο τύμπανο και τα οστάρια του αυτιού.

Αυτές οι βλάβες αρχικά είναι μικρές και αναστρέψιμες αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε μόνιμες και σοβαρές, απαιτώντας χειρ/κές επεμβάσεις για την διόρθωσή τους.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές και κρεατάκια;

-Σε μεγάλη υπερτροφία τους που γίνεται αιτία όλων των παραπάνω συμπτωμάτων και κυρίως της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. (θεωρείται το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα)

-Σε συχνές μικροβιακές λοιμώξεις ,κυρίως των αμυγδαλών

-οι αμυγδαλές θα πρέπει να αφαιρούνται σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί ένα ή  και περισσότερα επεισόδια περιαμυγδαλικού αποστήματος

-οι αμυγδαλές αφαιρούνται επίσης όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας και αυτόματη ή

μετά από τραυματισμό αιμορραγία τους.

Δεν ενδείκνυται η αφαίρεση τους στις παρακάτω περιπτώσεις

-μεγάλα κρεατάκια ή/και αμυγδαλές χωρίς να προκαλούν άλλα συμπτώματα

-συχνές ιώσεις

-επιμονή γονέων

-δύσοσμη αναπνοή

-απόφραξη της αναπνοής από την μύτη από άλλες αιτίες (αλλεργική ρινίτιδα κ.α.)

Ξαναγίνονται τα κρεατάκια μετά την αφαίρεσή τους;

Όταν αφαιρούνται τα «κρεατάκια» είναι πολύ πιθανό να μείνουν κάποια ελάχιστα υπολείμματα στον φάρυγγα.

Τα υπολείμματα αυτά ατροφούν με την πάροδο του χρόνου και δεν δημιουργούν προβλήματα.

Σε πολύ λίγα παιδιά, με προδιάθεση για υπερτροφία των αδενοειδών και στα οποία η αφαίρεση τους είχε γίνει σε μικρή ηλικία (συνήθως κάτω των 3), μπορεί τα υπολείμματα αυτά να υπερτραφούν και να προκαλέσουν πάλι τα γνωστά συμπτώματα, απαιτώντας μια δεύτερη επέμβαση. Κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει πολύ σπάνια.

Ξαναγίνονται οι αμυγδαλές μετά την αφαίρεσή τους;

Όχι. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν αφαιρέθηκαν τελείως και έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα αμυγδαλής, τότε αυτό μπορεί να υπερτραφεί και πάλι και να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Υπόλειμμα αμυγδαλής μπορεί να αφήσει ο γιατρός και ηθελημένα, όταν επιθυμεί να μειώσει το μεγεθος των αμυγδαλών χωρίς να τις αφαιρέσει τελείως (αμυγδαλοτομή).

Προειδοποίηση: Οι πληροφορίες που διαβάσατε έχουν ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ χαρακτήρα. Δεν πρέπει να τις θεωρήσετε σαν ιατρικές συμβουλές ή να βασισθείτε σε αυτές αντικαθιστώντας την ιατρική εξέταση. Η επίσκεψη στον ιατρό για την διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΤΡΙΑΝΤΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...