Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λεωνίδιο - Ο Sachi Amma αλλάζει τους ορίζοντές του

Λεωνίδιο - Ο Sachi Amma αλλάζει τους ορίζοντές του
Ο Sachi Amma παρευρέθηκε ως καλεσμένος στο 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης του Λεωνιδίου. Με αφορμή αυτή του την επίσκεψη η Βραχομανία μεταφράζει και αναδημοσιεύει από το 8a.nu την συνέντευξη που έδωσε:




Ο Sachi Amma με θέα το Λεωνίδιο. Photo: Sam Bie.
Ο Sachi Amma αλλάζει τους ορίζοντες του.




Ο Sachi Amma σταμάτησε την αγωνιστική αναρρίχηση αφού κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014. Την επόμενη χρονιά έφτασε το στόχο του να κάνει δέκα διαδρομές με βαθμολογία 9α και πάνω. Το 2016 άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει ξανά και πρόσφατα σταμάτησε να σκαρφαλώνει δύσκολες διαδρομές μετά από μία 9a+ στο Flatanger αυτό το καλοκαίρι.




«Δεν μπορώ να βρω καμία αξία που να με κάνει καλύτερο άνθρωπο όταν συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους αναρριχητές. Γι ‘αυτό σταμάτησα να ανταγωνίζομαι και να σκαρφαλώνω δύσκολες διαδρομές. Γιατί πρέπει να είμαι καλύτερος από τους άλλους; Στην περίπτωσή μου, είχα πολύ χαμηλή εκτίμηση για τον εαυτό μου και αυτό ήταν βαθιά χαραγμένο μέσα μου. Έπρεπε να καλύψω αυτή μου την αδυναμία κάνοντας καταπληκτικά πράγματα (κερδίζοντας διαγωνισμούς ή κάνοντας πολυ απαιτητική αναρρίχηση), αλλά παρατήρησα ότι ποτέ δεν ικανοποιείσαι απλά με το να γίνεσαι καλύτερος από τους άλλους. Επειδή έτσι απλά καλύπτεις τα βασικά σου προβλήματα ενώ είναι ακόμα εκεί.




Παρακαλώ μην με παρεξηγήσετε, αυτός ο τρόπος σκέψης δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Νομίζω ότι ο ανταγωνισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθει κανείς τον εαυτό του (Και ξέρω ότι πολλοί φίλοι μου όταν ανταγωνίζονται δεν το κάνουνε μόνο για τη νίκη…). Είμαι σίγουρος ότι το να συγκρίνεσαι με τους άλλους ποτέ δεν σου δίνει την πραγματική ευτυχία.




O Sashi Amma στη διαδρομή Ernie 7b+, πεδίο Έλωνα, Λεωνίδιο. Photo: Katie Roussou.
Ε: Ποιός είναι ο στόχος σας τώρα;




Α: (10 δευτερόλεπτα σιωπής) Δεν ξέρω…Είμαι στο λαβύρινθο της ζωής μου. Σήμερα η αναρρίχηση και ειδικά τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται  ως επί το πλείστον  στη δύναμη ή στην τρέλα. Είναι αρρενωπή. Αλλά από τη δική μου άποψη, ο άνθρωπος έχει και μια θηλυκή πλευρά που είναι απαλή και όμορφη. Εάν η αναρρίχηση ισορροπήσει και γίνει πιο θηλυκή, θα είναι υπέροχο! Αλλά αυτή η νέα σκέψη, μου ήρθε αφού σταμάτησα να πιέζω τον εαυτό μου και ακόμα δεν έχει ωριμάσει μέσα μου.




Και ένα άλλο όραμα μου είναι να δημιουργήσω ένα χώρο όπου οι αναρριχητές θα μπορούν να δείξουν εκεί το πάθος και το πνεύμα τους, ειδικά στην Ιαπωνία. Δεν υπάρχουν πολλές παρουσιάσεις ή κινηματογραφικό φεστιβάλ για την αναρρίχηση στην Ιαπωνία. Ελπίζω οι άνθρωποι που αγαπούν την αναρρίχηση (ακόμη και αν δεν είναι δυνατοί) να κινητοποιηθούν περισσότερο. Απλά θέλω να έχουμε περισσότερες ιδέες για να απολαμβάνουμε και να επεκτείνουμε τις δυνατότητες της αναρρίχησης.




 Ε: Δεν θα μπορούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να γίνουν για σένα ένα κίνητρο για να αποκτήσεις φήμη και χορηγούς ξανά;




Α: Έχω σκεφτεί πολύ για αυτό και αρχικά δίστασα, όμως όχι. Αυτό το τεράστιο θέμα μου επετρέψε να σκεφτώ τι θέλω πραγματικά να κάνω και αυτό δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.




Ε: Ποια είναι το επόμενα σχέδια σου;




Α: Αυτό το ρωτάω στον εαυτό μου όλη την ώρα και αναρωτιέμαι, «Γιατί το κάνω αυτό;», όταν ήμουν ανταγωνιστικός…(10 δευτερόλεπτα σιγής). Θα πάω στην Ισπανία για τρεις εβδομάδες τον Δεκέμβριο. Αλλά δεν ξέρω τι θα σκαρφαλώσω. Αλλά πιστεύω ότι όσο συνεχίζω να είμαι ο εαυτός μου, η ζωή θα πηγαίνει όπου θέλω να πάω!




Ο Sachi Άμμα είναι γνωστός για το ανάλαφρο – «σαν φτερό» στυλ στην  αναρρίχηση του, ακόμη και όταν ουρλιάζει σαν τον Ondra και τον Sharma πότε πότε. «Ήταν είδωλα μου, γι ‘αυτό  αντέγραψα ό, τι έκαναν, αλλά πλέον νομίζω ότι το να αναπνέεις βαθιά είναι αρκετό.” 




Όταν χρειάζεται χαλάρωση την ώρα των σκληρών κινήσεων, λέει ότι είναι καλό να χρησιμοποιείς μόνο τους μύες που χρειάζονται και να μην υπερφορτώνεις ολόκληρο το σώμα με ενέργεια. «Αν έχετε ένα σκληρό ανάποδο πιάσιμο είναι σημαντικό να συγκεντρωθείτε εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να χαλαρώσετε τους υπόλοιπους μύες ώστε να αποφύγετε την πολύ ένταση. Νομίζω ότι η γιόγκα με βοήθησε να σκαρφαλώνω πιο χαλαρός και την συστήνω ανεπιφύλακτα.”

O Sashi Amma μαζί με τον Άρη Θεοδωρόπουλο, στο ρελέ της επιβλητικής κόψης:Megakante” 8b+, ψηλά πάνω από το Λεωνίδιο. Photo: Sam Bie.
O Sashi Amma στη διαδρομή Bert 7b+, πεδίο Έλωνα, Λεωνίδιο. 
Photo: Katie Roussou.

Πηγή:vrahomania.gr

www.leonidion.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...