Menu
RSS
Τετάρτη, 15/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Προτάσεις για το Cineville: «Γουλιές» συναισθημάτων κερνάει το «Ουζερί Τσιτσάνης» στην Τρίπολη

Προτάσεις για το Cineville: «Γουλιές» συναισθημάτων κερνάει το «Ουζερί Τσιτσάνης» στην Τρίπολη

Εδώ είμαστε και φέτος για άλλη μια χρονιά να κάνουμε «κινηματογραφική» παρέα.


Ο «κριτικός» σας από την Τρίπολη επιστρέφει με την καλύτερη διάθεση να σας βοηθήσει και να σας προτείνει ταινίες που θα σας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά στις αίθουσες του «Cineville Multicinema» στην Τρίπολη.

ΤΑΙΝΙΑ
Ουζερί Τσιτσάνης

ΥΠΟΘΕΣΗ
Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη η ταινία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι.

 

Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης.

Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστικήΣυννεφιασμένη Κυριακή.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες που ξεχωρίσαμε

Ανδρέας Κωνσταντίνου - Βασίλης Τσιτσάνης
Όσοι είχαμε δει την «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη  είχαμε καταλάβει πως έχουμε να κάνουμε με ένα σπουδαίο νέο Έλληνα ηθοποιό, με τον Τσιτσάνη απλά παίρνουμε τα εύσημα.

Παρατηρητής της ταινίας ,τόσο μέσα στα πράγματα και τόσο έξω ταυτόχρονα, τα παρακολουθεί με μια καλλιτεχνική ματιά μετατρέποντας τις σκληρές εικόνες του πολέμου σε ήχους του μπουζουκιού.

Βρετανικό παίξιμο και ένα class που θα το ζήλευαν πολύ ξένοι κινηματογραφικοί αστέρες για τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη.

Χριστίνα Χειλά Φαμέλη – Εστρέα
Κρυφά συμμετέχει στην αντίσταση, κρυφά ερωτεύεται έναν Χριστιανό.

Θα μπορέσει όμως να προδώσει την οικογένεια της για χάρη του;

Αυτή η υπέροχη φωνή της ηθοποιού σε συγκινεί από τις πρώτες κιόλας λέξεις της στην ταινία, τις οποίες μετατρέπει σε διάφορα συναισθήματα.

Υπέροχα μεγάλα εκφραστικά μάτια που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή

ΧΑΡΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ – Γιώργος
Ενεργά αναμεμειγμένος στην αντίσταση. Ερωτευμένος με μια γυναίκα ενάντια στους κανόνες της εποχής. Αφήνει πίσω του ένα εξασφαλισμένο μέλλον για να ανοίξει ουζερί με τον Τσιτσάνη.

Ο πιο «μποέμ» χαρακτήρας του έργου που παρόλο τις δυσκολίες που συναντά δεν σταματά να χαμογελά με την πρώτη ευκαιρία και να βλέπει αισιόδοξα το μέλλον.

Ένα χαμόγελο που αποτυπώνει από την αρχή μέχρι το τέλος εξαιρετικά ο Χάρης Φραγκούλης.

Βασιλική Τρουφάκου – Λέλα
«Η πιο καλή φωνή που συνάντησε στην μέχρι εκείνη την στιγμή πορεία του» όπως ο ίδιος ο Τσιτσάνης λέει.

Πολύ καλή στον ρολό της η Βασιλική κουβαλώντας μια πολύ ωραία «μαγκιά» ,μπασάροντας την φωνή της που ταιριάζει στην συγκεκριμένη εποχή.

Ένας από τους πιο τραγικούς ρόλους με την ζωή να της δείχνει το πιο άσχημο πρόσωπο της πριν ,αλλά και μετά την γνωριμία της με τον Τσιτσάνη.

Γιάννης Στάνκογλου - Γιακό
Τι να πω, ότι και να πω γιαυτόν τον ηθοποιό είναι λίγο.
Μόνο «αίγλη» μπορεί να  προσφέρει στην ταινία με το μεγάλο ταλέντο του.

Υποδύεται τον καλόκαρδο πατέρα της Εστρέα που δεν παρεκκλίνει όμως καθόλου από τους νόμους της θρησκείας του και της καταγωγής του.

Μαρία Καβουκίδου - Ρασέλ
Υποδύεται την μητέρα της Εστρέα.
Εξαιρετική, υπέροχη, σπαρακτική, ένα όνειρο, ίσως ο καλύτερος ρόλος σε ερμηνεία σε ολόκληρη την ταινία.

ΣΧΟΛΙΑ
Θα ξεκινήσω με μια καταγγελία προς όλους αυτούς τους «αγαπημένους» κριτικούς που γράφουν σε μεγάλα έντυπα και σχολιάζουν σε κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Καλές ταινίες δεν είναι μόνο οι Τσετσένικες και αυτές από την Ζιμπάμπουε
Όταν μια ελληνική προσπάθεια έχει αυτό το αποτέλεσμα κανείς ότι μπορείς για να την βοηθήσεις.

Γιατί το «Ουζερί Τσιτσάνης» είναι μια πολύ καλή ταινία που θα σε συγκινήσει και θα σε παρασύρει στην ιστορία της από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

Με τον σπουδαίο Βασίλη Τσιτσάνη να παρατηρεί και να εμπνέεται μέσα από τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του με αποτέλεσμα να γράφει σπουδαία τραγούδια όπως  την «Συννεφιασμένη Κυριακή» μόνο κερδισμένος βγαίνεις από την αίθουσα,

Μια ταινία καθόλου εγωκεντρική, επικεντρώνεται στο δράμα και τις κακουχίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης με την ερωτική ιστορία να έρχεται να ισορροπεί την «ζυγαριά» του πόνου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Υποκλίνομαι στην μουσική του σπουδαίου Θέμη Καραμουρατίδη, ο οποίος σέβεται τον ήχο και την αύρα των τραγουδιών εκείνης της εποχής ,πειράζοντας τα τόσο ώστε να μην το καταλαβαίνεις.

Ορχηστρικά κομμάτια που συνοδεύουν τέλεια την πλοκή της ταινίας, αποτελώντας έναν ακόμα αόρατο πρωταγωνιστή.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΩ
Γιατί θα δεις μια ταινία που θα σε κάνει να σιγοτραγουδήσεις μεγάλα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, θα βρεις πολλά κοινά σημεία ρατσισμού στην τότε εποχή με σήμερα, θα εκτιμήσεις την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει Ελληνες συντελεστές, θα συγκινηθείς και θα ταξιδέψεις για δυο ώρες σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια άλλη εποχή.

ΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ
Δυο είναι τα μηνύματα που καταγράφονται φεύγοντας στο μυαλό σου.

Πρώτον, ότι παρά τις κακουχίες και τις δυσκολίες που περνά κάποιος λαός η αγάπη και η οικογένεια είναι δυο έννοιες που δεν θα σβήσουν ποτέ.

Και δεύτερον, ότι το καλύτερο «όπλο»  απέναντι στον παραλογισμό, την βία και τα όπλα είναι η μουσική και με ένα μπουζούκι  ξεπερνάς τα πάντα.

Το μπουζούκι του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η ταινία προβάλλεται από Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου έως Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 22:00 (εκτός από το Σάββατο που προβάλλεται στις 20.00) στον πολυχώρο CineVille.

Μιχαλης Σακελλαρακης

1 σχόλιο

  • george
    george Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 21:29 Σύνδεσμος σχολίου

    Κατ' αρχάς, το ότι μια ταινία είναι ελληνική, ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει να κρίνεται επιεικώς....Αυτό λέγεται "προώθηση" ή "παρουσίαση", όχι "κριτική".
    Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη ταινία είναι μια καλή τηλεταινία, αλλά σε καμμία περίπτωση αξιόλογη ταινία. Ειδικά φέτος, υπάρχουν πολύ καλύτερες ελληνικές ταινίες ή, μάλλον, ταινίες ελλήνων δημιουργών.
    Αυτά περί Τσετσενίας και...Ζιμπάμπουε είναι υποτιμητικό και θα μπορούσε να ειπωθεί με πολύ πιο σωστό εκφραστικά τρόπο, εκτός αν έχεις υπόψη σου κάποια συγκεκριμένη ταινία από την Τσετσενία και τη Ζιμπάμπουε.......

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...