Menu
RSS
Δευτέρα, 17/06/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ellinika Ηoaxes: "Όχι, η πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε ΔΕΝ φορούσε την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα»"

Ellinika Ηoaxes: "Όχι, η πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε ΔΕΝ φορούσε την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα»"

Η ιστοσελίδα Ellinika Ηoaxes χαρακτηρίζει ψευδή τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Γορτυνία νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη, που έκανε πρώτη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, να φορούσε την εβραϊκή παλάμη Χαμσά.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: 

Σύμφωνα με πολυάριθμες αναρτήσεις που εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, η νοσηλεύτρια που πρώτη έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φορούσε στο πέτο της την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα». Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

evraiko1

Το είδαμε επίσης στα greeknewsondemand.com και attikanea.info.

Τι ισχύει

Το Χάμσα είναι ένα φυλακτό σε σχήμα που παρομοιάζει παλάμη. Ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί περισσότερο με την εβραϊκή κουλτούρα, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο Ισλάμ και τον Χριστιανισμό, το όνομα είναι αραβικό (σημαίνει «πέντε»), και οι ρίζες του φυλακτού ανάγονται στην Αρχαία Μεσοποταμία. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Κατηγορούν τη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε πρώτη ότι φορα την «εβραϊκή  παλάμη χάμσα». Τελείως ανακριβές - Μικροπράγματα

Παρατηρούμε ότι μία βασική διαφορά του φυλακτού Χάμσα από την παλάμη του ανθρώπινου χεριού, είναι ότι το πρώτο και το τελευταίο «δάκτυλο» του φυλακτού είναι συμμετρικά, αντί ο «αντίχειρας» να είναι κοντύτερος από το «μικρό δάκτυλο». Επίσης το φυλακτό παρουσιάζει σχέδια «ματιών» (καθώς θεωρείται ότι προστατεύει και από το «κακό μάτι»), και διάφορα άλλα σύμβολα.

Όσον αφορά την επίμαχη φωτογραφία, εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα στις 27-12-2020, την μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Απεικονίζει τη νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Ευσταθία Καμπισιούλη, που πρώτη έκανε το εμβόλιο στη χώρα. [πηγή]

Στο πέτο της εμφανιζόταν το κόσμημα μιας παλάμης, την οποία μπορούμε να δούμε καθαρά με μεγένθυση της επίμαχης φωτογραφίας:

Η παλάμη αυτή δεν αποτελεί φυλακτό Χάμσα, καθώς δεν παρουσιάζει ούτε την αντίστοιχη συμμετρία, ούτε φέρει τον αντίστοιχο συμβολισμό.

Στην πραγματικότητα, η παλάμη αυτή αφορά το Hand Medal Project, μια πρωτοβουλία που από τον Απρίλιο του 2020, προωθεί τη χρήση των επίμαχων κοσμημάτων παλάμης, με σκοπό την απόδοση τιμής στους υγειονομικούς εργαζομένους.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η νοσηλεύτρια που πρώτη έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φορούσε στο πέτο της την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα», είναι ψευδής.

Η παλάμη που φορούσε δεν έφερε ούτε τη συμμετρία ούτε το συμβολισμό του φυλακτού Χάμσα, και στην πραγματικότητα αφορούσε την πρωτοβουλία Hand Medal Project, η οποία προωθεί τη χρήση κοσμημάτων παλάμης με σκοπό την απόδοση τιμής στους υγειονομικούς εργαζομένους.

Όλη η ανάρτηση εδώ https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/12/28/hamsa-palm-misinformation/

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 16:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Καλά, άντε τώρα να πείσεις τον κάθε πυροβολημένο και να ξεκολήσεις από το μυαλό του κάθε συνομωσιολ...εεε...συγγνώμη, σκεπτικιστή ήθελα να πω, ότι η καρφίτσα με την παλάμη που φορούσε στο πέτο της η κοπέλα δεν είχε καμία σχέση με το εβραϊκό σύμβολο και απλά δημιουργήθηκε για ευγενικό σκοπό. Πιο εύκολα πείθεις μια drag queen να ξαναγίνει άντρας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...