Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Ώρα μηδέν» για το Νοσοκομείο - Εξαντλημένοι οι ειδικευόμενοι γιατροί – Εργάζονται έως και 32 συνεχόμενες ώρες!

«Ώρα μηδέν» για το Νοσοκομείο - Εξαντλημένοι οι ειδικευόμενοι γιατροί – Εργάζονται έως και 32 συνεχόμενες ώρες!
«Στα κόκκινα» λειτουργεί το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, με το προσωπικό του να είναι καταπονημένο και να βγάζει «κραυγές αγωνίες» για το μέλλον του Νοσοκομείου …
Το θέμα έχει αναδειχθεί κατ’ επανάληψη, μέσα από ρεπορτάζ του «Καλημέρα Αρκαδία», όμως οι περισσότεροι εκ των αρμοδίων δείχνουν να … σφυρίζουν αδιάφορα, αφού το Παναρκαδικό Νοσοκομείο μέχρι την περασμένη Παρασκευή, δεν είχε καν Διοικητή!
 
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΈΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Για την κατάσταση αυτή, οι ειδικευόμενοι ιατροί του Χειρουργικού Τομέα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως από τον Ιανουάριο του 2016, όπως προκύπτει από το πρωτοκολλημένο έγγραφο προς την προσωρινή Διοίκηση, που φέρνει στη δημοσιότητα το «Καλημέρα Αρκαδία».
Τότε, έκαναν λόγο για ανεπαρκή αριθμό ειδικευόμενων που καλύπτουν τις εφημερίες του Χειρουργικού Τομέα. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο, οι ειδικευόμενοι ήταν 13, ενώ σήμερα έχουν μείνει μόνο 8! κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει και μάλιστα μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο που τα περιστατικά είναι περισσότερα, αφού αυξάνονται οι επισκέπτες στην περιοχή μας…

NOSOKOMEIO EIDIKEYOMENOI 2016

 
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Οι ειδικευόμενοι του χειρουργικού τομέα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τα επείγοντα (ανεξάρτητα τι ειδικότητα έχει ο καθένας), τις κλινικές (Χειρουργική, Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Νευροχειρουργική, Γναθοχειρουργική και φυσικά τη Μαιευτική και Γυναικολογική).
Επίσης, υπάρχουν τα τακτικά ιατρεία που λειτουργούν καθημερινά και σε αυτό προστίθενται και τα χειρουργεία, τακτικά και έκτακτα.
Τους τελευταίους μήνες, οι εφημερίες στελεχώνονται από 2 ειδικευόμενους (οι 5 στους 8 είναι γυναικολόγοι). Στο 24ωρο που διαρκεί (πολλές φόρες παραμένουν στο νοσοκομείο επί 32 συνεχόμενες ώρες) πρέπει να καλύψουν όλους αυτούς τους τομείς.
Αν για κάποιον λόγο χρειαστεί να μπει ένα χειρουργείο έκτακτο, να γίνει μια διακομιδή ή μια γεννά (πολύ συχνά περιστατικά, δηλαδή) τα επείγονταν μένουν με έναν ιατρό που πρέπει να καλύψει και τις κλινικές για ό,τι συμβεί.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική και πνευματική εξάντληση των ειδικευόμενων ιατρών. Οι περισσότεροι ειδικευόμενοι του χειρουργικού τομέα είναι πλέον με ελάχιστα ρεπό (ο νόμος αναφέρει υποχρεωτική 24ωρη ανάπαυση, μετά από κάθε εφημερία), διότι δεν επαρκεί το προσωπικό, για να καλυφτούν τα πόστα.
 
«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ»
Το θέμα αυτό, οι ειδικευόμενοι έχουν υπογραμμίσει από τον Ιανουάριο. Πλέον το θέμα της επισφάλειας των εφημεριών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ειδικευόμενους, αλλά όλο τον τοπικό πληθυσμό, καθώς πλέον οι εφημερίες καθίστανται ανασφαλείς για τους πολίτες.
Όλα αυτά έχουν μεταφερθεί στην προσωρινή Διοίκηση, αλλά επί έξι μήνες δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Ο κώδωνας του κινδύνου έχει χτυπήσει κατ’ επανάληψη, αλλά ποιος ακούει;
Στις εφημερίες του Ιουλίου, υπάρχουν εννέα μέρες στις όποιες δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος που εφημερεύει.
Μετά από πιέσεις, οι ειδικευόμενοι έκαναν πίσω για να «βάλουν πλάτη» τη Δευτέρα 4/7 μέχρι να βρεθεί λύση.
 
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την κατάσταση ιατροί Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων της Αρκαδίας, οι οποίοι κάνουν λιγότερες εφημερίες από τους ειδικευμένους του χειρουργικού τομέα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί ότι και για το πιο απλό περιστατικό, οι ασθενείς διακομίζονται στο Παναραβικό το οποίο δεν καλύπτει μόνο την Αρκαδία, αλλά και τη Λακωνία, την Καλαμάτα, το Αργος, το Ναύπλιο και πολλά χωριά της Ηλείας.
 
Ο ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Τα επείγοντα χειρουργικά κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτα για 8-9 μέρες τον Ιούλιο, και το πιθανότερο είναι κανείς ειδικευμένος να μην δεχτεί να εφημερεύσει μόνος του χωρίς βοηθό, επί 24 ώρες. Οπότε είτε θα κάνουν πίσω για άλλη μια φορά και θα βάλουν πλάτη, ως συνήθως, εξαντλώντας τους εαυτούς τους, διακινδυνεύοντας μια λάθος εκτίμηση ή διάγνωση λόγω της κούρασης ή η Τρίπολη θα μείνει χωρίς επείγοντα χειρουργεία και ο κόσμος θα παρακαλάει να μην … αρρωστήσει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...