Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πάμε πλατεία ... ή θα μας δείρουν; Γράφει ο Πέτρος Ζούνης

Πάμε πλατεία ... ή θα μας δείρουν; Γράφει ο Πέτρος Ζούνης

Πάμε πλατεία; Ήταν η ατάκα του Λάκη Λαζόπουλου σε τηλεοπτική εκπομπή πριν πολλά χρόνια. Μια ατάκα που έβγαινε μέσα από την πραγματικότητα της ζωής των νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. Κάθε γενιά, όποιας ηλικίας, έχει όντως το στέκι της. Εκεί συναντά τους φίλους της, εκεί ερωτεύεται, εκεί περνάει όμορφα το χρόνο της. Τι πιο φυσικό μετά από 40 μέρες καραντίνας, να τρέξεις να βρεθείς με φίλους γνωστούς στο γνωστό μέρος; Τι πιο φυσικό να πεις στο φίλο σου «πάμε πλατεία το βράδυ»;
Τέτοια μέρη υπάρχουν πάρα πολλά στο Λεκανοπέδιο. Μερικά μάλιστα πασίγνωστα και αγαπημένα. Κάποια εξ αυτών ήρθαν στο προσκήνιο αμέσως μετά τη μερική άρση της καραντίνας με τρόπο προσβλητικό για τους ανθρώπους αυτών των περιοχών, αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί, για να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Έλα όμως που η κανονικότητα έχει αλλάξει και είναι «κανονικότητα». Είναι «κανονικότητα» δικαιολογημένη λόγω κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και προσπάθεια να γίνει «κανονικότητα» χρησιμοποιώντας τον κορωνοϊό. Ένα από αυτά τα γνωστά μέρη, χρόνια τώρα, είναι η πλατεία του Αγίου Ιωάννου, στο δήμο Αγίας Παρασκευής.

ΜΑΤ και εμφυλιοπολεμικό κλίμα

Εκεί, λοιπόν, κάποιοι νέοι άνθρωποι, την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκαν, διεκδικώντας την κανονικότητα. Προφανώς, μέσα στον ενθουσιασμό ξέχασαν ότι υπάρχει και ο κορωνοϊός. Αντί κάποιος κοινωνικός φορέας να αναλάβει να τους το θυμίσει και να ζητήσει τα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, κλήθηκαν τα ΜΑΤ. Το χειρότερο όλων είναι ότι την κλήση στα ΜΑΤ έκανε ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας, που θα έπρεπε με τις κοινωνικές του υπηρεσίες να παρέμβει. Ο δήμος Αγίας Παρασκευής, μέσω του δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά. Από το σημείο αυτό ξεκινάει και η «κανονικότητα» που χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό για τους δικούς της λόγους.
Πώς μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η εμπλοκή και η στοχοποίηση της αριστεράς και της αντιπολίτευσης του δήμου και η προσπάθεια πολιτικοποίησης μιας απλής συνάντησης νέων ανθρώπων στο χώρο αυτό; Πώς είναι δυνατόν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος νεολαίας να καταγγέλλει συνομωσία της άκρας αριστεράς και να καταγγέλλει τον πρώην δήμαρχο για ανεκτικότητα και αριστερά φρονήματα, λες και βρισκόμαστε σε εμφυλιοπολεμική περίοδο; Όλα αυτά πείθουν κανέναν ότι το πρόβλημα είναι ο κορωνοϊός;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τη δημοτική αρχή, που μίλησε και για χώρο ναρκομανών και διακίνηση ναρκωτικών. Μάλιστα, ενέπλεξε και συμμετοχή νέων από όμορους δήμους, για να πάρει από τους αντίστοιχους δημάρχους αποστομωτική απάντηση. Ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, που θεωρούν τις δηλώσεις του δημάρχου προσβλητικές και δυσφήμηση για την πόλη τους.

Λύση η πρόληψη, όχι η καταστολή

Ο πρώην δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, εξηγεί στην «Εποχή» ότι η πλατεία του Αγίου Ιωάννου χρόνια τώρα είναι ένας χώρος που το πρωί συναντάς μαμάδες με μωρά, ηλικιωμένους ανθρώπους, τους κατοίκους δηλαδή της περιοχής που κάνουν τη βόλτα τους και συναντούν την παρέα τους. Το βράδυ, τα καλοκαίρια, μετά τις 9 – 10 γίνεται χώρος συνάντησης νέων ανθρώπων. Συγκεντρώνονται έως και 1.000 νέοι. Η πλατεία θεωρείται, όπως λένε, in. Κάτι αντίστοιχο έγινε και τη Δευτέρα, αμέσως μετά την άρση των μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών. Βεβαίως υπήρξε συνωστισμός χωρίς τήρηση των μέτρων προστασίας, στάση που είναι πρόβλημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν υπήρξε κανένα πάρτι και σε καμία περίπτωση οργανωμένη προσπάθεια συγκέντρωσης.
«Επίσης ποτέ αυτός ο χώρος δεν υπήρξε χώρος διακίνησης ναρκωτικών. Δεν ισχυρίζομαι ότι ανάμεσα στους νέους που έρχονται δεν είναι και χρήστες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι χώρος διακίνησης. Θεωρώ προσβλητική τη δήλωση του δημάρχου κ. Ζορμπά για τους κατοίκους της πόλης μας, αλλά και για τους νέους από τους γύρω δήμους Σπάτων και Παιανίας. Θα μπορούσε να έχει φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί και να υπάρξει απόφαση που να απαντά στο πραγματικό πρόβλημα, που είναι η πανδημία, και να μην εμπλακεί η αστυνομία και τα ΜΑΤ. Κοινωνικό είναι το θέμα και ως τέτοιο έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Η λύση στις μεγάλες συναθροίσεις των ημερών δεν είναι η καταστολή, αλλά η πρόληψη, η ενημέρωση και η περιφρούρηση των χώρων», σημειώνει ο πρώην δήμαρχος.
Συμπληρώνει δε ότι «υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο. Έχει δημοπρατηθεί στη θητεία μου η ανάπλαση αυτής της πλατείας, που σωστά κατασκευάστηκε πριν 40 χρόνια, αλλά σήμερα είναι “γερασμένη” και χρειάζεται ανανέωση, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών της Αγίας Παρασκευής. Το έργο αυτό προσπάθησε να ακυρώσει ο νυν δήμαρχος. Η άρνησή του να υλοποιήσει την ανάπλαση είναι εγκληματική».

Οπισθοχώρηση, αλλά κρυφά μηνύματα

Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη των συναθροίσεων στις πλατείες και στα διάφορα στέκια, φαίνεται ότι η αστυνομία θέλει να αποφύγει τη σκληρή αντιπαράθεση. Ο λόγος που γίνεται αυτό, όπως γράφει στην «Καθημερινή» ο Γιάννης Σουλιώτης, είναι ότι «υπάρχει κίνδυνος φαινόμενα αντίστοιχα να βρουν μιμητές και σε άλλες περιοχές και να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση»…
Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και ο υφυπουργός, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μετά τα ΜΑΤ δήλωσε πως «ο περιορισμός της νόσου δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας, αλλά κοινωνικής και ατομικής ευθύνης του καθενός». Παρόλ’ αυτά, κυβερνητικοί παράγοντες, υπουργοί και κανάλια, σε αγαστή συνεργασία, προσπαθούν να περάσουν μήνυμα δήθεν εμπλοκής της αριστεράς, με απώτερο στόχο τη δημιουργία αναχώματος στα αποτελέσματα της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

Το πρόγραμμα της Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτών Γορτυνίας παρουσίασε ...

Πέτρος Ζούνης

Από την εφημερίδα "Εποχή"

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...