Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπουργείο Πολιτισμού | Οι "Βάκχες" του Ευριπίδη τον Αύγουστο στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης!

Υπουργείο Πολιτισμού | Οι "Βάκχες" του Ευριπίδη τον Αύγουστο στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης!

Το πρόγραμμα "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" παρουσίασε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, εντός των αρχαιολογικών χώρων, που ξεκινούν στις 18 Ιουλίου, καταλαμβάνουν το δεύτερο μισό του Ιουλίου, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη.

Οι εκδηλώσεις αυτές δεν θα έχουν εισιτήριο, προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το μόνο αντίτιμο θα είναι το εισιτήριο στον κάθε αρχαιολογικό χώρο.

Για την Αρκαδία, προβλέπεται μόνο μια παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης. Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα παρουσιάσει τις "Βάκχες" του Ευριπίδη, στις 26 Αυγούστου 2020.

 

«Βάκχες» Ευριπίδη

Απόδοση:Ομάδα Χρώμα

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Κίνηση: Χριστίνα Σουγιουλτζή

Κοστούμια: Μάγδα Λαδά

Δραματουργική επεξεργασία: Μάρθα Κοσκινά

Φιλολογική Επιμέλεια: Βίκυ Χρήστου

*Μουσική Επιμέλεια  – Πιάνο: Κωνσταντίνος Χατζής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Παπακωνσταντίνου/ Μαίρη Καλδάρα

* Μια σπουδή πάνω στο Requiem του Gyorgi Ligeti. Φωνές και πιάνο ζωντανά επί σκηνής

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Τζίνα Θλιβέρη

Ηλέκτρα Καρτάνου

Νίκος Μάνεσης

Μαριάμ Ρουχάντζε

Κωνσταντίνος Χατζής

Συνοπτική περιγραφή:

Οι Βάκχες είναι η κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου. Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου Θεού, ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και την λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει την ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου. Ο Θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στην γενέτειρά του, την Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την Αρχή της πόλης, τον ξάδελφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, την Βακχεία, προκειμένου να δείξει την δύναμή του. Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει την δύναμή του και να φυλακίσει έναν θεό. Ο Θεός όμως έχει ήδη παρακινήσει τις Βάκχες του στον Κιθαιρώνα, όπου μέσα στην ιερή φύση, εκείνες κάνουν θαύματα εγκολπώνοντας την διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος μέσα στην ανθρώπινη φύση. Η εκδίκηση του Θεού έρχεται σαν τον κεραυνό του Δία που είχε κατακάψει την μητέρα του Σεμέλη: παρασυρμένος από την δίψα του για να μην αποδεχτεί τον θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βακχών και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί, όμως τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα, Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος, θριαμβευτής  επιβάλλει την δύναμή του στην Θήβα η οποία τον λατρεύει σαν θεό και θεραπευτή.

Ο αρχαιολογικός χώρος και η παρούσα συνθήκη δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε πλήρη έκταση η  ουσία των «Βακχών», να εξερευνηθεί η ένταξη στο φυσικό περιβάλλον το οποίο θεωρείται ιερό και ταυτόχρονα να εξεταστούν καινούργιοι και εξίσου καλλιτεχνικοί τρόποι στη δημιουργία της με το φως της ημέρας. Μέσω των Βακχών, ο Ευριπίδης ισορροπεί την δημιουργία και την καταστροφή και η λεπτή αυτή ισορροπία έχει μια σοβαρή επέκταση στο φυσικό περιβάλλον. Ο φυσικός χώρος που κυοφορεί τα εν δυνάμει θαύματα είναι το περιβάλλον όπου θα λάβει χώρα και η παράσταση προκειμένου να αναδείξει τον χώρο σε ένα διαχρονικό περιβάλλον. Το τραγικό στοιχείο ορίζεται μέσω αυτής της σύγκρουσης. Οι πέντε ηθοποιοί που θα εναλλάσσονται στους ρόλους, θα κάνουν ορατή την σύγκρουση μεταξύ του απολλώνιου και του διονυσιακού στοιχείου, την σύγκρουση της λογικής και του ζωώδους ενστίκτου του ανθρώπου.

Η αρμονική ένωση αυτού του δίπολου είναι το θαύμα που γέννησε την ελληνική τραγωδία. Η συνύπαρξη των δύο δημιουργεί τον καμβά πάνω στον οποίο η μουσική θα παίξει σημαντικό ρόλο στην παράσταση και θα αναδείξει το αισθητικό κομμάτι των δύο αυτών κόσμων που τελικά συμφιλιώνονται.

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...