Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Φυσικό αέριο σε Τρίπολη - Μεγαλόπολη | Η αποκαλυπτική σύγκριση ανάμεσα στα επενδυτικά προγράμματα Edil και ΔΕΔΑ

Φυσικό αέριο σε Τρίπολη - Μεγαλόπολη | Η αποκαλυπτική σύγκριση ανάμεσα στα επενδυτικά προγράμματα Edil και ΔΕΔΑ
Μία μεγάλη συζήτηση εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας αναφορικά με την διανομή του φυσικού αερίου.

Είναι γνωστό ότι από τον Ιούλιο η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη χορήγηση Άδειας Διανομής Φυσικού Αερίου στην εταιρεία με την επωνυμία «EDIL ΤΕΧΝΙΚΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «HELLAS EDIL S.A.» για τον Δήμο Τρίπολης, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (2778/2020, Τεύχος Β’).
Στη συνέχεια, η τεχνική εταιρεία Edil Hellas υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις μεταβίβασης των αδειών διανομής φυσικού αερίου που κατέχει προς την εταιρεία “Hellenic Natural Gas Distribution Εταιρεία Διανομής Ελληνικού Φυσικού Αερίου Μονοπρόσωπη ΑΕ” ή Hengas που εμφανίζεται ως ο νέος δυνατός «παίχτης» για τη διανομή του φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού από την ΔΕΔΑ και μάλιστα προχώρησε σε παρέμβαση με έγγραφο του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στην δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ ως προς την αναθεώρηση του προγράμματός της για την ανάπτυξη δικτύου διανομής της ΔΕΔΑ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου), για την περίοδο 2020 – 2024.
Στην παρέμβαση, μεταξύ άλλων, τονίζεται για μία ακόμα φορά ότι “η Περιφερειακή Αρχή επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εκδώσει πρόσκληση προς την ΔΕΔΑ για ένταξη των σχετικών έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ.»

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν για την Αρκαδία υπάρχουν δύο σχεδιασμοί. Από τη μία η Edil (Hengas) που έχει ήδη άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και από την άλλη η ΔΕΔΑ.

Η σύγκριση των δύο σχεδιασμών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.



ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΟΛΗ – ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΩΝ

Η ΔΕΔΑ στο σχεδιασμό που παρουσίασε στο τέλος Ιουλίου και αφορά 34 πόλεις (δεν περιλαμβάνεται η Τρίπολη και η Μεγαλόπολη) προβλέπει 57.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών για 34 πόλεις. Κάτι που σημαίνει περίπου 1676 συνδέσεις ανά πόλη σε βάθος πενταετίας. (https://energypress.gr/news/fysiko-aerio-pigainei-se-34-poleis-tis-elladas-ependyseis-270-ekat-eyro-apo-ti-deda-ta-epomena). Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι με αυτό τον αριθμό συνδέσεων δεν μπορεί να καλυφθεί το σύνολο μιας ολόκληρης πόλης.
Όσον αφορά ειδικά την Πελοπόννησο, η ΔΕΔΑ έχει υποβάλλει αίτηση αναθεώρησης κατά της απόφασης της ΡΑΕ για την απένταξη της Περιφέρειας και εκεί προβλέπει μόλις 6 χιλιόμετρα μήκος δικτύου για την Τρίπολη και μάλιστα από το 2023 και μετά. Ουσιαστικά δηλαδή για την επόμενη πενταετία θα καλυφθεί ένα τμήμα της πόλης σχεδόν ίσα με τη Βιομηχανική Περιοχή. Επιπλέον, στο αναθεωρημένο 5ετες δεν υπάρχει αναφορά στην Μεγαλόπολη. (https://energypress.gr/news/se-dimosia-diavoyleysi-anatheorimeno-5etes-tis-deda-2020-2024-oi-allages-kai-i-provlepsi-gia)

Από την άλλη πλευρά η Edil (Hengas) προβλέπει ότι οι πρώτες συνδέσεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα, μέσα στο 2021 και σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μαζί με το Δήμο Μεγαλόπολης, το ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΗ και την επιτροπή για τη μετάβαση στη Μεταλιγνιτική εποχή , σε 18 μήνες όλοι οι κάτοικοι Μεγαλόπολης θα εξυπηρετούνται με Φυσικό Αέριο ενώ εντός 4 ετών θα έχουμε καλύψει το σύνολο των χρηστών.
Στόχος της εταιρείας είναι να καλύψει το 100% των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται,, μεταξύ αυτών και η Τρίπολη. Επιπλέον, η Hengas είναι η μόνη εταιρεία που έχει επενδύσει την τελευταία τριετία πλέον των 15 εκ. € στις υποδομές και στα μέσα μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίο, ενώ, με την έναρξη εργασιών στη Μεγαλόπολη θα εγκαταστήσει νέο σταθμό συμπίεση για την τροφοδότηση μεγάλων Βιομηχανιών και Ξενοδοχειακών μονάδων καθώς επίσης και απομακρυσμένων δικτύων της Πελοποννήσου, με συμπιεσμένο φυσικό αέριο CNG.

Με την κατάθεση των μελετών στην ΡΑΕ άλλωστε η εταιρεία έχει δεσμευτεί σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου το οποίο θα πρέπει να καλύπτει κάθε ενδιαφερόμενο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...