Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Bullying - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός για την νέα νομοθεσία

Bullying - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός για την νέα νομοθεσία
Τα τελευταία χρόνια -και κυρίως από το έτος 2006 και έπειτα- πολύς λόγος γίνεται για το φαινόμενο του bullying, ιδίως όταν λαμβάνει χώρα μεταξύ ανηλίκων και συνδέεται με το σχολικό περιβάλλον, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να γίνεται λόγος ακόμη και για «επιδημία».  Ποιο το περιεχόμενο της έννοιας του bullying;
To Bullying ή αλλιώς εκφοβισμός ή τραμπουκισμός αποτελεί την  σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη).
 
Είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.
 
Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει τρία βασικά είδη κακοποίησης, την συναισθηματική, λεκτική και σωματική.

image 20150429 23400 604iud

Συνήθως, πρόκειται για μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση. Τα είδη του εκφοβισμού είναι πολύ διαφορετικά, καθώς και οι μέθοδοι, οι οποίες εφαρμόζονται. Σε γενικές γραμμές, ο επιτιθέμενος έχει πάνω στο θύμα σωματική ή αριθμητική υπεροχή. Οι συνέπειες του εκφοβισμού αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους σε βάθος χρόνου, αλλά το μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει βέβαια στο θύμα. Το μπούλινγκ κυμαίνεται από την απλή μορφή εκφοβισμού σε πιο σύνθετες μορφές, στις οποίες ο δράστης  ενδέχεται να έχει έναν η περισσότερους φίλους που μπορεί να φαίνεται να είναι πρόθυμοι να τον βοηθήσουν στις δραστηριότητές του. Ο εκφοβισμός με ηγετικές τάσεις στο σχολικό ή εργασιακό χώρο αναφέρεται και ως ομότιμη κακοποίηση. Είναι δε δυνατό να λαμβάνει χώρα μεταξύ κοινωνικών ομάδων, κοινωνικών τάξεων και ακόμη και μεταξύ χωρών (υπερβολική εθνικοφροσύνη). Μερικές φορές ως «εκφοβισμός» αναφέρεται επίσης η γραφειοκρατική παρενόχληση και η ανούσια επιβολή περιορισμών ή απαιτήσεων.
 
Με αφορμή τον θάνατο φοιτητή σε σχολή την άνοιξη του έτους 2015, ξεκίνησε μία σοβαρή συζήτηση, που αφορούσε σε νομικές προβλέψεις και διατάξεις, εφαρμόσιμες ή εφαρμοστέες σε περιπτώσεις περιστατικών τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως τραμπουκισμός (bullying). Η συζήτηση αυτή οδήγησε τον νομοθέτη στην τροποποίηση του άρθρου 312 του ΠΚ με το άρθρο 8 του  ν. 4322/2015. Συγκεκριμένα το νέο άρθρο 312 του ΠΚ αναφέρει ότι αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν η πράξη τελείται μεταξύ ανηλίκων δεν τιμωρείται εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη από τρία έτη, οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με συστηματική παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας.
 
Αυτό που αφορά τους γονείς είναι η σκληρή βία μεταξύ των ανηλίκων, η οποία δεν τιμωρείται, εκτός αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των ανηλίκων είναι μεγαλύτερη από τρία έτη, οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Πώς, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του εκφοβισμού όταν αυτό λαμβάνει χώρα συνήθως σε συνομήλικους ανηλίκους; Κατά την δική μου άποψη εδώ υφίσταται ένα κενό ως προς την περίπτωση αυτή, πλην όμως, καλύπτεται από τις άλλες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες προβλέπουν έτερες άδικες πράξεις. 
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως της διαφοράς των ανηλίκων μεταξύ τους, οι δέκτες τέτοιων περιστατικών πρέπει να ενεργήσουν ως εξής.
 
Αρχικά ο δέκτης/ανήλικος σκληρής επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς, οφείλει άμεσα να το αναφέρει στους γονείς. Εν συνεχεία οι γονείς απευθυνόμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα πρέπει να καταγράψουν το γεγονός και να υποβάλλουν έγκληση ή μήνυση κατά του έτερου ανηλίκου, στην περίπτωση που έχει προκληθεί σωματική βλάβη (όλων των μορφών) ή απειλή κλπ. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 άρθρο 126 του ΠΚ σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη χωρίς να έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Στην παράγραφο 3 της ίδιας ως άνω διάταξης σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη και έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας του επιβάλλονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, εκτός αν κρίνεται αναγκαίο να επιβληθεί ποινικός σωφρονισμός κατά το επόμενο άρθρο (127 του Πκ όπου έχει τελεσθεί κακούργημα.
 
Στο σχολικό περιβάλλον, εάν εντοπιστεί τέτοια συμπεριφορά, οφείλουν οι διδάσκοντες να ενεργήσουν άμεσα με πρόσκληση των γονέων του ανηλίκου, που προκάλεσε, και αν τελεστεί βαρύτερη πράξη να το αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές. Οφείλουν δε να συμβουλεύουν τόσο ανηλίκους που έχουν πιο συνεσταλμένο χαρακτήρα, ώστε να αποβάλλουν την δειλία τους στο να καταγγείλουν ένα γεγονός, όσο και τους ανηλίκους που επιδεικνύον μια παραβατική συμπεριφορά, ώστε σταδιακά να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τον διαχωρισμό των εννοιών καλό και κακό.
 
Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται μόνο στο σχολικό περιβάλλον, αλλά συνεχίζεται και εκτός αυτού με την δημιουργία συμμοριών που διαπράττουν σκληρή συνεχή βία με αδόκητες συνέπειες.  Ο Νομοθέτης προσπάθησε με την τροποποίηση του Δικαίου Ανηλίκων, να μην στιγματίσει τον ανήλικο δίνοντάς του την ευκαιρία να εξελιχθεί στην ενήλικη ζωή του. πλην, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνει ατιμώρητα τα σοβαρά ποινικά αδικήματα.

 

Το www.kalimera-arkadia.gr ευχαριστεί θερμά την  κα Σοφία Σταυράκη Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ροζάκη Αγγελή 30,
Λαμία & Ηπείρου 42,
Αθήνα 2231067757 / 6977202678
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook Σοφία Σταυράκη - Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω

http://stavrakilaw.gr/

2018 10 10 14 07 01 092

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...