Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα ευεργετικά βότανα για το αναπνευστικό σύστημα - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

Τα ευεργετικά βότανα για το αναπνευστικό σύστημα - Γράφει η Μοναχή Αικατερίνη
Το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από όργανα και δομές μέσω των οποίων πραγματοποιείται η αναπνοή και η ανταλλαγή αερίων μεταξύ του περιβάλλοντος και του αίματος.
Ο W.F. Ganong αναφέρει ότι κάτω από κανονικές συνθήκες με κάθε εισπνοή προσλαμβάνουμε 500ml αέρος (δηλαδή 6-8 λίτρα το λεπτό). Αλλά παραμένει πάντα, και μετά από προσπάθεια – ένα μέρος του πνεύμονα που «δεν αναπνέει» και που περιέχει 1200ml αέρα και που σε άτομα που εργάζονται σε εργοστάσια ... ... ή στους καπνιστές, είναι ιδιαιτέρως μολυσμένα.
Τα βότανα που είναι ευεργετικά για το αναπνευστικό είναι τα
Γεμμοθεραπευτικά (MG):
Corylus avellana -Φουντουκιά (MG 1DH)
Ribes nigrum -Φραγκοστάφυλο (MG 1MD)
ή
Viburnum lantana-Βιβούρνο (MG 1DH)
σε συνδυασμό με το:
Aesculus Hippocastanum – Αγριοκαστανιά (ΤΜ Βάμμα)
 
ΠΕΡΙ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
Ο άνθρωπος μπορεί να μείνει αρκετές ημέρες χωρίς να φάει πριν πεθάνει από πείνα, μερικές ημέρες πριν πεθάνει από δίψα, αλλά μπορεί να μείνει χωρίς οξυγόνο 1-2 λεπτά!!
Χωρίς την ολοκληρωτική έλλειψη οξυγόνου μπορούμε να ζήσουμε επί μακρόν, αν και άσχημα, ... ...
(Otto Warburg: Βραβείο Νόμπελ, Διευθυντής του Ινστιτούτου της Κυτταρικής Φυσιολογίας στο Βερολίνο)
Σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας καταναλώνουμε ενέργεια.
Ο αέρας που αναπνέουμε αποτελείται κατά 20% από οξυγόνο, κατά 79% από άζωτο, το 0,3% από διοξείδιο του άνθρακα και κατά ένα μικρό μέρος από αέρια, όπως το Νέον το Αργόν, ... ... Όταν εκπνέουμε, το Οξυγόνο αποτελεί το 16,5% ενώ το διοξείδιο του άνθρακα το 3,4%.
Πρακτικά, κατά την αναπνοή απορροφούμε Οξυγόνο και εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα. Το αναπνευστικό μας σύστημα αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη επιφάνεια του οργανισμού μας που έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον. Μόνο στα βρογχιόλια που είναι περίπου 140 τετραγωνικά μέτρα, οξυγονώνονται τουλάχιστον 15.000 λίτρα αίματος σε 24 ώρες.
Με την πάροδο των ετών, με το γήρας, μειώνεται επίσης και η ικανότητα να καταναλώνουμε ή να παράγουμε ενέργεια.
Στις απολήξεις των τριχοειδών αγγείων εκεί που πηγαίνουμε από τις φλέβες στις αρτηρίες, εκεί που η αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων διοχετεύει οξυγόνο στους ιστούς, υπάρχει στένωση που προέρχεται από την διόγκωση των τοιχωμάτων των τριχοειδών που με τη σειρά της προέρχεται από ανεπάρκεια οξυγόνου και που – για τουλάχιστον μικρή χρονική περίοδο – είναι αντιστρέψιμη.
Τα αίτια έλλειψης οξυγόνου είναι πολλά και ποικίλα π.χ. το κάπνισμα – το κοιλιακό λίπος – το λίπος στα διάφορα εσωτερικά μας όργανα (όπως καρδιά – εγκέφαλος – σπλάχνα) – ο Διαβήτης – η αύξηση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, η παχυσαρκία, η κλειστή ζωή στο σπίτι -, η σιδηροπενική αναιμία, - η χρόνια βρογχίτιδα, το πνευμονικό εμφύσημα, ασθένειες του θυρεοειδούς ... ...
Η διαρκής έλλειψη του οξυγόνου προκαλεί οργανικές βλάβες, μπλοκάρει τον μεταβολισμό, συσσωρεύει λίπος, αυξάνει το βάρος και οδηγεί σε πρόωρο γήρας.
Ακόμη και ο καρκίνος, όπως και πολλές άλλες ασθένειες δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο – (Ανακάλυψη του Warburg).
Η οξυγονοθεραπεία σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, δυναμώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες (μνήμη, αντίληψη ...) και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Βοηθά στην αναδημιουργία στο εσωτερικό των τριχοειδών- έτσι ώστε να αποφύγουμε - στην αρτηριοσκλήρωση, στο αναπνευστικό σύστημα, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και λειτουργεί ως πρόληψη στις ημικρανίες και στον καταρράκτη. Βελτιώνει το εύρος του οπτικού πεδίου. Προλαμβάνει την ωτοσκλήρωση, τις παθολογίες του ήπατος ... και της αρθρίτιδας. Τονώνει το ανοσοποιητικό.
«Πολλοί γνωρίζουν ότι όποιος δεν αναπνέει είναι πεθαμένος. Λίγοι όμως έχουν καταλάβει ότι όσο περισσότερο αναπνέεις τόσο περισσότερο ζεις (Α. Lowen). Περισσότερο οξυγόνο στο αίμα, περισσότερη ενέργεια, περισσότερη αποτοξίνωση. Καλύτερη υγεία. Με την αναπνοή μπορούμε να διαχειριστούμε το stress και να χαλαρώσουμε, να επεξεργασθούμε τα συναισθήματά μας και τον ψυχισμό μας.
Το 75% των τοξινών που προσλαμβάνουμε κάθε ημέρα τις αποβάλουμε με την αναπνοή, μόνο ένα μικρό ποσοστό αποβάλλουμε με τον ιδρώτα, τα κόπρανα, και τα ούρα ... ...
Μια ηθελημένη – όχι αυθόρμητη – αναπνοή μας βοηθά σε μια υπερτασική κρίση. Μια βαθειά ηθελημένη – διαφραγματική – αναπνοή βοηθά στις καρδιοπάθειες και λειτουργεί σαν μασάζ στα σπλάχνα μας και στους κοιλιακούς μύες.
Η αναπνοή είναι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουμε όταν παρουσιάζεται κόπωση και απώλεια της ενέργειάς μας.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουν οι καρδιοπαθείς είναι, να αναπνέουν σωστά. Επίσης μια βαθειά διαφραγματική αναπνοή καθαρίζει το λεμφικό σύστημα ... ...
Τέλος θυμηθείτε: Κάθε μισή ώρα να αναπνέεται μια – δύο φορές βαθειά και διαφραγματικά. Εισπνέουμε από τη μύτη – εκπνέουμε από το στόμα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
 
+ Αικατερίνα Κανέλλου Μοναχή
Ιατρός Φυτοθεραπευτής
• Μέλος S.I.Fit του Πανεπιστημίου της Siena
• Μέλος ASSIRI
Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου-Καλτεζών
22027 Κάτω Ασέα - Τηλ: 27910-23535
www.monikaltezon.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...