Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παρέμβαση του AGRIBATOR για την Μεγαλόπολη

Παρέμβαση του AGRIBATOR για την Μεγαλόπολη

Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία

Κέντρο Ψηφιακής και Τεχνολογικής

Καινοτομίας Πελοποννήσου

στην Αγροτική Οικονομία

 

 Τρίπολη 20 /12 / 2021

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης δεν υπάρχουν οι απαραίτητες  παραγωγικές δυνάμεις και το  κεφάλαιο που θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου ή να παρακολουθήσουν τις τεκτονικές αλλαγές που φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή  . Άρα το στοίχημα μετατίθεται εξ ολοκλήρου στις νέες επενδύσεις που θα πληρούν όλα όσα περιγράφει το σχέδιο και στο νέο ανθρώπινο δυναμικό τεχνικό και επιστημονικό που θα εισρεύσει.

Tatoulis 300x250

Τόσο  ο σχεδιασμός όσο και η εξειδίκευση των βασικών προτεραιοτήτων θα πρέπει να έχουν ως κεντρική στόχευση την παραγωγή. Η Μεγαλόπολη έχει την δυνατότητα να γίνει πρότυπο του νέου παραγωγικού γίγνεσθαι της χώρας στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Αρκεί να ξεκαθαρίσουν γρήγορα  πρώτα το όραμα και οι στόχοι και μετά , οι όροι , οι διαδικασίες καθώς και ο χρονικός ορίζοντας. Δηλαδή να διαμορφωθεί από κοινού ένας στρατηγικός σχεδιασμός με ξεκάθαρες στοχεύσεις και προτεραιότητες και ο οποίος θα τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους.   Οι όποιες μελέτες αποφασίζονται να υπηρετούν αυστηρά τον στρατηγικό σχεδιασμό και για την ανάθεσή τους να ακολουθείται αυστηρά η νόμιμη διαδικασία . Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ή και να μηδενισθεί η άσκοπη σπατάλη πολύτιμων πόρων σε άχρηστες μελέτες και έργα  (το εθνικό μας σπορ) κάτι που δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε καταφέρει . Επίσης είναι καιρός να τελειώνουμε με τα ανέκδοτα των εμβληματικών επενδύσεων και να ασχοληθούμε με τους σοβαρούς επενδυτές που περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να δουν τι θα κάνουν και που - αυτοί κυρίως - ούτε διατεθειμένοι είναι να περιμένουν για πολύ, ούτε να συζητούν αενάως σε θολό ορίζοντα . Ο χρόνος τρέχει εις βάρος μας και εμείς δεν έχουμε λύσει ακόμα τα αυτονόητα.

Προς τούτο πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο ΣΔΑΜ να δουλέψουμε συστηματικά ώστε να ξεκαθαρισθούν κατά προτεραιότητα τα παρακάτω

  1. Πως θα διατεθούν οι γαίες − που πούλησε η ΔΕΗ στο Δημόσιο − στους επενδυτές . Να καθορισθούν άμεσα οι χρήσεις γης τόσο στη στενή ζώνη του λιγνιτικού πεδίου όσο και στο ευρύτερο πεδίο  .
  2. Να μπει χρονοδιάγραμμα για την ΒΙΠΕ που θα υποδεχθεί τις βιομηχανίες . Είναι προφανές ότι σε έναν εξ αρχής σχεδιασμό της ανάπλασης του Πεδίου όλες οι βιομηχανίες θα πρέπει να εγκαθίστανται εντός της ΒΙΠΕ. Εδώ δυστυχώς η δημιουργία της ναρκοθετήθηκε από την αρχή με κίνδυνο να μην γίνει ποτέ ενώ αυτήν τη στιγμή μπορούσαμε να είχαμε έτοιμο χώρο υποδοχής βιομηχανιών εντός ΖΑΠ . Και τούτο διότι .Ο Δήμος εγκατάλειψε μεθοδευμένα τον έτοιμο χώρο για βιομηχανικό Πάρκο , χωρίς απόφαση του ΔΣ.  Ο Δήμαρχος  Μεγαλόπολης  σε συνεργασία με την  ΕΤΒΑ, προτείνουν από κοινού την δημιουργία νέας - Φαραωνικών διαστάσεων- ΒΙΠΕ (1800 περίπου στρέμματα) εκτός των 45.000 στρεμμάτων της λιγνιτικής περιοχής ελάχιστα μέτρα από το όριο της και μάλιστα σε δασική , αναδασωτέα και ιδιωτική έκταση  .Προς τούτο  χρηματοδοτείται αστραπιαία από το πράσινο ταμείο και η εκπόνηση μελέτης (χωρίς απόφαση χωρίς ιδιοκτησία) . Ακολούθως εγείρονται δυναμικά  απαιτήσεις για fast truck αποχαρακτηρισμούς των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων προτείνοντας μάλιστα με κάποιες γελοίες νομικές  ακροβασίες .

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νοήμων υπηρεσιακός παράγοντας πολύ δε περισσότερο Υπουργός που θα έχει μπροστά του 45.000 στρέμματα κρανίου τόπο που θα υποστηρίξει και πολύ περισσότερο θα υπογράψει ότι ο μοναδικός χώρος που υπάρχει στην περιοχή για την ΒΙΠΕ είναι το συγκεκριμένο σημείο του  δάσους και  πρέπει να κοπούν και περί τα 2.000.000 δένδρα δρυός. Άλλωστε  αυτές οι μεθοδεύσεις θα προσβληθούν  αμέσως τόσο στα Ελληνικά ( ΣΤΕ κλπ )όσο και στα Ευρωπαϊκά όργανα οπότε οι πιθανότητες  να γίνει η   ̎Δασική  ̎ ΒΙΠΕ είναι από μηδενικές έως ελάχιστες . Το αποτέλεσμα είναι προφανές .Οι επενδυτές θα στραφούν αλλού ,τα χρήματα θα χαθούν και η Μεγαλόπολη θα γίνει ένα φάντασμα σε ένα σεληνιακό τοπίο.  Για να μην χαθεί λοιπόν το  εγχείρημα πριν καν αρχίσει  από την αβελτηρία και τον τυχοδιωκτισμό κάποιων επιτήδειων μειοψηφιών η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα και καταλυτικά ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος . Δηλαδή η ΒΙΠΕ να χωροθετηθεί εντός του λιγνιτικού πεδίου , σε πολύ μικρότερη έκταση , να υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης εάν ποτέ γεμίσει και να προχωρήσουν οι εργασίες κατά προτεραιότητα  .

  1. Οι τιμές των οικοπέδων της Νέας ΒΙΠΕ να είναι προσγειωμένες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές
  2. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΔΕΗ να αφεθεί να επιλέξει μόνη της τα επίπεδα εδάφη για τα φωτοβολταϊκά της αφήνοντας για τις παραγωγικές επιχειρήσεις των θερμοκηπίων τα καταράχια .Τελικά αφέθηκε και φυσικά κράτησε για την καλλιέργεια των φωτοβολταϊκών της το φιλέτο (πάνω από 15.000 στρέμματα τα οποία δεν υπάρχει και λόγος να τα αποκαταστήσει αλλά βεβαίως θα πληρωθεί και για αυτό.

Καταθέτουμε μια δέσμη προτάσεων ολιστικής ανάπτυξης της περιοχής με επίκεντρο την Παραγωγή και την απασχόληση στους τομείς της Αγροδιατροφής της Βιοκυκλικής  οικονομίας και της καθαρής Ενέργειας οι οποίες βασίζονται τόσο στις τελευταίες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στις επίσημες κυβερνητικές εξαγγελίες . Εστιάζουν στην καινοτομία , στις νέες τεχνολογίες, στις απαιτήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης  και στην δημιουργία διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών ώστε η Μεγαλόπολη να μπει δυναμικά στις Διεθνείς Αλυσίδες Αξίας. Εκτός από τον πλούτο εστιάζουν και στην απασχόληση ,στη δημιουργία χιλιάδων σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας μεσαίας και υψηλής εξειδίκευσης.  Ένα  ανθρώπινο δυναμικό που θα εισρεύσει και θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο κοινωνικό οικοσύστημα.

  1. Ανάπτυξη του τομέα της Αγροδιατροφής , της  ευφυούς Γεωργίας και κτηνοτροφίας και του Αγροτοτουρισμού  . Προτείνουμε  

Να χωροθετηθούν  3 ευρύχωρα πάρκα (ενδεχομένως και πάνω από 10.000 στρέμματα) για την Ανάπτυξη θερμοκηπίων υδροπονίας  τελευταίας τεχνολογίας ,  Καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών ( Η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα οι ορεινοί όγκοι πέριξ του λεκανοπεδίου θεωρούνται από τους ειδικούς το Βασίλειο των αρωματικών φυτών) , και Σύγχρονης καθετοποιημένης κτηνοτροφίας . Να εξαντληθούν οι δυνατότητες για χρηματοδότηση του γεωργικού τομέα και μέσω του ΤΔΜ στις περιοχές μετάβασης αλλά και των άλλων Ταμείων. Να ανατεθεί γενικότερη μελέτη στη Γεωπονική Αθηνών και στο ΠΑΠΕΛ για να διερευνηθούν οι δυνατότητες βέλτιστων καλλιεργειών και παραγωγής προϊόντων σε όλο το λεκανοπέδιο (700.000 στρέμματα). Δίνεται για πρώτη φορά μια χρυσή ευκαιρία για την ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου . Η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε μια Μικρή Ολλανδία. Να μπει δυναμικά στην υδροπονική παραγωγή  να παράξει μεγάλες ποσότητες ποιοτικών προϊόντων και να γίνει μια υπολογίσιμη ανταγωνιστική δύναμη στις αγορές της Ευρώπης.

Τα οφέλη από την επιλογή αυτής της πορείας συνοψίζονται επιγραμματικά στα εξής

  1. Δίνεται η μεγαλύτερη προοπτική απασχόλησης στην ευρύτερη Περιοχή και συνακόλουθα στην Περιφέρεια .                                                                 Αναφέρουμε Ενδεικτικά ˸  Σε ένα θερμοκήπιο υδροπονίας 10 εκταρίων απαιτούνται  130 εργαζόμενοι στο θερμοκήπιο και άλλοι 80 τουλάχιστον όλων των ειδικοτήτων στις υπόλοιπες δραστηριότητες. 4 εξειδικευμένοι Γεωπόνοι όλοι πλήρους απασχόλησης καθώς 15 εξωτερικοί συνεργάτες. Αν συμπεριληφθούν επίσης οι εργαζόμενοι στη μονάδα ΣΗΘΙΑ καθώς και στη μονάδα μεταποίησης περίπου 50 έχουμε σύνολον 100 . Δηλαδή σε ένα πάρκο μόνο 5 τέτοιων θερμοκηπίων θα έχουμε  τουλάχιστον 1.500 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 1.000 έμμεσες . Αντίστοιχα στο Κτηνοτροφικό Πάρκο καθετοποιημένης λειτουργίας  δηλαδή από την παραγωγή καινοτόμων ζωοτροφών μέχρι την σφαγή την τυποποίηση του κρέατος και την παραγωγή υψηλής ποιότητας τυροκομικών προϊόντων θα δημιουργηθούν τουλάχιστον άλλες 700  άμεσες θέσεις  εργασίας και άλλες 200 έμμεσες. Στο πάρκο των φαρμακευτικών φυτών επίσης καθετοποιημένης λειτουργίας  δηλαδή από την παραγωγή του πολλαπλασιαστικού υλικού μέχρι την επεξεργασία και την απόσταξη σε πρώτη φάση μια καλλιέργεια 1.000 στρεμμάτων θα δώσει  100 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 50 έμμεσες .                                            Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να στεγασθούν τόσοι άνθρωποι στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένα νέο οικιστικό κύμα που θα ξαναδώσει ζωή σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή. Δηλαδή θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3.500 νέες κατοικίες που θα δημιουργήσουν κύκλο εργασιών τουλάχιστον 150.000.000  Ευρώ και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.500 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 800 έμμεσες.              

Υπηρεσίες Θερμοκοιτίδας (incubator και pre incubator) για την παροχή υποστήριξης και εκπαίδευσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις (στέγη , εξοπλισμό, δικτύωση, mentoring ,  γραμματειακή υποστήριξη, αίθουσες συνεδριάσεων , χρηματοδοτικά εργαλεία κλπ) . Συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα, και   Υπηρεσίες τεχνολογικής φύσης τόσο στις επιχειρήσεις του Πάρκου όσο και σε επιχειρήσεις εκτός Πάρκου.

Επίσης

  1. Να προχωρήσει άμεσα το Πιλοτικό Υδροπονικό Θερμοκήπιο που έχουν προτείνει από κοινού ο AGRIBATOR ,ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ στο οποίο θα εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες όλοι οι εργαζόμενοι που θα στελεχώσουν τα υπό ίδρυση θερμοκήπια ( οι οποίοι θα είναι εκατοντάδες αφού απαιτούνται 1,5 εργαζόμενος ανά στρέμμα εκτός των εργαζομένων στις περιφερειακές δραστηριότητες )  .Το θερμοκήπιο θα απασχολεί μόνιμα μια ΚΟΙΝΣΕΠ από 10 νέους της περιοχής ,από το δεύτερο έτος θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και ένα μέρος της παραγωγής θα πηγαίνει στο κοινωνικό παντοπωλείο.
  2. Να προχωρήσει γρήγορα η Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων που προτείνει ο AGRIBATOR μαζί με 15 Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού και Γεωργικούς Συνεταιρισμούς της περιφέρειας και είναι έτοιμοι να στηρίξουν σημαντικοί  ιδιωτικοί χρηματοδοτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις από την Ελλάδα την Ευρώπη και την Αμερική . Ο AGRIBATOR και η ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία μαζί τους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σημαντικά ποσά αλλά στην επιχειρηματική έρευνα των νεοφυών επιχειρήσεων  και όχι στις υποδομές οι οποίες αποτελούν ένα ελάχιστο αλλά καθοριστικό ποσό του όλου εγχειρήματος . Απαιτούνται μικρές βελτιώσεις σε 3 υπάρχοντα κτήρια , ο εξοπλισμός τους και τα πρώτα λειτουργικά έξοδα για τα δύο πρώτα χρόνια. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τα δικαιώματα θα καταστήσουν πολύ γρήγορα βιώσιμη την Θερμοκοιτίδα αλλά και θα αποδώσουν και στο δημόσιο Ταμείο  σημαντικά έσοδα . Ήδη έχουμε αιτήματα από νέους επιστήμονες με 20 τουλάχιστον πολύ καινοτόμων projects για να φιλοξενηθούν στην Θερμοκοιτίδα.
  3. Στο πάρκο είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό οικοσύστημα κυκλικής οικονομίας που θα αξιοποιήσει όχι μόνο τις τεράστιες ποσότητες  αποβλήτων  της ΔΕΗ (π.χ. εκατομμύρια τόνοι τέφρα και γύψος , χιλιόμετρα ταινιόδρομων από καουτσούκ ,μεταλλικές κατασκευές  )   μετατρέποντας τα (πριν λεηλατηθούν ) σε χρήσιμα δομικά υλικά αλλά και τις τεράστιες ποσότητες βιομάζας που μπορούν να παράγουν πράσινη ενέργεια και βιολιπάσματα.

Η εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει ακολουθεί τον στρατηγικό σχεδιασμό και να προετοιμάζει το ανθρώπινο δυναμικό  που θα απαιτούν οι νέες επενδύσεις . Να αποδίδει ειδικότητες με πιστοποιητικό εξειδίκευσης  και αυτό να γίνεται από αδειοδοτημένες δομές με όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες . Η ύπαρξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο (on – off) για οποιαδήποτε σύγχρονη επένδυση . Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί ο κίνδυνος της συναλλαγής και της διασπάθισης ενός πολύτιμου κεφαλαίου που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη  .

   Προσοχή !  Τα χρήματα που προβλέπονται για την κατάρτιση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπαταληθούν ως επιδόματα ανεργίας είτε απευθείας είτε μέσω των γνωστών  ‘’σεμιναρίων ’’  .

 

Η πιστοποίηση των επαγγελματιών πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και ανεξάρτητα γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε όλη την Περιφέρεια και πολλοί επαγγελματίες φτάνουν μέχρι την Κύπρο για να πιστοποιηθούν.      

 

Τελευταία αλλά πολύ σημαντική πρόταση είναι  η αξιοποίηση των μη παραγωγικών εδαφών της ΖΑΠ με την δημιουργία ενός 5ου  Δασικού Πάρκου πολλαπλών δράσεων .  

 Τέλος προτείνουμε ως παράλληλες δράσεις

Τη Χωρική Ανάπτυξη των λιμνών και των ποταμών της Μεγαλόπολης που βρίσκονται στην περιοχή των εξορύξεων . Να καθορισθεί πλαίσιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων καθώς και η δημιουργία υδροβιοτόπων.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

AGRIBATOR AMKE

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...