Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Τιτανομαχία" για τον... "μπλε χρυσό" της ΔΕΠΑ Εμπορίας

"Τιτανομαχία" για τον... "μπλε χρυσό" της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Του Κώστα Κετσιετζή

 

Στην κούρσα της διεκδίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένουν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Και αυτό διότι όποιος "κόψει το νήμα" στη β' φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτήσει ηγετική θέση στη λιανική αγορά του φυσικού αερίου, σε μια περίοδο που το συγκεκριμένο καύσιμο αναμένεται να πρωταγωνιστήσει, εν μέσω της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ως κορυφαίο asset της ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρείται η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (πρώην ΕΠΑ Αττικής), η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 350.000 νοικοκυριά και 9.000 επαγγελματίες.

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τη χονδρεμπορική δραστηριότητα της ΔΕΠΑ. Η απολιγνιτοποίηση θα δώσει μεγάλο χώρο στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ οι νέοι αγωγοί TAP και IGB, το FSRU Αλεξανδρούπολης και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Ν. Καβάλας θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές με ανταγωνιστικό κόστος καύσιμο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν μεταφερθεί τα δικαιώματα στον IGB αλλά και το μερίδιο στο FSRU, οπότε ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει απευθείας πρόσβαση στις νέες προμήθειες.

Οι "μνηστήρες"

Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο πως για πρώτη φορά οι έξι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της Ελλάδας θα κονταροχτυπηθούν για τη διεκδίκηση δημόσιας επιχείρησης. Η Mytilineos, η ΓΕΚ Τέρνα, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και Edison (ήδη δραστηριοποιούνται μέσω της Elpedison στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), το σχήμα Motor Oil - ΔΕΗ και ο όμιλος Κοπελούζου, που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πέρα, όμως, από τους Έλληνες παίκτες, στη μάχη παραμένουν και δύο ξένοι διεκδικητές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τη Shell, η οποία είχε πριν από τη διάσπαση της ΔΕΠΑ τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών και το μάνατζμεντ στις θυγατρικές της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής και γνωρίζει πολύ καλά τα δυνατά και αδύνατα σημεία της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Ο δεύτερος ξένος "μνηστήρας" είναι η MET Group, με έδρα την Ελβετία και ισχυρή παρουσία σε αγορές λιανικής της Ευρώπης, και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ισπανία. Στην επόμενη φάση δεν συνεχίζουν η PowerGlobe από το Κατάρ και η ολλανδική Vitol, οι οποίες είχαν υποβάλει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

 

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός αφορά το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ, τα οποία συμμετέχουν στον διαγωνισμό μαζί με την Edison. Όπως έχει προβλεφθεί, αν τελικά υπάρξει άλλος αγοραστής, αυτός θα μπορεί να αγοράσει και το ποσοστό των ΕΛΠΕ με έκπτωση, προκειμένου να κατέχει το 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Οι προσφορές

Όπως έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, τα επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στη β' φάση του διαγωνισμού, αφού υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR) με τα στοιχεία και τις λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν μέσα στο 2020, προκειμένου το αργότερο στις αρχές του 2021 να έχει αναδειχθεί ο επενδυτής.

https://www.capital.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...