Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης | Δωρεά ή Σύντομη Παραχώρηση των έργων του Θ. Συναδινού

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης | Δωρεά ή Σύντομη Παραχώρηση των έργων του Θ. Συναδινού

Το άρθρο αυτό παρακαλούμε μην το προσπεράσετε: είναι μια πρόσκληση πολιτισμού και για να υλοποιηθεί χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας! Ρίξτε μια ματιά στα παλιά βιβλία που κρύβονται στο μπαούλο ή στη βιβλιοθήκη του παππού, σε αυτά τα κιτρινισμένα βιβλία που είστε ίσως έτοιμοι να χαρίσετε ή και να πετάξετε. Δείτε στη σχολική σας βιβλιοθήκη, επισκεφτείτε παλαιοπωλεία από τα οποία τυχαία ίσως περνάτε, ρίξτε μια κριτική ματιά σε κάθε βιβλιοθήκη: ψάχνουμε τα έργα του Θεόδωρου Συναδινού, και η αποστολή μας δεν είναι εύκολη.

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

«Μύτη γαμψή. Γυαλιά, ψηλός – μάλλον θεόρατος… Μεγαλοπρεπής. Άνθρωπος του Θεάτρου – για την ακρίβεια συγγραφέας θεατρικός. Γνώρισε θριάμβους, ιδιαίτερα στην κωμωδία ηθών». Αυτά είναι τα λόγια με τα οποία ο Δημήτρης Ψαθάς μιλά για τον σύγχρονό του Αρκάδα Θεόδωρο Συναδινό (1878-1959), έναν συγγραφέα με ξεχωριστή απήχηση στο ευρύ φιλοθεάμον κοινό της εποχής του, πολύπλευρα διακεκριμένο κατά το μεσοπόλεμο. Ως θεατράνθρωπος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θιάσους γνωρίζοντας πρωτόγνωρες εισπρακτικές επιτυχίες. Υπήρξε μάχιμος δημοσιογράφος και διετέλεσε διευθυντής μεγάλων εφημερίδων, με πλούσια εκδοτική δραστηριότητα και πολλές διαλέξεις. Προώθησε τη σύσταση δραματικής σχολής για τη στελέχωση του ελληνικού θεάτρου ενώ διετέλεσε και Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Δραστήριος, πείσμονας, πολυσχιδής. Μεταπολεμικά, ωστόσο, πέρασε σταδιακά στη λήθη για να φτάσουμε σήμερα στον αποχαρακτηρισμό της οικίας του επί της οδού Ταξιαρχών στην Τρίπολη και σε μια λαμπερή πορεία ζωής που είναι πλέον άγνωστη στους νεότερους.

Η εξαιρετική διδακτορική διατριβή του 2018 (Κ. Σταματογιαννάκη, Ο Θ.Ν. Συναδινός και η παρουσία του στο ελληνικό θέατρο) και το αρχείο Συναδινού που φυλάσσεται στο ΕΛΙΑ παρέχουν χρήσιμα στοιχεία που φωτίζουν αυτή την πολύπλευρη όσο και αντιφατική προσωπικότητα που η πόλη μας σιγά σιγά θέτει στο περιθώριο. Ωστόσο, οι ελλείψεις είναι ακόμα πολλές και η πλούσια δραματογραφία του παραμένει εν πολλοίς στο σκοτάδι.

Στόχος του άρθρου μας είναι να ρίξουμε λίγο ακόμα φως στην προσωπικότητά του συμπολίτη μας που πρωταγωνίστησε με τα έργα του στα μεγαλύτερα θέατρα των Αθηνών και να δώσουμε στους ερευνητές περισσότερο υλικό για να κρίνουν αντικειμενικά τη θεατρική του σταδιοδρομία. Να αποκαταστήσουμε όποιους τίτλους από τα έργα του Συναδινού καταστεί δυνατόν, να ενημερωθούμε και να καταρτίσει επιτέλους και στη Δημόσια  Βιβλιοθήκη μας ένα ει δυνατόν σφαιρικό αρχειακό υλικό για το πρόσωπό του.

Σας παραθέτουμε τους τίτλους ορισμένων μόνο θεατρικών έργων του, διότι ο συνολικός κατάλογος είναι εξαιρετικά εκτενής, αν λάβουμε υπόψη ότι δεν περνούσε έτος δίχως την έκδοση ενός τουλάχιστον νέου έργου, ή έστω διασκευής. Εσείς μπορεί να βρείτε κι άλλα εκδοτικά εγχειρήματα, τα οποία επίσης μας ενδιαφέρουν! Όσα σας απαριθμούμε εδώ δεν έχουν εντοπιστεί πουθενά. Ωστόσο, αρκετά ακόμα σώζονται αποσπασματικά. Ελάχιστα σώζονται μονάχα σε χειρόγραφα και κάποια βρίσκονται σε βιβλιοθήκες εκτός Αρκαδίας.

Παραθέτουμε, σας επαναλαμβάνουμε, μόνον ελάχιστους από τους τίτλους των έργων του Θεόδωρου Συναδινού που δεν έχουν εντοπιστεί πουθενά. Κι αυτό διότι έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να δώσουμε την αύρα των μεγάλων θεατρικών επιτυχιών των αρχών του περασμένου αιώνα αλλά και να υπενθυμίσουμε σε όλους μια πληθωρική προσωπικότητα που ανέδειξε η πόλη μας.

Πληροφορίες και ενδεχόμενες διευκρινίσεις στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης (2710 224238) και στη διευθύντρια κ. Παναγιώτα Τσουραπά.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!


Μπλόφες (1911)

Ενώ οι άλλοι πολεμούσαν (1913)

Αι βαρυπενθούσαι (1913)

Ο επιτήδειος (1914)

Τι είναι’ ο έρως (1915) – οπερέτα σε μουσική του Αττίκ. Δεν έχει εντοπιστεί

Της χήρας το προσκέφαλο (1915)

Η κυρία εφοπλιστού (1918)

Τα μήλα των Σοδόμων (1919)

Η τετραπέρατη (1920)

Μεγαλείο (1921)

Ψέμμα και πάλι ψέμμα (1924).

Εμείς στα ζώα (1924)

Εμείς τα ζώα (1931)

Ανάμεσα στους ανθρώπους (1931)

Δεν εσκότωσα άνθρωπο (1931)

Γνωρίζετε ότι… (1933)

Κομμωτής κυριών (1940)

Εσύ κ’ εμείς (1940)

Συναγερμός (1941)

Μπέλλα Γκρέτσια (1941)

Καλλιτεχνικόν απόγευμα (1943)

Αρχίζουμε! (1943)

Στην κάψα του καλοκαιριού  (1944)

Το απόγευμα της αγάπης (1944)

Δαβίδ και Γολιάθ (1945)

Ο σατανάς (1948)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...